Πιθανή έρευνα και στην Αυστραλία για τον Μέρντοχ

Πιθανή έρευνα και στην Αυστραλία για τον Μέρντοχ

Παρά την αρχική απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή που τους καλεί να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο...

Πιθανή έρευνα και στην Αυστραλία για τον Μέρντοχ
Παρά την αρχική απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή που τους καλεί να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η News Corporation ανακοίνωσε επίσημα ότι ο 80χρονος μεγιστάνας του Τύπου και ο γιος του Τζέιμς, πρόκειται τελικά να καταθέσουν την Τρίτη ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νέος Κόσμος¨, στην αρμόδια επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού θα καταθέσει και η ισχυρή διευθύντρια της News International, βρετανικού βραχίονα της News Corp, Ρεμπέκα Μπρουκς.

Κλείσιμο
«Η News Corp. είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι μια επιστολή προς τους βουλευτές συντάσσεται τώρα για να τους πληροφορήσει ότι οι κ.κ. Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ θα παραστούν την Τρίτη [στη συνεδρίαση της επιτροπή]» δήλωσε εκπρόσωπος της News Corporation.
Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της News Corporation, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωνε ότι ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και ο γιος του θα πρέπει να παραστούν ενώπιον της επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι ο Μέρντοχ δεν ήταν υποχρεωμένος (ως μη Βρετανός πολίτης) να προσέλθει. Η αρχική του απάντηση στο αίτημα των βουλευτών για ακρόαση ήταν αρνητική, και εν συνεχεία η κοινοβουλευτική επιτροπή κλήτευσε τον ίδιο και τον γιο του Τζέιμς.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, είχε καλέσει, με τη σειρά του, τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τον γιο του Τζέιμς να εμφανιστούν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά το θέμα.

 «Εάν έχουν ίχνος αξιοπιστίας και υπευθυνότητας, θα πρέπει να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής και να δώσουν εξηγήσεις» υπογράμμισε ο Κλεγκ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Έθεσε, επίσης, και ένα άλλο θέμα, τονίζοντας ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Ofcom) θα πρέπει να αποφασίσει αν η εταιρία News International του Ρούπερτ Μέρντοχ κρίνεται ικανή να διαχειρίζεται τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
 «Είναι ξεκάθαρο ότι τίθενται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και την καταλληλότητα της News International και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Ofcom ερευνά τώρα το θέμα» είπε.

 «Αυτό που θεωρώ ότι δεν είναι ξεκάθαρο, σε εμένα τουλάχιστον, είναι το πόσο κατάλληλα και ικανά είναι τα κριτήρια που εφαρμόζονται» πρόσθεσε.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την έδρα της μιντιακής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, επεκτείνονται οι έρευνες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουν συνταράξει τη Βρετανία. Το FBI πρόκειται να διερευνήσει καταγγελίες που θέλουν την News Corporation να έχει υποκλέψει τηλέφωνα θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ;

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των Πρασίνων, γερουσιαστής Μποπμ Μπράουν, προτείνει έρευνα των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος Μέρντοκ και στην Αυστραλία.
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας έρευνας, παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της News Corp, ότι οι εφημερίδες του Μέρντοκ στην Αυστραλία δεν είναι  «επιθετικές» όσο είναι οι εφημερίδες στη Βρετανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης