Βουλγαρία: «Όχι» σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Μπορίσοφ λέει ο Πέτκοφ

Βουλγαρία: «Όχι» σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Μπορίσοφ λέει ο Πέτκοφ

Έπειτα από την πέμπτη αναμέτρηση σε διάστημα δύο ετών, η αδυναμία συνεννόησης οδηγεί αναπόφευκτα είτε στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας είτε σε νέα προσφυγή στις κάλπες

petkov
Το φιλελεύθερο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) του Κίριλ Πέτκοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το δεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, παρατείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία.

Έπειτα από τις πέμπτες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο ετών, η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία οδηγεί αναπόφευκτα είτε στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας είτε σε νέα προσφυγή στις κάλπες, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ο συμπρόεδρος του PP Άσεν Βασίλεφ κατέστησε σαφές σε δημοσιογράφους ότι το φιλελεύθερο κόμμα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το GERB.

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, που οφείλεται κυρίως στην αντιπαλότητα μεταξύ των ηγετών των δύο παρατάξεων, έχει υποχρεώσει τη Βουλγαρία να καθυστερήσει τόσο την υιοθέτηση του ευρώ όσο και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (τα οποία δεν είναι τα τελικά), το GERB εξασφαλίζει το 26,5% και το PP το 24,6% των ψήφων. Η εθνικιστική «Αναγέννηση», φίλα προσκείμενη στη Ρωσία και αντίθετη στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ενίσχυσε το ποσοστό της σε σύγκριση με τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 14,2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Εξ επαφής πυροβολήθηκε στο κεφάλι η γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή σε αυτοκίνητο

«Καλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα την Τετάρτη - Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει

Ντάρια Τρεπόβα: Τι γνωρίζουμε για την 26χρονη που συνελήφθη για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης