Πούτιν: Είχε «ενεργό ρόλο» στην κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία

Πούτιν: Είχε «ενεργό ρόλο» στην κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία

Ανακριτές στη Χάγη επικαλούνται «ισχυρές ενδείξεις» που βασίζονται σε τηλεφωνικές υποκλοπές - Στo Βoeing της μοιραίας πτήσης MH17 επέβαιναν 298 άνθρωποι

malaysian_airlines1
Εννέα χρόνια μετά τη μοιραία πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία με 298 νεκρούς, διεθνείς ερευνητές αποκαλύπτουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπαιξε ενεργό ρόλο στην κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους MH17 τον Ιούλιο του 2014.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την εντολή να μεταφερθεί το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Buk στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό προκύπτει από τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ομάδα ανακριτών στη Χάγη, γράφουν οι εφημερίδες «Bild» και «Daily Mail».



Με λίγα λόγια, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αποφάσισε να προμηθεύσει τον πύραυλο Buk TELAR στους αυτονομιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, υποστηρίζει η ανακοίνωση των ερευνητών με βάση το περιεχόμενο τηλεφωνικώ υποκλοπών που έχουν στην διάθεσή τους.

Κλείσιμο
Ωστόσο, παρά τις «ισχυρές ενδείξεις», οι εισαγγελείς δήλωσαν σήμερα ότι ανέστειλαν την ποινική έρευνα για το περιστατικό, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να κινήσουν νέες διώξεις κατά του Πούτιν.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η πτήση MH17 των Μalaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από πύραυλο ρωσικής κατασκευής, που εκτοξεύτηκε από χωράφι στην ανατολική Ουκρανία.

«H πτήση MH17 καταρρίφθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου BUK από ένα αγρόκτημα κοντά στo Περβομάισκ σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χέντρικ Στίνουις.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Ρωσία είχε τον «συνολικό έλεγχο» των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία τη στιγμή που καταρρίφθηκε το αεροπλάνο».

Από τν πλευρά της, η Μόσχα αρνήθηκε εξαρχής οποιαδήποτε ανάμειξη ή ευθύνη για την κατάρριψη του MH17 και το 2014 αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε παρουσία στην Ουκρανία.

Μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα «εξετάσει» τη γνώμη του ολλανδικού δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 17 Ιουλίου του 2014, Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, αλλά κατέπεσε και συνετρίβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην ανατολική Ουκρανία, παρασύροντας στον θάνατο τους 298 επιβαίνοντες.


Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» που προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία

Πέθανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης

Η Aστυνομία «αγγίζει» τους ληστές της Rolex - Tα τρία λάθη που τους πρόδωσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης