Ένταλμα σύλληψης κατά Πούτιν: Η Αμερικανίδα με την αποστολή να καθίσει τον Ρώσο πρόεδρο στο «σκαμνί»

Ένταλμα σύλληψης κατά Πούτιν: Η Αμερικανίδα με την αποστολή να καθίσει τον Ρώσο πρόεδρο στο «σκαμνί»

Πόσο πιθανό είναι να καταλήξει ο Ρώσος πρόεδρος στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία;

van_shaack_putin_xr
Η είδηση ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε εχθές κύμα αντιδράσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η αντίδραση της Μόσχας ήταν οργισμένη και απαξιωτική, το Κίεβο έκανε λόγο για ένα ιστορικό συμβάν που αλλάζει τα δεδομένα, και ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση δικαιολογημένη, άποψη που δείχνουν να συμμερίζονται και πολλοί άλλοι ηγέτες.

Πόσο πιθανό όμως είναι στην πραγματικότητα να καταλήξει ο Πούτιν στο «σκαμνί»; Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις, ο Μαρκ Στόουν, ανταποκριτής του Sky News στις ΗΠΑ, δημοσίευσε τη συζήτηση που είχε πριν από μερικές εβδομάδες με την Μπεθ Βαν Σάακ, Αμερικανίδα πρεσβευτή για την Παγκόσμια Ποινική Δικαιοσύνη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για τη γυναίκα στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναθέσει την εξής εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: να οδηγήσει τον Ρώσο πρόεδρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.



Η πρώτη ερώτηση που έθεσε ο Στοουν στη Βαν Σάακ είναι αρκετά εύλογη: «Πολλοί θεωρούν αδιανόητο να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Πόσο σημαντικό είναι να επιδιώκουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, όσο απίθανο κι αν φαντάζει αυτό;»

Η απάντηση της Αμερικανίδας πρεσβευτή ξεκίνησε με μια σειρά παραδειγμάτων που ανατρέπουν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ισχυροί είναι γραφτό να παραμείνουν ατιμώρητοι. «Αουγούστο Πινοσέτ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Χισέν Χαμπρέ του Τσαντ; Πιστεύω ότι κανέναν από αυτούς τους άνδρες δεν πίστευε ποτέ ότι θα κατέληγε στο δικαστήριο και όμως αυτό συνέβη και με τους τρεις... Πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο στόχο. Κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να αλλάξουν οι καταστάσεις. Εάν έχεις συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία και έχει δημιουργήσει φακέλους με αξιόπιστα άτομα, θα είσαι έτοιμος στην περίπτωση που κάποιο δικαστήριο στον κόσμο επικαλεστεί ξαφνικά δικαιοδοσία και αναλάβουν δράση οι εισαγγελείς».



Μια παγκόσμια προσπάθεια για δικαιοσύνη

Η κυρία Βαν Σάακ είναι η επικεφαλής του αμερικανικού γραφείου Παγκόσμιας Ποινικής Δικαιοσύνης. Η δουλειά της είναι να συμβουλεύει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλα στελέχη της κυβέρνησης για ζητήματα δικαιοσύνης και λογοδοσίας. Η ομάδα της έχει συνεργαστεί με εισαγγελείς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο τη διερεύνηση και συγκέντρωση στοιχείων από την Ουκρανία εις βάρος Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κλείσιμο
«Βλέπουμε πλέον εγκλήματα πολέμου να διαπράττονται συστηματικά σε όλες τις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στρατεύματα. Φρικτές ιστορίες, αξιόπιστες, που έχουν επαληθευτεί από την αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, για πολίτες που στοχοποιούνται εσκεμμένα, για δυσανάλογη χρήση βίας, για πολίτες που σκοτώνονται ενώ βρίσκονται υπό κράτηση, για αιχμαλώτους πολέμου που εκτελούνται, καθώς και για απόπειρες συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων... Έχουμε δει δορυφορικές εικόνες, αλλά και πλάνα από συνηθισμένες κάμερες ασφαλείας στις αυλές πολιτών που δείχνουν πτώματα πεσμένα χάμω, με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους, μια ξεκάθαρη απόδειξη βασανισμών ή εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν επίσης οι επιθέσεις σε θέατρο, σε σταθμό τρένου όπου ο κόσμος προσπαθεί να ξεφύγει από τον πόλεμο. Υπάρχουν επιθέσεις σε κονβόι πολιτών που προσπαθούν να ξεφύγουν ή σε άτομα που απλώς πηγαίνουν στη δουλειά τους. Πτώματα με πεσμένες γύρω τους τις σακούλες με τα ψώνια τους».

Το «παζλ» των αποδεικτικών στοιχείων

Η Βαν Σάακ εξήγησε στον ανταποκριτή του Sky News ότι είναι δυνατό να βρεθούν «συνδέσεις» ανάμεσα στα εγκλήματα πολέμου και στοιχεία που να δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτές τις ειδεχθείς πράξεις.

«Πρέπει να συνδέσουμε τα εγκλήματα που βλέπουμε στο πεδίο - για τα οποία έχουμε πολύ ισχυρές ψηφιακές αποδείξεις - με τα πρόσωπα στη διοίκηση που έχουν τον έλεχο. Έτσι ανεβαίνουμε σταδιακά την ιεραρχική κλίματα. Ποιος έδωσε την εντολή για αυτά τα αδικήματα; Ποιος επέτρεψε να διαπραχθούν; Ποιος απέτυχε να ασκήσει δίωξη εις βάρος εκείνων που κρίθηκαν υπεύθυνη; Ποιος απέτυχε στην επιτήρηση των κατωτέρων του; Αυτή είναι τώρα η πρόκληση για εμάς: τα συνδετικά αποδεικτικά στοιχεία».

Όσον αφορά στην πιθανότητα να συλληφθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που πλαισιώνουν τον Πούτιν, η Βαν Σάακ απάντησε: «Νομίζω ότι το κίνητρο όσων εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα είναι η ιδέα ότι, κάποια μέρα, οι συνθήκες θα αλλάξουν. Κάποιος θα κάνει ένα λάθος, κάποιος θα ταξιδέψει, θα την "πατήσει" με μια ψεύτικη ταυτότητα και θα τον αναγνωρίσει κάποιος στον δρόμο. Θα ειδοποιηθούν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, και αυτές θα είναι έτοιμες επειδή θα έχουμε συλλέξει στοιχεία από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου, ακριβώς για αυτή τη στιγμή».



Ειδήσεις σήμερα:

Η μυστηριώδης «Μαρία Τσάλλα», ο κατάσκοπος-σύζυγος από το Ρίο και η διαφυγή στη Μόσχα

Με όπλο και τον κατώτατο μισθό η επιχείρηση συσπείρωσης της ΝΔ - Στο Μαρούσι ο Μητσοτάκης

Τα πανάκριβα δώρα που ο Τραμπ δέχθηκε και δεν... δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης