Βρετανία - Partygate: Παραιτείται από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία - Partygate: Παραιτείται από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον

Η απόφαση του Τζόνσον ανακοινώθηκε μετά την έκθεση από επιτροπή του Κοινοβουλίου για την υπόθεση Partygate

partygate3
Την απόφαση του να δηλώσει παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Η απόφαση του Τζόνσον ανακοινώθηκε με την παραλαβή από τον ίδιο της έκθεσης από επιτροπή του Κοινοβουλίου για την υπόθεση Partygate.

Πρόκειται για το σκάνδαλο με τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις των συνεργατών του στη Ντάουνιγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ίσχυαν για όλο τον πληθυσμό -και προφανώς το πρωθυπουργικό γραφείο- κανόνες που απαγόρευαν τις συναθροίσεις.

Partygate: Boris Johnson under fresh scrutiny after new party pictures emerge


Οι αποκαλύψεις για όσα είχαν γίνει το 2020 οδήγησαν δύο χρόνια αργότερα στην πτώση της κυβέρνησης, με τον ίδιο να παραδέχεται τη συμμετοχή του και να αναλαμβάνει την ευθύνη, αν και είπε ότι δεν ήθελε να παραπλανήσει κανέναν.

Την έκθεση για το Partygate συνέταξε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου που ερεύνησε αν ο Τζόνσον είχε παραπλανήσει το σώμα των βουλευτών. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η έρευνα ήταν ένας τρόπος «για να με πετάξουν έξω».

Σε δήλωσή του ο Τζόνσον λέει ότι «δεν έφεραν ούτε ίχνος απόδειξης ότι εν γνώσει μου παραπλάνησα τη Βουλή».

Τι αναφέρει στη δήλωση ο Τζόνσον

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση στην οποία δηλώνει την παραίτησή του ο Τζόνσον επιρρίπτει ευθύνες στην επιτροπή.

«Προς κατάπληξή μου, είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία εναντίον μου για να με εκδιώξουν από το Κοινοβούλιο», αναφέρει και σημειώνει ότι αφήνει την έδρα του στην περιφέρεια Uxbridge and South Ruislip.

Στη δήλωσή του δεν ανέφερε τι κυρώσεις συνέστησε η επιτροπή. Μια αποβολή από το Κοινοβούλιο για 10 ή περισσότερες ημέρες -αν εγκριθεί από τους βουλευτές- θα οδηγούσε σε αίτηση ανάκλησης, η οποία θα οδηγούσε σε επαναληπτικές εκλογές, αν το 10% των ψηφοφόρων στην περιφέρεια υποστήριζαν την κίνηση. Με την παραίτηση θα γίνουν άμεσα οι εκλογές για το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

«Λυπάμαι πολύ που εγκαταλείπω την υπέροχη εκλογική μου περιφέρεια. Ήταν τεράστια τιμή να υπηρετήσω τους πολίτες, τόσο ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής».



Ειδήσεις σήμερα:

Νέος Κόσμος: Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό

Αίγυπτος: Φώναξε «μπαμπά» και στη συνέχεια ο καρχαρίας-τίγρης τον τράβηξε στο νερό

Ηράκλειο: «Πελάτες» έκλεψαν βραχιόλι από κοσμηματοπωλείο και μετά έστησαν καβγά σε καφενείο για να μην πληρώσουν - Δείτε βίντεο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης