Βρετανία: Σκηνοθέτησε τον βιασμό της και καταδικάστηκε σε οχτώ χρόνια φυλάκιση - Εμπνεύστηκε από ταινίες και σειρές

Βρετανία: Σκηνοθέτησε τον βιασμό της και καταδικάστηκε σε οχτώ χρόνια φυλάκιση - Εμπνεύστηκε από ταινίες και σειρές

Τρεις από τους άνδρες που κατηγορήθηκαν προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν λόγω της υπόθεσης - Η μητέρα της, παρότι αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι είπε ψέματα, την πιστεύει

williams
Σε φυλάκιση οχτώ ετών καταδικάστηκε μια 22χρονη στη Βρετανία καθώς είπε ψέματα ότι υπήρξε θύμα βιασμού από μια ασιατική συμμορία, με τρεις άνδρες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας λόγω της υπόθεσης και των κατηγοριών που τους βάραιναν.

Η Eleanor Williams, 22 ετών, κρίθηκε ένοχη για διαστρέβλωση της πορείας της δικαιοσύνης. Η ίδια είχε δημοσιεύσει στα social media φωτογραφίες της στις οποίες απεικονίζεται τραυματισμένη αλλά η ιστορία της ανετράπη όταν το υλικό από κάμερα κλειστού κυκλώματος ασφαλείας αποκάλυψε τη στιγμή που αγόρασε ένα σφυρί με το οποίο χτύπησε το ίδιο της το πρόσωπο.

Η ανάρτηση, που έγινε κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάιο του 2020, κοινοποιήθηκε περισσότερες από 100.000 φορές και προκάλεσε εθνική οργή, οδηγώντας σε επικίνδυνες φυλετικές ταραχές και σε διαμαρτυρία στη γενέτειρά της, στην οποία συμμετείχε ο Tommy Robinson, ιδρυτής της ακροδεξιάς «English Defence League».

Αλλά τα στοιχεία θα αποκάλυπταν ότι «οι ισχυρισμοί της ήταν εξ ολοκλήρου επινοημένοι, παίρνοντας ιδέες από ταινίες και σειρές», σύμφωνα με το δικαστήριο. Οι κάμερες ασφαλείας την έδειξαν να αγοράζει το σφυρί που θα χρησιμοποιούσε για να κάνει κακό στον εαυτό της και ένα πακέτο noodles που έφαγε σε ένα ξενοδοχείο την ίδια στιγμή που ισχυριζόταν ότι την κρατούσαν αιχμάλωτη.

Βίντεο από τη στιγμή που αγόρασε το σφυρί:
Κλείσιμο


Bίντεο από τη στιγμή που αγόρασε τα noodles:





Μάλιστα, τρεις από τους κατηγορούμενους άνδρες προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ενώ άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν στο μαγαζί ενός εκ των κατηγορουμένων και κυνήγησαν τον μουσουλμάνο ιδιοκτήτη ενός takeaway, πετώντας του αλκοόλ.

Κατά την επιβολή της ποινής, ο δικαστής Robert Altham δήλωσε ότι δεν υπήρχε «καμία εξήγηση» για τα ψέματα της Williams, επικρίνοντάς τη που δεν έδειξε «κανένα σημάδι μεταμέλειας» ενώ τόνισε ότι δεν είχε φυλετικά κίνητρα, επιλέγοντας να κατηγορήσει Ασιάτες καθώς και λευκούς άνδρες για να αντιγράψει «άλλες υποθέσεις».

Ο δικαστής δήλωσε: «Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα σημαντικό σημάδι μεταμέλειας. Αν και εφόσον η κατηγορούμενη δεν επιλέξει να πει γιατί είπε αυτά τα ψέματα, δεν θα μάθουμε».

williams-viasmos
Η Eleanor Williams


Η Williams, η υπόθεση της οποίας τράβηξε την προσοχή των μέσως ενημέρωσης και των social media, κοίταξε ευθεία μπροστά και ευχαρίστησε τον δικαστή αφού την καταδίκασε.

Ο Μοχάμεντ Ραμζάν, ιδιοκτήτης επιχείρησης που κατηγορήθηκε από τη Williams, είπε στο δικαστήριο ότι η ζωή του είχε γίνει «κόλαση επί της γης» από τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Νωρίτερα, το δικαστήριο άκουσε ότι 150 επιπλέον εγκλήματα καταγράφηκαν στο Μπάροου εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτηση της νεαρής στο Facebook.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο μετά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Ραμζάν δήλωσε: «Δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα, δεν αισθάνομαι καμία αίσθηση θριάμβου, μόνο θλίψη. Δεν είμαι σίγουρος πώς η οικογένειά μου και εγώ θα συνέλθουμε από αυτό. Η λάσπη κολλάει και φοβάμαι ότι μπορεί να πάρει αρκετό καιρό».

Ο κ. Ραμζάν, ο οποίος μιλούσε με δάκρυα στα μάτια από το εδώλιο του μάρτυρα, δήλωσε ότι δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του από τους ισχυρισμούς του Williams επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Είπε: «Έχω ακόμα τα σημάδια μέχρι σήμερα».

Ο κ. Ραμζάν είπε ότι η περιουσία του είχε υποστεί ζημιές και οι επιχειρήσεις του είχαν καταστραφεί αφού ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν στοχοποιηθεί «με τον πιο φρικτό τρόπο». «Είχαμε μηνύματα όπως ότι θα βιάσουν τη γυναίκα μου μπροστά στα μάτια μου. Από ισλαμοφοβία, μέχρι ρατσισμό και γενικό μίσος, οι άνθρωποι μου εύχονται να πεθάνω. Τα παιδιά μου είχαν πυροσβεστήρες και ρόπαλα του μπέιζμπολ δίπλα στα κρεβάτια τους για την ασφάλειά τους επειδή δεχόμασταν απειλές. Ο κόσμος μας απειλούσε ότι θα μας έκαιγε», αποκάλυψε.


Ο Τζόρνταν Τρένγκοβ, ο οποίος πέρασε αρκετό καιρό υπό κράτηση αφού κατηγορήθηκε ψευδώς για τον βιασμό της Williams, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να κινηθεί εναντίον της αστυνομίας. «Δεν νομίζω ότι η ποινή είναι αρκετά μεγάλη, κατά τη γνώμη μου, για αυτό που έκανε σε όλους μας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η ζωή του «καταστράφηκε εντελώς» από τους ισχυρισμούς της.

Η λέξη «βιαστής» είχε ζωγραφιστεί με σπρέι στο σπίτι του και το παράθυρό του είχε σπάσει ενώ αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά τους ισχυρισμούς της Γουίλιαμς, είπε ότι πέρασε 73 ημέρες στη φυλακή, όπου μοιράστηκε ένα κελί με έναν καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη. «Το χαμηλότερο σημείο για μένα ήταν όταν προσπάθησα να βάλω τέλος στη ζωή μου τον Αύγουστο του 2020». Μάλιστα, είπε ότι θα «μετακομίσει από την περιοχή» όταν η Eleanor Williams αποφυλακιστεί.

Δείτε βίντεο από το δικαστήριο και την ανακοίνωση της ποινής:


Ο Όλιβερ Γκάρνερ, ο οποίος είχε συναντηθεί τυχαία στο κέντρο της πόλης με τη νεαρή, δήλωσε ότι ήταν ένα «πραγματικό σοκ» όταν επικοινώνησε μαζί του η αστυνομία και του είπε για τους ισχυρισμούς της, προσθέτοντας: «Βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Στη δήλωσή του, είπε ότι προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του πριν τον κλείσουν στην απομόνωση, λέγοντας: «Όλη αυτή η περίοδος στη ζωή μου ήταν συγκλονιστική».

Ο Κάμερον Μπίμπι, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνδρας που κατηγορήθηκε από τη Williams το 2017, δήλωσε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λόγω της «διαδικτυακής κακοποίησης που υπέστη», φοβόταν να πηγαίνει να πάρει τον γιο του από τον παιδικό σταθμό, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τον κοιτούσαν οι άνθρωποι. Είπε ότι αφού η Williams έκανε την επίμαση ανάρτηση στο Facebook, οι γείτονές του εμφάνισαν αυτοκόλλητα «Δικαιοσύνη για την Ellie» στα παράθυρά τους, κάτι που τον έκανε να φοβηθεί.

Σημειώνεται ότι ένας άλλος κατηγορούμενος είδε τη σύζυγό του να τον εγκαταλείπει εξαιτίας των ισχυρισμών εναντίον του ενώ μια άλλη οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει εντελώς από την πόλη.

Σε μια άλλη περίπτωση κατηγόρησε έναν άνδρα ότι απειλούσε να τη σκοτώσει αν δεν ερχόταν σε ερωτική επαφή με οκτώ άνδρες στο Μπλάκπουλ, ανέφερε η τοπική εφημερίδα The Mail.

«Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο στα 20 χρόνια της καριέρας μου»

Ο επιθεωρητής Matthew Pearman, της αστυνομίας της Cumbria, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Williams οδήγησαν σε «δημόσιες εκδηλώσεις μαζικής οργής» στο Μπάροου, με διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα και σε ένα εμπορικό πάρκο.

Μιλώντας μετά την καταδίκη, ο κ. Pearman δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ότι αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί θα αποθάρρυναν τα πραγματικά θύματα κακοποίησης από το να εμφανιστούν και να μιλήσουν».

williams-viasmos-htipimata
williams-viasmos-


Η Wendy Lloyd, ανώτερος εισαγγελέας της μονάδας βιασμών και σοβαρών σεξουαλικών εγκλημάτων της CPS North West, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια υπόθεση, σίγουρα δεν έχω δει κάτι παρόμοιο στα 20 χρόνια της εισαγγελικής μου δραστηριότητας. Κάθε μία από τις κατηγορίες της Eleanor Williams διερευνήθηκε διεξοδικά, έως ότου κατέστη σαφές ότι ήταν εντελώς αναληθείς και έγιναν με κακόβουλη πρόθεση. Αυτοί οι άνδρες κατηγορήθηκαν ψευδώς για την πιο σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και μπροστά στα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία ήταν σωστό να ασκήσουμε δίωξη».

Σε επιστολή που διαβάστηκε στο δικαστήριο, η Williams δήλωσε ότι δεν είχε υποκινήσει τίποτα από όσα συνέβησαν στην κοινότητα. «Είμαι συντετριμμένη για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Μπάροου. Αν ήξερα τι συνέπειες θα είχε αυτή η κατάσταση δεν θα την είχα δημοσιεύσει ποτέ» έγραφε στην επιστολή της.

Από την πλευρά του, ο ανώτερος αξιωματικός έρευνας Doug Marshall δήλωσε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι δεν πρόκειται για εγκλήματα χωρίς θύματα. Η Williams κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα ως υπεύθυνα για την εμπορία και την κακοποίησή της, άτομα που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν διαπράξει κανένα τέτοιο αδίκημα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ισχυρισμοί της οδήγησαν στη σύλληψη αθώων ανδρών από αστυνομικούς που, όπως είναι λογικό, έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τέτοιους φρικτούς ισχυρισμούς».

«Η Williams είχε προσκομίσει αδιάσειστα στοιχεία όταν κατήγγειλε την κακοποίησή της. Ωστόσο, καθώς ερευνούσαν τους λογαριασμούς της, διαπίστωσαν ότι η Williams όχι μόνο είχε πει ψέματα, αλλά είχε επινοήσει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών Snapchat και της πρόκλησης τραυματισμών στον εαυτό της» πρόσθεσε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Williams ήταν 19 ετών όταν ισχυρίστηκε στο Facebook ότι είχε βιαστεί και κακοποιηθεί από μια συμμορία.

Η δίκη της ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έχοντας κατηγορήσει αρκετούς άνδρες για βιασμό, από το 2017.

Στις 19 Μαΐου του 2020, βρέθηκε από αστυνομικούς κοντά στο σπίτι της στο Walney Island με τραύματα τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, προκλήθηκαν από τη συμμορία, αφού την πήγαν σε ένα σπίτι στην πόλη και τη βίασαν.

williams-viasmos-vretania


Όμως η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η Williams προκάλεσε τα τραύματα στον εαυτό της με ένα σφυρί, το οποίο βρέθηκε με το αίμα της σε κοντινή απόσταση.

Φέρεται ότι η Williams έστελνε κάποια μηνύματα στον εαυτό της, κάνοντάς τα να φαίνονται από τους φερόμενους ως δράστες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χειραγωγούσε ανθρώπους για να στείλουν μηνύματα που έλεγε ότι ήταν από τους θύτες της.

Η Williams είχε ισχυριστεί ότι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου κ. Ραμζάν, την είχε βάλει να δουλεύει σε οίκους ανοχής στο Άμστερνταμ και την είχε πουλήσει σε μια δημοπρασία εκεί.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Williams στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων από τους άνδρες που φέρονται να την κακοποίησαν, κρίθηκαν από την αστυνομία παραπλανητικά ή εντελώς ψευδή.

Η μητέρα της την πιστεύει

Η μητέρα της, η 51χρονη δημοτική σύμβουλος των Εργατικών Άλισον Τζόνστον, επέμεινε ότι πιστεύει την κόρη της παρά τα ψέματά της που αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο ενώ ερωτηθείσα γιατί η κόρη της είπε τέτοια ψέματα, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι απλώς προσπαθούσε να κάνει τους ανθρώπους να την ακούσουν».

mitera
Η μητέρα της 22χρονης


Ειδήσεις σήμερα:

Hellenic Train: Αποζημιώνει τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών - Οι προκαταβολές

Credit Suisse: Απευθύνει έκκληση στην ελβετική κεντρική τράπεζα για στήριξη

Αδιανόητο περιστατικό στο Ρέθυμνο: Άνδρας πυροβόλησε στο κεφάλι σκύλο που έπαιζε σε αυλή με δύο μικρά παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης