Ουκρανία: Ο βαρύς φόρος αίματος της Ρωσίας στο Μπαχμούτ και η επόμενη φάση του πολέμου

Ουκρανία: Ο βαρύς φόρος αίματος της Ρωσίας στο Μπαχμούτ και η επόμενη φάση του πολέμου

Προ των πυλών η αναμενόμενη ευρεία αντεπίθεση των Ουκρανών που, σε συνεργασία με χώρες της Δύσης, θα επιδιώξουν να ανακαταλάβουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή

ukraine_bakhmut
Σε ένα από τα πιο σκληρά πεδία μάχης, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει μετατραπεί το Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να ανακαταλάβει μία σειρά από περιοχές της, στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου, πόλης. Μια σειρά από επίλεκτες μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αιχμή του δόρατος την 3η ουκρανική Ταξιαρχία, κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους από ορισμένα κομβικά σημεία της πόλης επιφέροντας σημαντικές απώλειες στους τελευταίους, τόσο σε τακτικό επίπεδο όσο και στις τάξεις της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, το 3ο απόσπασμα της οποίας είχε αναλάβει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια ανάσχεσης της ουκρανικής επιχείρησης.



Σε επίπεδο τακτικού στρατού, τον μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσε η 72η ρωσική αυτόνομη μηχανοκίνητη ταξιαρχία, ο τομέας ευθύνης της οποίας, στα νοτιοδυτικά της πόλης, δέχτηκε και το μεγαλύτερο βάρος της ουκρανικής επίθεσης. Η κατάρρευση των γραμμών της είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές απώλειες και η Wagner, με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον επικεφαλής της οργάνωσης, να αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων είχε περισσότερους από 500 νεκρούς στο πεδίο της μάχης, κατηγορώντας μάλιστα γι’ αυτό την στρατιωτική ηγεσία της 72ης Ταξιαρχίας, λέγοντας ότι εγκατέλειψε τις θέσεις που όφειλε να προστατεύσει. Να σημειώσουμε πως μία ρωσική μηχανοκίνητη Ταξιαρχία αποτελείται από χιλιάδες άνδρες, είναι πλήρως αυτοδύναμη και συνήθως στο δυναμικό της συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου BMP, οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου BTR-80-82 αλλά και άρματα μάχης.



Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, οι δυνάμεις του κατάφεραν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην 72η ρωσική Ταξιαρχία, χωρίς όμως να την καταστρέψουν. Στην ανακοίνωση τονίζεται παράλληλα ότι το Μπαχμούτ παραμένει ο κύριος στόχος της Μόσχας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι συγκρούσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Να επισημάνουμε πως οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο της Μπαχμούτ εδώ και περισσότερο από 7 μήνες, με τη Μόσχα να θεωρεί ότι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της πόλης θα της δώσει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσει ως βάση για την κατάληψη και άλλων ουκρανικών πόλεων. Όπως ανέφερε χθες ανώτατος διοικητής του ουκρανικού στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις σε ορισμένα τμήματα της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία υποχώρησαν έως και 2 χιλιόμετρα, με την κατάσταση ωστόσο να εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία Σέρχι Τσερεβάτι, δήλωσε ότι η Μόσχα αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί δυνάμεις του τακτικού της στρατού λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Wagner.



Κλείσιμο
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις ο ουκρανικός στρατός έχει καταφέρει να ανακαταλάβει από τους Ρώσους μία έκταση, περίπου 3 τετραγωνικών χλμ. με τις πιο σφοδρές συγκρούσεις να σημειώνονται δυτικά του αρδευτικού καναλιού του Ντόνμπας. Να προσθέσουμε πως το Μπαχμούτ πέρα από στρατηγικό, αποτελεί πλέον και συμβολικό στοίχημα για τη Μόσχα, η οποία, ωστόσο, εμφανίζεται να το χάνει δεδομένου ότι βασικός στόχος της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας ήταν οι επιχειρήσεις για την ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι τις 9 Μαΐου, ταυτόχρονα με τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία, κατά την οποία τιμάται η νίκη των σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με αναλυτές, η ουκρανική επιθετική επιχείρηση στο Μπαχμούτ, αποτελεί δείγμα ότι βρίσκεται πλέον προ των πυλών και η αναμενόμενη ευρεία αντεπίθεση που, σε συνεργασία με χώρες της Δύσης, προετοιμάζει το Κίεβο με σκοπό να ανακαταλάβει τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.






Ειδήσεις σήμερα:

Το Twitter «ψήφισε» για το ντιμπέιτ: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν

Λεωφορείο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα στην Αρδηττού - Ένας τραυματίας

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει διαζύγιο λίγους μήνες μετά το «σκάνδαλο» με τα πάρτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης