Σεισμός στην Τουρκία: «Θάβουμε τα πτώματα ακόμη και αργά το βράδυ» – Γεμίζουν τα νεκροταφεία

Σεισμός στην Τουρκία: «Θάβουμε τα πτώματα ακόμη και αργά το βράδυ» – Γεμίζουν τα νεκροταφεία

Πτώματα στοιβάζονται σε στάδια ή χώρους στάθμευσης για αναγνώριση – Σκάβονται ομαδικοί τάφοι

tourkia_graves2
Τραγικές είναι οι εικόνες από τις περιοχές που έπληξε ο σεισμός που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα σε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 21.000 ανθρώπων.

Στο νεκροταφείο Nurdağı στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, σύντομα δεν θα υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. Οι τάφοι έχουν λευκές πλάκες, όπου έχουν τοποθετηθεί μόνο κομμάτια σκισμένου υφάσματος, που συγκεντρώνονται από τα ρούχα των θυμάτων για να τους αναγνωρίσουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, έξω στον δρόμο, δεκάδες πτώματα βρίσκονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μια ουρά από φορτηγά και περιμένουν να ταφούν. Τουλάχιστον πέντε ιμάμηδες βρίσκονται εκεί. Οι κηδείες θα γίνουν μαζικά, μερικές φορές για έως και δέκα θύματα ταυτόχρονα.

Πέντε ημέρες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, οι πόλεις στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία έχουν μετατραπεί σε περιοχές μεγάλης καταστροφής.

«Θάβουμε τα πτώματα ακόμη και αργά το βράδυ»

Ιμάμης στο Nurdağı παραδέχεται ότι έχει χάσει το μέτρημα για το πόσοι άνθρωποι έχουν ταφεί από τη Δευτέρα. «Φτιάξαμε μια επέκταση στο νεκροταφείο. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Θα θάψουμε κι αυτούς μόλις τους βρουν. Θάβουμε τα πτώματα ακόμη και αργά το βράδυ με τη βοήθεια πολιτών που έρχονται να μας βοηθήσουν» είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Περιμένοντας τους ιατροδικαστές και τους εισαγγελείς, οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων έχουν στοιβάξει πτώματα σε γήπεδα ή σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, για να δώσουν στους συγγενείς την ευκαιρία να αναγνωρίσουν γρήγορα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πριν τους χορηγηθεί πιστοποιητικό θανάτου.

Κλείσιμο
Στο Καχραμάνμαρας, οι διασώστες χτενίζουν τα συντρίμμια, βρίσκοντας συχνά μόνο μέρη του σώματος. Εργαζόμενοι περιέγραψε ότι έδειχνε ένα κομμένο χέρι σε οικογένειες που πενθούσαν, ελπίζοντας ότι θα γίνει η αναγνώριση από το βερνίκι νυχιών που είχε απομείνει, προκειμένου να βάλει όνομα στον νεκρό.

Ένας άλλος κάτοικος περιγράφει ότι έβγαλε τις σορούς των γονιών του με τα χέρια. Και στη συνέχεια επίσης τους έθαψε με τα χέρια του.

Turkey-Syria earthquake: Mass burials held as death toll continues to rise


Γεμάτα τα νεκροταφεία στη Συρία


Στην Αφρίν της βορειοανατολικής Συρίας, έγινε επέκταση ενός νεκροταφείου με αυτοσχέδιους ομαδικούς τάφους. Στη νότια τουρκική πόλη Οσμανίγιε, ένα νεκροταφείο γέμισε, ενώ έξω από το Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα νεκροταφείο είχε τόσα πολλά πτώματα που για να βάλουν επιτύμβιες στήλες, χρησιμοποίησαν ξύλινες σανίδες και τσιμεντόλιθους που μάζεψαν από τα συντρίμμια.

Στην Τζιντίρες της βορειοδυτικής Συρίας, μια πόλη γεμάτη ανθρώπους που εκτοπίστηκαν τη δεκαετία του εμφυλίου, πρόσφυγες που επέζησαν από βομβαρδισμούς και επιθέσεις με χημικά αέρια έτρεξαν ξανά για να σώσουν τη ζωή τους, καθώς κτήρια κατέρρευσαν.

Ένας από αυτούς, ο Abu Majed al-Shaar περιγράφει ότι όταν ξέσπασε ο σεισμός, το έδαφος σείστηκε βίαια και χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο. Άρπαξε όσα παιδιά του έβρισκε και κατέβηκε τρέχοντας στον δρόμο από τις σκάλες. «Υπήρχαν άνθρωποι στους οποίους απλά δεν μπορούσα να πάω. Πλέον υπάρχουν μόνο δύο επιζώντες από την ευρύτερη οικογένειά μου» λέει.


Έλλειψη ζωτικών αγαθών

Ο Γιάσερ Αμπού Αμάρ, μέλος της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, που εργάζεται για να απεγκλωβίσει ανθρώπους από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές, μπήκε στην Τζιντίρες τις ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Πάνω από 100 κτήρια γεμάτα με οικογένειες έγιναν ερείπια. Ο ίδιος έμεινε έκπληκτος από τη φρίκη της σκηνής. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν, ωστόσο υπήρχε πρόβλημα από την έλλειψη μηχανημάτων και βοήθεια. Το Ιντλίμπ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό κλειστό από τον έξω κόσμο, μέχρι που έξι φορτηγά από τα Ηνωμένα Έθνη έφτασαν, παρέχοντας ζωτικά αγαθά. Σε όλη τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που ζουν πλέον σε σκηνές στο χιόνι, άρχισαν να καίνε ό,τι μπορούσαν για να ζεσταθούν. Τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά παραμένουν σπάνια ήδη.

tourkia_graves


«Ο κόσμος μας ξέχασε»

Κάτοικος του Τζιντίρες εκφράζει το παράπονο ότι ο κόσμος τους ξέχασε. Το φαγητό φτάνει για λίγο. Για να ζεσταθούν, έχουν λίγα ξύλα που καίνε λίγες ώρες την ημέρα για να τους κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. «Έχουμε αφεθεί να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση μόνοι μας», λέει.

Σε όλη τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που ζουν τώρα σε σκηνές στο χιόνι άρχισαν να καίνε ό,τι μπορούσαν για να ζεσταθούν. Τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά παρέμειναν σπάνια.

Σε λίγα σημεία, εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες. Στο Χατάι, ένας άντρας 30 ετών ανασύρθηκε από τα ερείπια πάνω από 100 ώρες μετά τον σεισμό.

Ωστόσο τα θαύματα είναι σπάνια. Οικογένειες είπαν ότι τις πρώτες 24 ώρες μετά τους σεισμούς, μπορούσαν να ακούσουν αχνά τις φωνές των συγγενών τους κάτω από τα συντρίμμια. Μετά η σιωπή έπεσε πάνω από τις στοίβες από μπετόν και τούβλα. Αυτά που κάποτε ήταν σπίτια, πλέον έχουν μετατραπεί σε τάφοι.


tourkia_graves1



Πηγή: The Guardian



Ειδήσεις σήμερα:

Έσωσαν έξι μέλη οικογένειας μετά από 102 ώρες στα χαλάσματα του Χατάι - Δείτε βίντεο

Ύποπτη μπαγκαζιέρα στην Πανεπιστημίου - Έγινε ελεγχόμενη έκρηξη

Ο Μητσοτάκης ζήτησε να επιστραφεί μόνιμα η Ζωφόρος του Παρθενώνα, λένε οι Financial Times
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης