Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Οι κοινές δημοκρατικές αξίες θεμέλιο της συμμαχίας ΗΠΑ - Ελλάδας, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

state-department
Απαραίτητο εταίρο των ΗΠΑ και βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ελλάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας.

Όπως τονίζεται, «μαζί, προωθούμε τους κοινούς μας στόχους, ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες, για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέραν αυτής».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον πρώτο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ο οποίος «συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της διμερούς μας σχέσης και επικεντρώνεται στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, στις ανθρωπιστικές προκλήσεις και της ετοιμότητας για καταστροφές καθώς και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων».

Ηγέτης στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Στη συνέχεια η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ηγέτης στην περιοχή, μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εταίρος της ΕΕ και τονίζεται ότι, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η χώρα μας προωθεί τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την προώθηση των θέσεων των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Κλείσιμο
Επίσης, τονίζεται η σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κατανομής των ενεργειακών πόρων. «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το "3+1" με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο για την ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνεται.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρεται στη στρατηγική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Η Συμφωνία αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και άλλες δραστηριότητες που προωθούν τους περιφερειακούς στόχους σταθερότητας από τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση στη Λάρισα», σημειώνεται.

Τονίζονται επίσης «οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων μας και οι κοινές δημοκρατικές αξίες», οι οποίες «αποτελούν το θεμέλιο της διμερούς μας συμμαχίας».

«Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές μας ανταλλαγές διασφαλίζουν ότι οι πολίτες των χωρών μας κατανοούν ο ένας τον άλλον, και εργαζόμαστε συνεχώς για να επεκτείνουμε αυτές τις ευκαιρίες σε άτομα που παραδοσιακά δεν είχαν πρόσβαση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ολόψυχα τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και από τη λεηλασία και το λαθρεμπόριο. «Οι δεσμοί μας μεταξύ των ανθρώπων και οι κοινές αξίες μας θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την κοινή μας πορεία προς τα εμπρός σε μια εποχή που η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε», υπογραμμίζεται.

Οικονομικές σχέσεις

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται η σημαντική ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στη χώρα μας και τις επενδύσεις σε υποδομές cloud από τη Microsoft, την Digital Realty και την Amazon Web Services.

«Η ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια καθώς και η κεντρική θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφορών για την Ευρώπη, προσφέρουν πρόσθετες ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο, τα διυλιστήρια, τα logistics και τους συναφείς τομείς».

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα

Έβρος: Με μαχαίρι καρφωμένο στο στήθος βρέθηκε η διοργανώτρια του καρναβαλιού

Μύκονος: 10 λεπτά διήρκεσε ο καβγάς του 33χρονου με τον 34χρονο Αλβανό που δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης