Εκλογές 2023: Tι γράφουν τα διεθνή μέσα για τον θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Tι γράφουν τα διεθνή μέσα για τον θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Oι δημοσκόποι δεν είχαν προβλέψει τέτοια διαφορά γράφει η Le Figaro - Τι γράφει ο γερμανικός, βρετανικός, ιταλικός Τύπος

Kyriakos_Mitsotakis
Εξεπλάγησαν ακόμη και οι δημοσκόποι από το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αποσπάσει το διπλάσιο ποσοστό από αυτό του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να μοιραστεί με κανένα κόμμα την εξουσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ο μεγάλος ηττημένος της κάλπης, το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται και το ΚΚΕ ενισχύεται, γράφουν ξένα δημοσιεύματα προσθέτοντας ότι οι Έλληνες θα οδηγηθούν και πάλι στις κάλπες αφού η συντριπτική νίκη της ΝΔ δεν της εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.



Le Figaro

Oι δημοσκόποι δεν είχαν προβλέψει τέτοια διαφορά: Η Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωσε το 40,8% των ψήφων, έναντι 20,06% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης είναι ο νικητής των εκλογών χωρίς όμως να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Έλληνες ψήφισαν ξεκάθαρα υπέρ της σταθερότητας. Η ανεργία μειώνεται συνεχώς, ιδίως λόγω της έκρηξης στον τουριστικό τομέα, η ανάπτυξη έφτασε το 6% πέρυσι, αρκετή για να δούμε τους επενδυτές να επιστρέφουν.

«Καλή οικονομική διακυβέρνηση»
Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών κατάφεραν ένα συντριπτικό πλήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα για να συγχαρεί τον Μητσοτάκη, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα. «Πάνω από όλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε οικονομική ή γεωπολιτική αβεβαιότητα. Για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο γείτονα που συνεχίζει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία κοντά στα νησιά της, οι ψηφοφόροι «επέλεξαν ένα έμπειρο χέρι να κρατήσει το τιμόνι», όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας επίγνωση των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, των καταστροφών του πληθωρισμού για τα λιγότερο εύπορα νοικοκυριά και των χαμηλών μισθών, υποσχέθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της προόδου, να αυξήσει τις αποδοχές και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας», σημειώνει η Le Figaro. Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η ανάγκη για σταθερότητα εξηγεί ίσως την πτώση των μικρών κομμάτων, που τελικά δεν μπήκαν στη βουλή, όπως το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών. Αντιθέτως, το ΚΚΕ ενισχύει το ποσοστό του όπως και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ξαναγεννιέται. Οι επόμενες κάλπες θα στηθούν εκ νέου στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου.

Le Monde
«Η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρα το ισχυρότερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αποσπώντας σχεδόν το 41% ψήφων. Δεν απέσπασε πάντως την απόλυτη πλειοψηφία γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα ξαναψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες», γράφει η Le Monde.

La Repubblica
«Ελλάδα, θρίαμβος για την Κεντροδεξιά. Αλλά αυτό δεν αρκεί: Επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο», γράφει η ιταλική εφημερίδα. «Η ΝΔ- Κέρδισε με τα χέρια κάτω, αλλά για να κυβερνήσει θα πρέπει να περιμένει τις επόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκέντρωσε το συντριπτικό 41% των ψήφων, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 20%. Καλό ήταν και το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε στο 11%.»

La Stampa
«Εκλογές στην Ελλάδα, νίκη ρεκόρ της ΝΔ. Το κόμμα του Μητσοτάκη πέτυχε ποσοστά ρεκόρ και διπλασίασε τα ποσοστά του, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα: Όμως δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία και στοχεύει σε νέα εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα.

Εconomist: Δεν έπεισε τους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
Για σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές γράφει το περιοδικό Economist. Mε εντυπωσιακή διαφορά στις χθεσινές εκλογές, η ΝΔ ήρθε πρώτη, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τώρα ενδέχεται να διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανότατα τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα φέρνει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε πλεονεκτική θέση για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Η απροσδόκητα φτωχή εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος του Αλέξη Τσίπα, υποδηλώνει ότι δεν κατάφερε να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος των 400.000 νέων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 21 ετών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων. Στις τελευταίες εκλογές, η ηλικιακή ομάδα κάτω των 24 ετών υποστήριξε κυρίως αριστερά κόμματα, υποστηρίζει ο Economist. Φέτος αυτό δεν έγινε. Oι χθεσινές εκλογές όμως κατέστησαν επίσης σαφές ότι η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Οι συντηρητικοί υποψήφιοι έκαναν προεκλογική εκστρατεία με βάση το σταθερό ιστορικό της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας. Aνέφεραν τους χαοτικούς πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ, την οποία ακολούθησαν τρία χρόνια σκληρής λιτότητας. Χωρίς πλέον να βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΕ μετά τη διάσωση, η οικονομία της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, πάνω από τον προβλεπόμενο μέσο όρο της Eυρωζώνης, σχολιάζει ο «Economist».

ΒΒC
Στη μεγάλη νίκη της ΝΔ έναντι των αντιπάλων της στις βουλευτικές εκλογές του του 2023 αναφέρεται το βρετανικό δίκτυο. Υποστηρίζει επίσης ότι ο νικητής των εκλογών, Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την επικράτηση του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό». Όπως παρατηρεί το BBC, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σχεδόν το 41% των ψήφων και 146 έδρες, πέντε λιγότερες από όσες χρειάζονται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για νέα τετραετή θητεία και για κυβέρνηση πλειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή άλλων κομμάτων. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει το BBC και προσθέτει. «Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια υποχώρηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2015 με ρητορική κατά της λιτότητας των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, ωστόσο τελικά συμφώνησε με τις απαιτήσεις των πιστωτών».

Guardian
O Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψήφισαν με γνώμονα το υψηλό κόστος ζωής και την οικονομία. Σε μια εκλογή όπου κυριαρχούσε η ανησυχία για την κρίση του κόστους ζωής, οι Έλληνες ξεχώρισαν την οικονομία, επικαλούμενοι αναμνήσεις από το δράμα του χρέους του έθνους πριν από μια δεκαετία και τιμωρώντας τη λιτότητα που επιβλήθηκε σε αντάλλαγμα για έκτακτα κεφάλαια για να κρατήσει τη χώρα όρθια, υποστηρίζει o Guardian. Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η πρώτη αφότου η ΕΕ και το ΔΝΤ, που συντόνισαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία για να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία, σταμάτησαν να εποπτεύουν τα οικονομικά της χώρας.

Reuters
Το κόμμα της ΝΔ στην Ελλάδα πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές την Κυριακή, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα ενώ για τους Financial Times, οι εκλογές ήταν ένα δυνητικά απειλητικό πλήγμα για τον ηγέτη του αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.



Βloomberg

Για σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στο αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών. O Μητσοτάκης κάνει ένα ακόμη βήμα για να εξασφαλίσει μία άλλη τετραετία και στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι θα συνεχιστούν οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του» .
Οι ψηφοφόροι πείστηκαν από τη δέσμευση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ε.Ε, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.

Wall Street Journal
«H ΝΔ κατατροπώνει τους αντιπάλους στις εκλογές, ενισχυμένη από την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Η κυβερνώσα κεντροδεξιά στην Ελλάδα κατήγαγε συντριπτική νίκη καθώς οι ψηφοφόροι αντάμειψαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προσπάθειές τους για μια εύρωστη οικονομία», προσθέτει.

Die Welt : Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών

«Η ΝΔ πανηγυρίζει τη συντριπτική νίκη τη, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt. «Οι Έλληνες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι καθαρή εντολή, αλλά αυτό δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα γράφει ότι υπέστη μεγάλες απώλειες: «Αν και παρέμεινε το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης με περίπου 20%, έχασε περισσότερες από 10 μονάδες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προεκλογική εκστρατεία με μαζική αύξηση του κοινωνικού κράτους, ήθελε να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό και να φορολογήσει πιο βαριά την οικονομία. Αλλά αυτό ήταν προφανώς λιγότερο αποτελεσματικό από το πρόγραμμα των συντηρητικών για περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας μετά τη σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας και επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά. Πολλοί ψηφοφόροι αγανακτούν επίσης για την διακυβέρνηση του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της σοβαρής οικονομικής κρίσης της χώρας. Εκείνη την εποχή αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Merkur
«Εκλογές στην Ελλάδα: Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα, ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει μιλώντας για «πολιτικό σεισμό» και πηγαίνει σε νέες εκλογές γιατί δεν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία», γράφει η εφημερίδα Merkur σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εκλογική νίκη της ΝΔ».

Süddeutsche Zeitung
«Η Ελλάδα ήδη και πάλι ενόψει νέων εκλογών: Οι συντηρητικοί μπροστά», είναι ο τίτλος της εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Παρά την συντριπτική νίκη του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη και πάλι ενόψει νέων εκλογών, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε νέες εκλογές», η εφημερίδα FAZ αναφέρει ότι «η Κυριακή ήταν ένας θρίαμβος για τον Μητσοτάκη: έλαβε πάνω από το 40% των ψήφων για το δικό του κόμμα, ενώ μόνο οι μισές πήγαν στον σημαντικότερο πολιτικό ηγέτη που τον αμφισβητεί μέχρι σήμερα, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα του Τσίπρα έγινε η ισχυρότερη δύναμη σε μία μόνο εκλογική περιφέρεια, στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Κατά τα άλλα ήταν η ίδια εικόνα παντού στη χώρα – από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη μέχρι τη Ρόδο και τη Λέσβο: Σαφής πλειοψηφία για τη ΝΔ και τον αρχηγό της. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με σαφή διαφορά».

Ν-TV
Το γερμανικό δίκτυο Ν-TV σημειώνει ότι «η ΝΔ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη παραμένει μακράν το ισχυρότερο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παρά τη συντριπτική νίκη του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα πρόκειται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ξεκάθαρη εντολή από τους ψηφοφόρους».

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης θριαμβεύει στις εκλογές στην Ελλάδα
«Ο Μητσοτάκης θριαμβεύει στις εκλογές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Handelsblatt, η οποία, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο συντηρητικός πρωθυπουργός έλαβε από τις εκλογές σαφή εντολή για δεύτερη θητεία, ωστόσο επιδιώκει νέες εκλογές το καλοκαίρι». Σχεδόν με 41%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεπέρασε το αποτέλεσμά του στις εκλογές του 2019, στις οποίες πέτυχε το 39,9%. Το αποτέλεσμα αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν 36%», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung κάνει λόγο για «θρίαμβο του Μητσοτάκη» επισημαίνοντας ότι τα πήγε καλύτερα από ότι αναμενόταν, αλλά αυτό δεν αρκεί για να διασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία». «Η πλειοψηφία των Ελλήνων εμπιστεύεται τον σταθερό Μητσοτάκη για να λύσει τα πιο πιεστικά προβλήματα. Η μεγαλύτερη ανησυχία του πληθυσμού είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Οι Έλληνες έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. Μια πολιτική ανάπτυξης είναι πιο ελπιδοφόρα από την οικονομική πολιτική του Τσίπρα, η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αναδιανομή. Πράγματι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ωφεληθεί εν μέρει από τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου της. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι θα επαναφέρουν τη χώρα σε κατάσταση επενδυτικού βαθμού μετά από 12 χρόνια. Τα ποσοστά ανάπτυξης είναι επίσης εντυπωσιακά. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για την ψυχραιμία με την οποία αναμένονταν οι εκλογές. Η χώρα συνεχίζει να έχει προβλήματα, αλλά δεν είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό προβληματικό παιδί», καταλήγει η εφημερίδα της Ζυρίχης στην ανάλυσή της.

Αυστριακή εφημερίδα Die Presse
«Θρίαμβος της ΝΔ στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδα, η οποία κάνει ταυτόχρονα λόγο για «βαριά ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αντιμετώπισε μια σειρά απρόβλεπτων κρίσεων στα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Οκτώ μήνες μετά την εκλογή του, ξέσπασε μια «ασύμμετρη» σύγκρουση με την Τουρκία, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν από το τουρκικό έδαφος προς τα ελληνικά σύνορα στον ποταμό Έβρο. Ακολούθησε η πρώτη καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση της ορθόδοξης χώρας με παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό της Δύσης χωρίς «ναι μεν αλλά», γράφει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης