Στέψη Βασιλιά Καρόλου: «Για να σηκώσω το ξίφος πήρα παυσίπονα», λέει η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Στέψη Βασιλιά Καρόλου: «Για να σηκώσω το ξίφος πήρα παυσίπονα», λέει η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Η Πένι Μόρντοντ μετέφερε το ξίφος «Sword of State», βάρους 4 κιλών

stepsi123
Για τη μοναδική της εμπειρία μίλησε στο BBC η Πένι Μόρντοντ, βουλευτής των Τόρις και πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, που μετέφερε το ξίφος «Sword of State» στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για ξίφος, βάρους σχεδόν τεσσάρων κιλών του 17ου αιώνα, το οποίο κρατούσε κατά τη διάρκεια της πομπής του βασιλιά Καρόλου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Η Πένι Μόρντοντ κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο για την εντυπωσιακή της εμφάνιση αλλά και γιατί ήταν η πρώτη φορά που μία γυναίκα μετέφερε το ξίφος στον μονάρχη.

Φορώντας γαλαζοπράσινο φόρεμα, ασορτί κάπα και κορδέλα με χρυσό κέντημα, η Πένι Μόρντοντ, κατάφερε να κρατήσει το βαρύ ξίφος επί 51 λεπτά.

Κι όταν το παρέδωσε στον βασιλιά Κάρολο, της δόθηκε ένα ελαφρύτερο για το υπόλοιπο της τελετής.

Κλείσιμο


Η Πένι Μόρντοντ αποκάλυψε στο BBC τι έκανε το Σάββατο για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τον ρόλο της στη μεγαλοπρεπή τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου.

«Πήρα μερικά παυσίπονα πριν, για να βεβαιωθώ ότι θα είμαι εντάξει», είπε προσθέτοντας ότι τη βοήθησαν επίσης η «εξάσκηση», «ένα καλό πρωινό» και τα «άνετα παπούτσια».

Η βουλευτής των Τόρις δήλωσε ότι η εκπαίδευσή της στο Βασιλικό Ναυτικό της έμαθε ότι, το «κούνημα των δακτύλων των ποδιών» εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία όταν στέκεται κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα όρθιος.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Telegraph», η Μόρντοντ εμφανίστηκε «ευγνώμων» που αναγνώρισαν πολλοί Βρετανοί τον ρόλο της.

«Αν οι άνθρωποι επέλεξαν να αναγνωρίσουν τον ρόλο μου, τότε είμαι ευγνώμων. Αλλά η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες μου είναι για όλους όσοι συμμετείχαν», πρόσθεσε.

Η πρώτη γυναίκα που μετέφερε το « Sword of State»

Το Σαββατοκύριακο όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον βασιλιά Κάρολο και τη νέα βασίλισσα Καμίλα, ωστόσο η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων κέρδισε τις εντυπώσεις για την κομψή εμφάνισή της, τη σοβαρότητα που επέδειξε αλλά και για τη συμπεριφορά της κρατώντας το βαρύ σπαθί, ύψους 1,5 μ., σε όλη τη διάρκεια της τελετής.

185714-1309804722


Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail», η Πένι Μόρντοντ, θάμπωσε τους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εκτελούσε τον τελετουργικό της ρόλο.

Το σπαθί που μετέφερε, συμβολίζει τη βασιλική εξουσία και κατασκευάστηκε για τη στέψη του Γεωργίου Δ' το 1821.

Είναι επενδυμένο με διαμάντια, ρουμπίνια και σμαράγδια και διακοσμημένο με κοσμημένα τριαντάφυλλα, γαϊδουράγκαθα και τριφύλλια.

Την εμφάνιση της Μόρντοντ στην τελετή στέψης επικρότησαν ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής αντιπολίτευσης.

Σημαντικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων πολλών συναδέλφων της βουλευτών έσπευσαν να της πλέξουν το εγκώμιο, γράφει η εφημερίδα «Guardian».

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και ανακήρυξε τον Κάρολο ως νέο βασιλιά της Βρετανίας ενώπιον του Συμβουλίου Προσχώρησης.

Οι χρήστες του Twitter επισήμαναν ότι η κυρία Μόρντοντ , η οποία διορίστηκε στο νέο της ρόλο από την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, είχε ελάχιστο χρόνο για να προετοιμαστεί για την ανακήρυξη της προσχώρησης, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να μιλήσει με «κύρος», σύμφωνα με τους θεατές.

300033-1341413818


Η Πένι Μόρντοντ, ήταν η πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που διετέλεσε υπουργός Άμυνας (επί πρωθυπουργίας Μέι). Αν και θεωρείται η αγαπημένη της κομματικής βάσης, πολλοί Βρετανοί της προσάπτουν ότι είναι πολιτικά άπειρη.

Στο παρελθόν έχει εμφανιστεί με μαγιό σε τηλεοπτικό σόου κάνοντας καταδύσεις.

Η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων έχει οκτώ γάτες, δύο γάμους στο ενεργητικό της, συμμετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό καταδύσεων, είναι γνωστή για τα άκομψα αστεία της και ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit.

Προτού αναλάβει χαρτοφυλάκιο, έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της και το ολόσωμο μπλε μαγιό της στην τηλεοπτική εκπομπή «Splash!» το 2014, όταν ο Ολυμπιονίκης Τομ Ντάλεϊ συγκέντρωνε διάφορες διασημότητες και τις εκπαίδευε στις καταδύσεις. Αποχώρησε από το σόου καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε σύνολο 20 διαγωνιζόμενων.

Για ένα... φεγγάρι, εργάστηκε ως βοηθός μάγου. Στη συνέχεια σπούδασε στη σχολή θεάτρου του «Victoryland Theatre School» και Φιλοσοφία στο «Reading University».

Στο Πανεπιστήμιο άρχισε να ασχολείται με τα κοινά και σύντομα βρέθηκε να είναι επικεφαλής της νεολαίας των Συντηρητικών.

Το 2010 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και το 2014 ανέλαβε το πρώτο της χαρτοφυλάκιο επί Κάμερον.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία, διορίστηκε υπουργός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και Διεθνούς Ανάπτυξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Twitter «ψήφισε» για το ντιμπέιτ: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν

Λεωφορείο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα στην Αρδηττού - Ένας τραυματίας

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει διαζύγιο λίγους μήνες μετά το «σκάνδαλο» με τα πάρτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης