ΕΕ - Επιστήμονες: Το νομοσχέδιο για αποκατάσταση της φύσης, δεν βλάπτει τη γεωργία, όπως λέει το ΕΛΚ

ΕΕ - Επιστήμονες: Το νομοσχέδιο για αποκατάσταση της φύσης, δεν βλάπτει τη γεωργία, όπως λέει το ΕΛΚ

Οι αναφορές περί κινδύνου της επισιτιστικής ασφάλειας και η μείωση παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη «δεν ευσταθούν» υποστηρίζουν 3.000 επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή τους

agrotis-xorafi-simea
Ισχυρισμοί κεντροδεξιών βουλευτών ότι το νομοσχέδιο-ναυαρχίδα της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης θα βλάψει τους αγρότες και θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, αναφέρουν σήμερα σε ανοικτή επιστολή τους 3.000 επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν την πρόταση της ΕΕ.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, έχει ζητήσει να απορριφθεί το εν λόγω νομοσχέδιο της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο να αποκατασταθεί μέχρι το 2030 το περιβάλλον στο 20% του εδάφους και της θάλασσας της Ευρώπης.

Στην επιστολή των επιστημόνων δεν κατονομάζεται το ΕΛΚ, όμως δίνεται απάντηση σε ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί δημόσια από την εν λόγω πολιτική ομάδα σχετικά με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων ότι θα μειώσει την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και θα απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί όχι μόνο δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά και αντιβαίνουν στην επιστήμη», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι 3.339 υπογράφοντες είναι κυρίως επιστήμονες του περιβάλλοντος και αντιπροσωπεύουν θεσμούς στους οποίους περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, του Ντελφτ, του Ελσίνκι, της Οξφόρδης και της Ζυρίχης.

Οι επιστήμονες λένε πως οι μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια είναι η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση της φύσης και πως χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να αποκατασταθεί η φύση και να μειωθεί η χρήση χημικών στη γεωργία ώστε να διατηρηθεί μια βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Η επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται επίσης από παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνονται η σπατάλη τροφίμων και η πρόσβαση σε θρεπτική τροφή που να μπορεί κάποιος να αγοράσει, αναφέρεται στην επιστολή.

Στην επιστολή αναφέρονται πολυάριθμες επιστημονικές εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων και από την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα.

«Από τη στιγμή που οι διαμορφωτές πολιτικής κάνουν με πολλή αυτοπεποίθηση βήματα μέσα τον κόσμο της παραπληροφόρησης και βασικά αυτού που αποκαλούμε σήμερα fake news, τότε οι επιστήμονες έχουν το καθήκον να πουν 'στοπ'», λέει ο Γκι Πέερ, ο οποίος ηγήθηκε της σύνταξης της επιστολής και είναι επιστήμονας στο γερμανικό κέντρο για την έρευνα της βιοποικιλότητας Centre for Integrative Biodiversity Research και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτς.

Κλείσιμο
Σε απάντηση στην επιστολή, η βουλευτής του ΕΛΚ Χριστίνε Σνάιντερ δήλωσε πως η πολιτική ομάδα υποστήριξε την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, όμως έχει συγκεκριμένες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του νόμου για τη φύση.

«Υπάρχουν μελέτες και αναλύσεις που δείχνουν πολύ καθαρά ότι η πρόταση της Επιτροπής θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων», υποστήριξε η Σνάιντερ.

Εκπρόσωπος του ΕΛΚ, όταν του ζητήθηκε να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της πολιτικής ομάδας του, ανέφερε μελέτες στις οποίες περιλαμβάνεται μία που έχει δημοσιευθεί από την επιστημονική επιθεώρηση EuroChoices.

Στη μελέτη αυτή αναφέρεται ότι η μείωση της χρήσης γης και φυτοφαρμάκων θα μείωνε την αγροτική παραγωγή, όμως υπογραμμίζεται επίσης ότι το να βλέπει κανείς μόνο αυτή την τάση σημαίνει πως δεν λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο που έχει η επιδείνωση της βιοποικιλότητας στην παραγωγή τροφίμων, ή το πώς η παρεμπόδιση της απώλειας φύσης μπορεί να αυξήσει τη γεωργική παραγωγή.

Το νομοσχέδιο για τη φύση οδεύει προς δύο αμφίρροπες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρώτη από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ πρέπει επίσης να εγκριθεί από χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

«Έβαζε τα μαλλιά στο στόμα σε στιγμές αμηχανίας» - Πώς η παιδοχειρουργός αντιλήφθηκε το σύνδρομο Ραπουνζέλ στη 14χρονη

Μητσοτάκης από Σαλαμίνα: Θα στηρίξουμε την οικογένεια, θα αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις

Θετικά στον στρεπτόκοκκο έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου από τη Νάουσα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης