Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές - Έφτασε στο 71% στο Καχραμάνμαρας

Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές - Έφτασε στο 71% στο Καχραμάνμαρας

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 88,92% στις κάλπες που στήθηκαν εντός της Τουρκίας, ενώ η συμμετοχή για τους Τούρκους που ψήφισαν στο εξωτερικό ανήλθε στο 52,69%

erdogan-map2
Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου ετοιμάζονται πλέον o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων στη χθεσινή αναμέτρηση.

Με καταμετρημένο το 99,87% της ενσωμάτωσης, ο Ερντογάν κατάφερε να κρατήσει τα... προπύργιά του στις σεισμόπληκτες περιοχές παρά την οργή των πολιτών μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και τις ευθύνες που επέρριπταν στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην επαρχία του Καχραμάνμαρας που είχε πληγεί πολύ έντονα από τον σεισμό ο Ερντογάν καταγράφει ποσοστό 71,88%, σε αντίθεση με τον Κιλιτσντάρογλου που καταγράφει χαμηλό ποσοστό της τάξης του 22,20%.

kahramanmaras


Στην περιοχή του Οσμανίγιε το ποσοστό του Ερντογάν είναι 62,31% έναντι 30,74% του Κιλιτσντάρογλου.

Κλείσιμο
osmaniye


Στην επαρχία του Χατάι το προβάδισμα του Ερντογάν είναι οριακό με 48,07% έναντι 48,03% του Κιλιτσντάρογλου.

hatay2


Υπενθυμίζεται ότι ο φονικός σεισμός στην Τουρκία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 88,92% στις κάλπες που στήθηκαν εντός της Τουρκίας, ενώ η συμμετοχή για τους Τούρκους που ψήφισαν στο εξωτερικό ανήλθε στο 52,69%.

Το πρώτο μήνυμα Ερντογάν μετά τις εκλογές

Την ίδια ώρα, βέβαιος για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανάρτησή του ευχαριστεί τους ψηφοφόρους, τονίζει ότι κέρδισε με διαφορά 2,5 εκατ. ψήφων και τονίζει ότι από τώρα εργάζεται για την επόμενη ημέρα της εκλογικής νίκης.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας λέει καταρχάς ότι οι εκλογές έγιναν «με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία μας», μέσα σε «εορταστική ατμόσφαιρα που αρμόζει στη δημοκρατία μας».

Αναφέρεται έμμεσα στον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «το έθνος μας προστάτευσε την ελεύθερη βούλησή του» παρά τις μεθοδεύσεις από την Πενσυλβάνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εξώφυλλα ξένων περιοδικών.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η τουρκική δημοκρατία και το τουρκικό έθνος με τα 85 εκατομμύρια μέλη του», τονίζει.

Το έθνος, προσθέτει, έδειξε μεγάλη εύνοια, δίνοντας στον ίδιο 49,51% και την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ευχαριστεί όλους όσους πήγαν στην κάλπη, εντός και εκτός Τουρκίας, «για τη συμβολή τους και την αξιοσέβαστη ψήφο τους που έδωσε ζωή στη δημοκρατία».

Και τονίζει ότι «με την ωριμότητα που επέδειξε χθες, η Τουρκία απέδειξε ότι είναι μία από τις χώρες με την πιο προηγμένη δημοκρατική κουλτούρα στον κόσμο».

«Ως πολιτικός που δεν αναγνώρισε ποτέ σε όλη του τη ζωή άλλη εξουσία εκτός από τη βούληση του έθνους και δεν παρέκκλινε ποτέ από την κατεύθυνση που χάραξε το έθνος, σέβομαι αυτή τη βούληση που εκδηλώθηκε στην κάλπη» αναφέρει ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει ότι τις δύο επόμενες εβδομάδες, μέχρι τις 28 Μαΐου, «θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας απέναντι στο αγαπημένο μας έθνος τρέχοντας χωρίς σταματημό».

«Θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Τουρκία - Χτυπάει το χέρι στο τραπέζι ο Κιλιτσντάρογλου και ορκίζεται: «Θα μείνω όρθιος, μαζί θα νικήσουμε»

Φρίκη με νεκρά άλογα στη Δυτική Πάρνηθα - Τα πέταξαν ζωντανά στον γκρεμό;

Θεσσαλονίκη: Η «high tech» συμμορία με το «πιο έξυπνο όπλο» διάρρηξης - Η δικογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης