Εκλογές στην Τουρκία - Ανάλυση Guardian για νίκη του Ερντογάν: «Είναι θρίαμβος της πόλωσης, όχι της ενότητας»

Εκλογές στην Τουρκία - Ανάλυση Guardian για νίκη του Ερντογάν: «Είναι θρίαμβος της πόλωσης, όχι της ενότητας»

Ο Ερντογάν ξεκινά μια τρίτη θητεία με όλο και πιο αυταρχικές εξουσίες - Παράλληλα, εκατομμύρια συμπολίτες του έχουν επίσης σοβαρούς λόγους να μην πιστεύουν την καλοπροαίρετη ρητορική του - Tα τέσσερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει

erdogan
Καθώς ξεκινά την τρίτη θητεία του στην εξουσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαρωτικές εξουσίες για να διχάζει και να κυβερνά, αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Γιορτάζοντας την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν έκανε, μεταξύ άλλων, μια έκκληση για εθνική ενότητα.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που κερδίσαμε, η Τουρκία κέρδισε... η δημοκρατία μας κέρδισε», είπε στους υποστηρικτές του, ενώ σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, πυροδοτούσε την εμπρηστική του ρητορική κατά της διεμφυλικής κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Ερντογάν ξεκινά μια τρίτη θητεία με όλο και πιο αυταρχικές εξουσίες την ώρα που εκατομμύρια συμπολιτών του έχουν επίσης σοβαρούς λόγους να μην πιστεύουν την καλοπροαίρετη ρητορική του.

Σε ένα όλο και πιο στρατιωτικοποιημένο «αντιτρομοκρατικό» περιβάλλον, η πολιτική καταστολή και γενικότερα η απειλητική στάση κατά του κουρδικού πληθυσμού της χώρας πρόκειται να συνεχιστούν.

Η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου άφηνε αιχμές και παραπληροφόρηση σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο υποστήριξε τον ηττημένο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών -που σύμφωνα με απόφαση του 2021 αποσύρθηκαν από μια διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας λόγω φύλου- έχουν παρατηρήσει με απογοήτευση την αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του προέδρου.

Κλείσιμο
Οι Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας της Κυριακής, θα αναρωτιούνται πότε ο Ερντογάν σκοπεύει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να απελάσει ένα εκατομμύριο από αυτούς σε ένα βαθιά αβέβαιο μέλλον πέρα από τα σύνορα.

Όλοι φοβούνται τώρα για το μέλλον, σε μια χώρα όπου οι συνταγματικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν από τον πρόεδρο, έχουν καταργήσει τους ελέγχους και τις ισορροπίες και ενδεχομένως έχουν ξεκινήσει μια εποχή μονομερούς διακυβέρνησης.

Σε μια βαθιά πολωμένη χώρα, ο Ερντογάν υπολόγισε ότι αυτές οι εκλογικές ομάδες και οι ανησυχίες τους θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από έναν συνασπισμό με βάση την ταυτότητα - έναν συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τους κοινωνικά συντηρητικούς ψηφοφόρους της καρδιάς του, τους ισλαμιστές και τις πιο κοσμικές εθνικιστικές δυνάμεις.

Η οξυδέρκεια αυτής της προσέγγισης επιβεβαιώθηκε από μια νίκη που επιτεύχθηκε την Κυριακή παρά τον πληθωρισμό που στη χώρα αγγίζει το 50% και την ευρεία κριτική για την υποτονική αντίδραση του κράτους στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενώθηκαν για να υποστηρίξουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η συγκρατημένη αισιοδοξία πριν τον πρώτο γύρο μετατράπηκε έτσι σε τεράστια απογοήτευση.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές που ήταν ελεύθερες αλλά όχι δίκαιες καθώς ο πρόεδρος ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν δεχθούν απειλές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκονται στη φυλακή.

Η πιστή βάση του προέδρου έκρινε ότι ο Ερντογάν είναι ο ισχυρός άνδρας που μπορεί να διευθετήσει όλες τις κρίσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Για τη Δύση, το βασικό συμπέρασμα από τη νίκη Ερντογάν είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν - από γεωπολιτικής πλευράς - ένα απρόβλεπτο μέλος του ΝΑΤΟ που αρνείται να ευθυγραμμιστεί πλήρως μαζί της.

Καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλά μετά την επανεκλογή του Σουλτάνου του Βοσπόρου, η ανάγκη για ανακούφιση από την βαθύτερη οικονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις και προσέγγιση.

Tα τέσσερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του

Τα βασικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν με την επανεκλογή του, παρουσίασε το γερμανικό δίκτυο «n-tv».

Πληθωρισμός

Με τη νίκη του Ερντογάν, η λίρα κατρακυλά σε επίπεδα ρεκόρ. Στη γείτονα είναι τρομακτικό το κόστος ζωής και ιδιαίτερα αποδυναμωμένη η αγοραστική δύναμη. Οι αμφιλεγόμενες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε καθεστώς φτώχειας. Υπό την πίεση του προέδρου, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε επανειλημμένα τα επιτόκια, προς έκπληξη των οικονομικών εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως. Παρόλο που αυτό ενίσχυσε την παραγωγή, συνέβαλε επίσης στην περαιτέρω κατρακύλα της λίρας.

Η καθηγήτρια Οικονομικών, Σέλβα Ντεμιράλ, υποστηρίζει σε άρθρο της ότι, «Αν ο Ερντογάν δεν επιστρέψει στις συμβατικές οικονομικές πολιτικές, θα είναι πολύ δύσκολο να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε «πολύ κρίσιμες ημέρες».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπλοκάρει εδώ και μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο.

Η προσχώρηση ενός νέου μέλους απαιτεί τη συναίνεση όλων των εταίρων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η τουρκική κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους ακτιβιστές τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί "τρομοκράτες". Η Άγκυρα απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στην Τουρκία.

Προσέγγιση με τη Συρία

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι εξαιρετικά τεταμένες λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας προς τους αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν προσπάθησε πρόσφατα -με ρωσική μεσολάβηση- να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Άσαντ απαίτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία -όπου η Τουρκία πολεμά επίσης από το 2016 εναντίον κουρδικών και τζιχαντιστικών ομάδων- ως προϋπόθεση για μια συνάντηση.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν θέλει να τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους.

Στις αρχές Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την κατασκευή 200.000 κατοικιών σε 13 διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επιτρέψει την «εθελοντική» επιστροφή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

«Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες στα νοτιοανατολικά της χώρας χρειάζονται Σύριους πρόσφυγες ως εργατικό δυναμικό», υποστηρίζουν πολιτικοί εμπειρογνώμονες και προσθέτουν: «Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πελατειακού του συστήματος».

Ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών

Ο ισχυρότατος σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία οδήγησε στο θάνατο 50 χιλιάδων ανθρώπων στις αρχές Φεβρουαρίου ενώ περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κι έκτοτε πολλοί ζουν σε σκηνές.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Ερντογάν, το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 93 δισεκατομμύρια ευρώ).

Μια διάσκεψη δωρητών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο συγκέντρωσε επτά δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, η οποία επίσης επλήγη από τον φονικό σεισμό.Ειδήσεις σήμερα:

Nεκρό βρέθηκε το δύο ετών κοριτσάκι που είχε χαθεί στον Πύργο

H τράπεζα θεμάτων δέχτηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» χάκερ από 114 χώρες

Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - 300.000 και φέτος οι δικαιούχοι

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης