Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Η Ρωσία πιθανότατα δεν επιδιώκει σύγκρουση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αλλά ο πόλεμος εγκυμονεί κίνδυνο – Προτεραιότητα η Κίνα που «προκαλεί ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ» 

putin_xi
Η Κίνα θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα θα διατηρήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, σε διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, έστω και αν περιορίσει τη δημόσια υποστήριξή της» αναφέρεται στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις απειλές που προέρχονται από την Κίνα και τη Ρωσία. Εκτιμάται ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά και άλλα πλεονεκτήματά της για να εκφοβίζει τους αντιπάλους της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι μπορεί να αυξηθούν οι διελεύσεις από τον Πορθμό της Ταϊβάν ή οι υπερπτήσεις πυραύλων πάνω από το νησί.

«Η Κίνα προκαλεί ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ»

«Είναι ίσως περιττό να πούμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ σε οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει προτεραιότητά μας» είπε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, η κυριότερη σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να μετατρέψει την Κίνα σε μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας «πείθεται ολοένα και περισσότερο ότι μπορεί να το κάνει εις βάρος της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ», είπε η Χέινς στην εναρκτήρια δήλωσή της. «Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα καθώς ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία εντείνεται, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο κόσμος και αν θα μπορέσει να ελεγχθεί και να αντιστραφεί η άνοδος του απολυταρχισμού», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν επιδιώκει σύγκρουση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ρωσία πιθανότατα δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά ο πόλεμος της Ουκρανίας εγκυμονεί «μεγάλο κίνδυνο» να συμβεί αυτό και υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία να βλάψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας κλιμάκωσης.

Κλείσιμο
Η Χέινς περιέγραψε έναν «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία και είπε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν προβλέπουν ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακάμψει φέτος σε σημείο ώστε να επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Το «Αμάν!» του σταθμάρχη απόδειξη της απόλυτης ακαταλληλότητας του

Στο σφυρί 4+1 ακίνητα των διάσημων ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης Plaisir

Επιχειρηματίας από τα Ιωάννινα έβαλε να ρίξουν στη λίμνη την έγκυο σύντροφό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης