Σουδάν: Aναφορές για βιασμούς και κλοπές σε σπίτια υπαλλήλων του ΟΗΕ

Σουδάν: Aναφορές για βιασμούς και κλοπές σε σπίτια υπαλλήλων του ΟΗΕ

Εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που επικαλείται το CNN αποκαλύπτει τις εισβολές σε σπίτια ανθρώπων που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς στο Σουδάν  - Στο κενό η κατάπαυση του πυρός

sudan_maketa
Αφότου έπεσε στο... κενό η προσπάθεια για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται με κατηγορίες εκατέρωθεν μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών για την παραβίασή της, ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών αυξάνεται συνεχώς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο που επικαλείται το CNN, ένοπλοι φέρονται να εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε κλοπές και βιασμούς.



Η κατάσταση παραμένει δραματική στη χώρα

Κλείσιμο
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.600 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ταραχών το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επικαλούνται το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας του Σουδάν.

Όπως αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ το οποίο επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών, όπως και υπαλλήλων άλλων διεθνών οργανισμών, στο κέντρο του Χαρτούμ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι επιτέθηκαν σεξουαλικά σε γυναίκες κι έκλεψαν αντικείμενα και αυτοκίνητα.



Στο Χαρτούμ, προσωπικό, που φέρεται να ανήκει στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εισέρχεται στις κατοικίες των ομογενών, χωρίζει άνδρες και γυναίκες και τους παίρνει μακριά», αναφέρεται στην έκθεση. Αναφέρθηκε επίσης ένα περιστατικού βιασμού.

Από την πλευρά τους οι παραστρατιωτικοί διέψευσαν αυτές τις αναφορές σχολιάζοντας ότι δεν επιτέθηκαν ποτέ σε προσωπικό ή υπαλλήλους του ΟΗΕ και ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, κατηγόρησαν τους αντιπάλους, το στρατόπεδο του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν για προβοκάτσια. «Αυτός είναι ο νέος απελπισμένος τρόπος μάχης του στρατού του Μπουρχάν. Ντύνουν τους ανθρώπους μας με ρούχα των παραστρατιωτικών της RSF, ώστε να μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα κατά αμάχων και πρεσβειών και άλλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, αμαυρώνοντας την εικόνα μας εντός κι εκτός συνόρων», όπως αναφέρουν.

Πάντως, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν (SAF) αρνήθηκαν ότι τα στρατεύματά τους εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Το Χαρτούμ παραμένει αιχμάλωτο στην αιματηρή διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του Μπουρχάν, του στρατιωτικού αρχηγού του Σουδάν, και του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας RSF.

Χθες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μία από τις διπλωματικές αυτοκινητοπομπές της δέχθηκε πυρά και η ΕΕ ότι ο πρεσβευτής της δέχθηκε επίθεση στην οικία του.

Στο κενό η κατάπαυση του πυρός

Τα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν χθες ζωντανά από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ ισχυρές εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές ακόμα και μετά την έναρξη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είναι σε εξέλιξη για την πέμπτη ημέρα τους στο Χαρτούμ, τόσο κοντά στη διοίκηση του στρατού και το προεδρικό μέγαρο, όσο και κοντά σε δύο βάσεις των RSF στα βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας.

Οι κάτοικοι της χώρας παραμένουν παγιδευμένοι στα σπίτια τους, συχνά χωρίς ρεύμα και νερό, πασχίζοντας να μείνουν εκτός διασταυρούμενων πυρών.

Χθες, ο διοικητής των RSF, δήλωσε ότι θα υποστήριζε μια 24ωρη «εκεχειρία», την οποία ο στρατός αρνήθηκε ότι γνώριζε προτού κατηγορήσει την παραστρατιωτική RSF για την παραβίασή της. Σε ανάρτησή της στο Facebook, η οργάνωση RSF κατηγόρησε τον στρατό για την παραβίαση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, με τον ΟΗΕ να καλεί τις αντίπαλες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες τους χωρίς όμως να τους πείθει.

«Δεν υπάρχουν σημάδια πραγματικής ύφεσης των μαχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπίνκεν δήλωσε ότι μίλησε με τους δύο επικεφαλής των αντιμαχόμενων μερών εξαίροντας την αναγκαιότητα για κατάπαυση του πυρός».


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδίες με ηλεκτρικά πατίνια σε Πάρο και Μύκονο: Νεκροί 26χρονος και 42χρονος σε λίγες ώρες

Δείτε βίντεο: Η μεταμόρφωση της σκυλίτσας Αΐλα που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση και έγινε... αγνώριστη

Νίνο: «Με είχαν γαζώσει με ένα καλάσνικοφ, είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης