Ρωσία: Οι ξένοι επενδυτές αδυνατούν να αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων

Ρωσία: Οι ξένοι επενδυτές αδυνατούν να αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα χρήματα φυλάσσονται σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πληρωμή φόρων 

dollars1
Πακτωλός χρημάτων με αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν «εγκλωβισμένα» σε λογαριασμούς ξένων επενδυτών στη Ρωσία. Όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, λόγω των κυρώσεων, οι εταιρείες δεν μπορούν να τα αποσύρουν.

Στα χρήματα περιλαμβάνονται μερίσματα από μετοχές και τόκους από ομόλογα που οι ξένες εταιρείες δεν κατάφεραν να πουλήσουν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τα χρήματα φυλάσσονται σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για μη μόνιμους κατοίκους, γνωστούς ως λογαριασμούς τύπου C. Οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις από αυτούς τους λογαριασμούς. Τα ποσά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η πληρωμή φόρων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, νομικά τα χρήματα ανήκουν σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, όπως η JPMorgan Asset Management και η Schroders Plc, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν πως δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους... Τουλάχιστον, όχι όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει στην προεδρία της Ρωσίας.

Πληροφορίες για 3,7 δισ. δολάρια

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αυτόν τον μήνα, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα χρήματα βρίσκονται στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τύπου C, αλλά είπε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε τον Νοέμβριο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Κεντρική Τράπεζα, ότι στους λογαριασμούς αυτούς φυλάσσονται περισσότερα από 280 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,7 δισ. δολάρια). Εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πριν από τον πόλεμο, οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία ήταν σημαντικές και ανέρχονταν σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας και της Τράπεζας της Ρωσίας.




Ειδήσεις σήμερα:

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος ελέγχει τον Κοκλώνη για απάτη - Τι απαντά ο ίδιος

Μαρία Καρρά: Δίωξη για κακούργημα στη χήρα του Γιώργου Τράγκα

Άνθρωποι στον στενό κύκλο του Πούτιν δουλεύουν για εμάς, λέει ο αρχηγός των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης