Nord Stream: Οι Δανοί επιβεβαιώνουν την παρουσία ρωσικού πλοίου στη Βαλτική, τέσσερις μέρες πριν τις εκρήξεις

Nord Stream: Οι Δανοί επιβεβαιώνουν την παρουσία ρωσικού πλοίου στη Βαλτική, τέσσερις μέρες πριν τις εκρήξεις

Σύμφωνα με αποκάλυψη εφημερίδας της Δανίας, ο στρατός της χώρας τράβηκε 26 φωτογραφίες του συγκεκριμένου πλοίου, τις οποίες δεν έχει αποκαλύψει ακόμα

russian_ploio
Ένα ρωσικό πλοίο διάσωσης εντόπισε ο στρατός της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα τέσσερις ημέρες πριν από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ρήξη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο, σύμφωα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά απο την Κοπεγχάγη.

Πηγή από τη στρατιωτική διοίκηση της Δανίας δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Dagbladet Information ότι ένα δανέζικο περιπολικό σκάφος τράβηξε 26 φωτογραφίες του ρωσικού πλοίου υποστήριξης «SS-750» κοντά στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ στις 22 Σεπτεμβρίου.



Το συγκεκριμένο ρωσικό σκάφος είναι σχεδιασμένο για υποβρύχιες επιχειρήσεις και φέρει ένα μικρό υποβρύχιο, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών. Η επιβεβαίωση - από τη Δανία - του συγκεκριμένου ρωσικού σκάφους έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις έρευνες για τα αίτα που προκάλεσαν τις ανεξήγητες εκρήξεις στους αγωγούς.

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε αναφερθεί ότι ο δανικός στρατός έλαβε 112 φωτογραφίες ρωσικών πλοίων στην περιοχή του Μπόρνχολμ πριν από τις εκρήξεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι το «SS-750» ήταν μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την Dagbladet Information.

Ο στρατός της Δανίας αρνήθηκε να παράσχει πρόσβαση στις εικόνες, λέγοντας ότι αποτελούσαν μέρος της «εργασίας των μυστικών υπηρεσιών». Το περιεχόμενο των υπόλοιπων 86 φωτογραφιών παραμένει άγνωστο.

Η έκθεση της Dagbladet Information επιβεβαιώνει εν μέρει τους ισχυρισμούς που είχαν προηγουμένως διατυπώσει ο γερμανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος t-online, σύμφωνα με τους οποίους το SS-750 και άλλα πέντε ρωσικά σκάφη βρίσκονταν κοντά στο σημείο των εκρήξεων.

Οι ειδικοί δήλωσαν στην εφημερίδα ότι είναι πιθανό τα έξι σκάφη να εμπλέκονται σε αυτό που η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία έχουν περιγράψει ως «πράξη δολιοφθοράς».

Κλείσιμο
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις και κατηγόρησε τη Δύση, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έχουν επίσης αρνηθεί τη συμμετοχή τους.

Στο μεταξύ, δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το «SS-750» απέπλευσε από το ρωσικό λιμάνι του Καλίνινγκραντ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια απενεργοποίησε τους πομπούς δεδομένων του βόρεια της Πολωνίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Σουηδός εισαγγελέας που διερευνά τις εκρήξεις δήλωσε ότι η ανάμειξη κρατικού παράγοντα ήταν το «απόλυτο κύριο σενάριο» χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.



Ειδήσεις σήμερα:

«Αρχηγέ μπορείς;» - Πώς ο Μητσοτάκης έδωσε το OK στον Φλώρο για την πτήση του C-130 στο Σουδάν

Πατήσια: «Τον χτυπούσαν μπροστά στους δασκάλους μέχρι που λιποθύμησε» - Τι λέει η μητέρα του 11χρονου

Euroleague: Ζητά συγγνώμη τώρα ο «παλαιστής» Γιαμπουσέλε για την λαβή στον Έξουμ στον αγώνα Ρεάλ - Παρτιζάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης