Ρωσία: Χωριά καλύφθηκαν από τέφρα από την έκρηξη στο ηφαίστειο Σιβέλιτς

Ρωσία: Χωριά καλύφθηκαν από τέφρα από την έκρηξη στο ηφαίστειο Σιβέλιτς

Η διαρκής ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να πλήξει διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που πετούν χαμηλά

Volcano_Exof
Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ρωσίας εξερράγη σήμερα Μεγάλη Τρίτη πνίγοντας ολόκληρες πόλεις και γειτονικά χωριά με τέφρα.

Το ηφαίστειο Σιβέλιτς εξερράγη λίγο μετά τα μεσάνυχτα και για έξι ώρες εκτόξευε στάχτη σε μια έκταση 108.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη Γεωφυσική Υπηρεσία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών της Καμτσάτκα.

Η λάβα που βγήκε από το ηφαίστειο, έλιωσε χιόνι, το οποίο μετατράπηκε σε λάσπη ενώ τεράστιες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από στρώματα γκρίζας τέφρας ύψους 8,5 εκατοστών.

xartis-hfaisteio


«Η τέφρα έχει καλύψει έκταση 20 χιλιομέτρων και το σύννεφο τέφρας έχει καλύψει τα κοντινά χωριά», δήλωσε ο διευθυντής της Γεωφυσικής Υπηρεσίας για να συνεχίσει: «Το ηφαίστειο προετοιμαζόταν για τουλάχιστον ένα χρόνο... και η διαδικασία συνεχίζεται αν και έχει ηρεμήσει λίγο τώρα».

Επιστήμονες που παρατηρούν το φαινόμενο είπαν ότι το ηφαίστειο πιθανόν να ηρεμήσει τώρα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία περαιτέρω μεγάλων νεφών τέφρας. Σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών είναι οι ροές λάβας να μην φτάσουν σε τοπικά χωριά.

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Ηφαιστειακών Εκρήξεων εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για την πολιτική αεροπορία, τονίζοντας πως μπορεί να εκτοξευθεί ηφαιστειακή τέφρα ακόμη και σε ύψος 15 χιλιομέτρων ανά πάσα στιγμή. «Η συνεχιζόμενη (ηφαιστειακή) δραστηριότητα μπορεί να πλήξει διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που πετούν χαμηλά», προειδοποίησε.



Κλείσιμο
Ορισμένα σχολεία στη χερσόνησο της Καμτσάτκα έκλεισαν και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Επειδή αυτό που μόλις είδα με τα ίδια μου τα μάτια, καθιστά αδύνατο για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και γενικά η παρουσία τους είναι αμφίβολη», λένε οι αρχές.



Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά ηφαίστεια της Καμτσάτκα, το Σιβέλιτς έχει υποστεί περίπου 60 σημαντικές εκρήξεις τα τελευταία 10.000 χρόνια, με την τελευταία μεγάλη έκρηξη να σημειώνεται το 2007.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν φωτογραφίες από το σύννεφο τέφρας που κυλάει γρήγορα πάνω από τα δάση και τα ποτάμια της Άπω Ανατολής και από χωριά καλυμμένα με στάχτη.

Η ισχυρότερη πτώση στάχτης των τελευταίων 60 ετών στη Ρωσία

Το χωριό Klyuchi, μαζί με τις γειτονικές περιοχές Maisky και Kozyrevsk, έχει πληγεί σοβαρά από την πτώση τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Σιβέλιτς. Η περιοχή έχει βιώσει την ισχυρότερη πτώση τέφρας των τελευταίων 60 ετών, με αποτέλεσμα το τοπίο να μοιάζει με έρημο. Παράλληλα οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν υποφέρει πολύ λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων.





Το Σιβέλιτς έχει ηλικία 60.000 έως 70.000 ετών και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στην Καμτσάτκα. Η χερσόνησος της Καμτσάτκα είναι αραιοκατοικημένη, με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειότητας του Ινστιτούτου Smithsonian να εκτιμά ότι λιγότεροι από 12.000 άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το Shiveluch.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης