Ισραήλ: Τι προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου που έχει ανάψει φωτιές

Ισραήλ: Τι προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου που έχει ανάψει φωτιές

Η κυβέρνηση θα μπορεί να επηρεάζει τον διορισμό των δικαστών, να περιορίζει τις εξουσίες του γενικού εισαγγελέα και να απορρίπτει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου

israel_diadiloseis_maketa
Σε κρίση μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά διαφαίνονταν διολισθαίνει το Ισραήλ με αιτία την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Σε μία χώρα που δεν έχει Σύνταγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είναι ο βασικός πόλος ελέγχου τόσο της κυβέρνησης όσο και των νόμων που αυτή κάθε φορά προσπαθεί να περάσει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τον πρώτο ρόλο στην εννιαμελή σύνθεσή του προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στα νομοσχέδια που προωθεί.

Μέχρι τώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τον τελευταίο και σημαντικότερο λόγο στα νομοσχέδια και στον ορισμό του τι είναι νόμιμο και τι όχι, όπως σχολιάζει το CNN.


Κλείσιμο
Υπάρχει επίσης νομοσχέδιο με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα είναι πλέον το όργανο ελέγχου ενός νόμου και η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα περάσει στα χέρια της Βουλής η οποία, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι και το μοναδικό εκλεγμένο σώμα από τον λαό.

Όπως αναφέρει το BBC, η επίμαχη νομοθεσία θα δώσει στον κυβερνώντα συνασπισμό τη δυνατότητα να ελέγχει και τη δικαστική εξουσία δίνοντας στην κυβέρνηση αυτόματη πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο με την ψήφο 61 εκ των 120 βουλευτών, η κυβέρνηση θα μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα:

1. Η κυβέρνηση θα μπορεί να αναθεωρεί νόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις.

2. Η κυβέρνηση θα έχει αποφασιστικό λόγο για το ποιος θα γίνει δικαστής, μεταξύ άλλων, και στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της στην επιτροπή που τους διορίζει

3.Οι υπουργοί δεν θα υποχρεούνται να υπακούουν στις συμβουλή των νομικών συμβούλων τους -καθοδηγούμενες από τον γενικό εισαγγελέα- που σήμερα οφείλουν βάσει νόμου.
Όπως καταγγέλλεται, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυνταγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, οι ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα βάλει «χαλινάρι» στις υπερβολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία.
Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου επέζησε, νωρίτερα, της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.


Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, φαίνεται ότι πιέζουν τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, έπειτα από μια νύκτα που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τελ-Αβίβ.


«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο Χέρτσογκ, για τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία».

«Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας» να «σταματήσουν αμέσως» την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».


Την ώρα που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε απειλή του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση - γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Νετανιάχου- σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ, άλλο κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, κάλεσε μέσω του Twitter τους συναδέλφους του «να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για μία παύση στην νομοθετική μεταρρύθμιση».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απομάκρυνση του Γιοάβ Γκαλάντ. Το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί αυτήν την στιγμή, απέναντι στις απειλές που προέρχονται από όλα τα μέτωπα, να επιτρέψει αλλαγή του υπουργού Αμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γιούλι Εντελστάιν, κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.

«Δεδομένης της κατάστασης, είναι προφανές ότι δεν είναι η στιγμή για αλλαγή υπουργού Αμυνας», δήλωσε ο Γιούλι Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ.

Η διαδικασία για να περάσει το νομοσχέδιο συνεχίζεται στην Κνεσέτ, με την κοινοβουλευτική επιτροπή νόμων να ψηφίζει το πρωί υπέρ κεντρικής ρύθμισης του νομοσχεδίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: «Μας απειλούν ένοπλοι μπράβοι, αλλά δεν φοβόμαστε», κατήγγειλε η πρόεδρος των Αρχαιολόγων - Δείτε βίντεο

Καβάλα: Αμετανόητος ο 55χρονος που σκότωσε την 43χρονη Αΐντα - Έβαλε τα γέλια στο δικαστήριο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με στόχο την αυτοδυναμία σε περιοδεία στη Φθιώτιδα - Πρώτη στάση το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης