ΗΠΑ: «Βρήκαμε τους αισθητήρες» - Νέο επεισόδιο στην κόντρα με την Κίνα για τα μπαλόνια κατασκοπείας

ΗΠΑ: «Βρήκαμε τους αισθητήρες» - Νέο επεισόδιο στην κόντρα με την Κίνα για τα μπαλόνια κατασκοπείας

Τον εντοπισμό ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

26783511
Σημαντικά εξαρτήματα, ανάμεσά τους και αισθητήρες, ανέσυρε ο αμερικανικός στρατός από τα συντρίμμια του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που καταρρίφθηκε από αμερικανικό F- 16 στις 4 Φεβρουαρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Chinese balloon shot down over Atlantic Ocean


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ο αμερικανικός στρατός εντόπισε ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ανάμεσα στα οποία και αισθητήρες, που πιθανόν χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.

Κλείσιμο
Η ανάκτηση των αισθητήρων είναι σημαντική, προκειμένου να μπορέσουν οι ερευνητές να διαπιστώσουν τη φύση της αποστολής του του κινεζικού μπαλονιού και το είδος των δεδομένων που συνέλεγε.

Το κινεζικό αερόστατο, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ήταν κατασκοπευτικό, την ώρα που το Πεκίνο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό μη επανδρωμένος αεροσκάφος».

Όπως αναφέρουν το CNN και το BBC επικαλούμενα τη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού , εντοπίστηκαν όλα τα εξαρτήματα αισθητήρων προτεραιότητας και ηλεκτρονικών ειδών που αναγνωρίστηκαν καθώς και μεγάλα τμήματα της δομής».

«Ο καιρός επέτρεψε τη λειτουργία γερανών στην τοποθεσία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι δραστηριότητες υποβρύχιας ανάκτησης είναι περιορισμένες και εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Τα συντρίμμια θα εξεταστούν από τεχνικούς του FBI, όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι αμερικανικές αρχές.

New images released of Chinese spy balloon


Λάδι στη φωτιά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Το επεισόδιο έριξε λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, να αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι καταρρίψεις και άλλων τριών «ιπτάμενων αντικειμένων», πάνω από τη Βόρεια Αμερική.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επιχείρησε καθησυχάσει τους Αμερικανούς σχετικά με τους κινδύνους των αγνώστων αντικειμένων. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Αμερικανούς ότι αυτά τα αντικείμενα δεν αποτελούν στρατιωτική απειλή για κανέναν στο έδαφος» υποστήριξε ο Όστιν μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς προσγειωνόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ωστόσο, παρουσιάζουν κίνδυνο για την Πολιτική Αεροπορία και δυνητικά απειλή συλλογής πληροφοριών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η κατάρριψη των τριών άλλων αντικειμένων ήταν πιο δύσκολη από την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού δεδομένου του μικρότερου μεγέθους τους και της αδυναμίας προσδιορισμού της θέσης τους μέσω ραντάρ.

Μέχρι στιγμής, όπως διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δεν έχουν ανασυρθεί συντρίμμια από τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τα τελευταία 24ωρα: την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Ένα από τα αντικείμενα έπεσε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας σε πάγο και χιόνι, ενώ ένα άλλο καταρρίφθηκε στην περιοχή Γιούκον του Καναδά.

Προς το παρόν, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν συνδέουν τα περιστατικά αν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ήταν λακωνικός στην επίσημη τοποθέτησή του. Χτες δήλωσε ότι τα τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ημέρες είχαν κατά κάποιο τρόπο σχέση μεταξύ τους, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι λένε οι ειδικοί για την εκδοχή του ντόμινο και την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα


«Efharisto poli file» στο πρωτοσέλιδo της Hurriyet - Ύμνοι για την ΕΜΑΚ

Θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της η κόρη της άγρια δολοφονημένης Βάιας Γκανιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης