Βασιλιάς Κάρολος Γ': Οι Νοτιοαφρικανοί ζητούν από τους Βρετανούς να επιστρέψουν τα διαμάντια της στέψης του

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Οι Νοτιοαφρικανοί ζητούν από τους Βρετανούς να επιστρέψουν τα διαμάντια της στέψης του

Το «Αστέρι της Αφρικής» στολίζει το βασιλικό σκήπτρο, ενώ ένα μικρότερο διαμάντι, κομμένο από την ίδια πέτρα, κοσμεί το στέμμα του Καρόλου

Great-Star-of-Africa12
Στο «μάτι» των Νοτιοαφρικανών έχει μπει το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, το περίφημο «Αστέρι της Αφρικής», που θα στολίζει το βασιλικό σκήπτρο που θα κρατάει στη στέψη του ο Κάρολος, το Σάββατο 6 Μαΐου.

Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη.



Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Post», το εντυπωσιακό διαμάντι, το οποίο ζυγίζει 530 καράτια, ανακαλύφθηκε το 1905 στη Νότια Αφρική και προσφέρθηκε στη βρετανική μοναρχία από τον αποικιακό κυβερνήτη της χώρας, η οποία βρισκόταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας συζήτησης που διεξάγεται για την επιστροφή έργων τέχνης που είχαν λεηλατηθεί στη διάρκεια της αποικιοκρατίας, πολλοί Νοτιοαφρικανοί καλούν τους Βρετανούς να το επιστρέψουν.

«Πρέπει να έρθει στη Νότια Αφρική, καθώς το διαμάντι αποτελεί ένα σημάδι της κληρονομιάς και της κουλτούρας μας» επισημαίνει ο Μοθούζι Καμάνγκα, δικηγόρος και ακτιβιστής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο ίδιος ανέλαβε online εκστρατεία με αίτημα την επιστροφή του μεγάλου διαμαντιού και ήδη έχει συγκεντρώσει περίπου 8.000 υπογραφές.

Το «Αστέρι της Αφρικής», (Cullinan 1), όπως γράφει το σχετικό άρθρο, είναι το διαμάντι στο σκήπτρο που κόπηκε από έναν πολύτιμο λίθο 3.100 καρατίων, η εξόρυξη του οποίου έγινε κοντά στην Πρετόρια (ο λίθος ονομάζεται Cullinan).

Κλείσιμο
Ένα μικρότερο διαμάντι κομμένο από την ίδια πέτρα, γνωστό ως «Cullinan II», κοσμεί το αυτοκρατορικό στέμμα που φορούν οι βρετανοί μονάρχες σε τελετουργικές περιστάσεις.

Μαζί με το σκήπτρο, φυλάσσεται όπως και τα άλλα κοσμήματα του στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου.

Αντίγραφο ολόκληρου του διαμαντιού Cullinan εκτίθεται στο Μουσείο Διαμαντιών του Κεϊπτάουν.

«Πιστεύω πως το «Αστέρι της Αφρικής» πρέπει να επιστρέψει επειδή σε τελική ανάλυση μας το πήραν ενώ μας καταπίεζαν», λέει ο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί, κάτοικος του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι Νοτιοαφρικανοί που πιστεύουν πως πλέον η επιστροφή του διαμαντιού δεν έχει σημασία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, εξελισσόμαστε, λέει ο Ντικετσένγκ Νζαντζαμπά.

«Αυτό που είχε σημασία γι' αυτούς παλιά ήταν να φαίνονται ανώτεροι… δεν έχει σημασία πια για εμάς», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαμά, με βίαζαν κάθε βράδυ στο κελί» - Βίντεο με τις σοκαριστικές μαρτυρίες 17χρονου στο Ηράκλειο

Άξιον Εστί: Η ιστορία της εικόνας που έφτασε από το «περιβόλι της Παναγίας» στην Αθήνα

«Πάρε τη μπάλα και σούταρε»: Έτσι στήθηκε η κίνηση του Ολυμπιακού που έφερε το «τρελό» τρίποντο του Σλούκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης