Χιλιάδες παιδιά στους νεκρούς από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Χιλιάδες παιδιά στους νεκρούς από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουν τους 20.000 οι νεκροί, λέει ο ΠΟΥ - Στους 5.000 οι μέχρι στιγμής απολογισμός - Δείτε βίντεο

turkey-sintrimia
Μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου δραματικό σκηνικό βρίσκεται θεατής η διεθνής κοινότητα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αύξηση της μαύρης λίστας των θυμάτων, κηρύσσοντας παράλληλα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες τις χώρας του.

Με το τοπίο της καταστροφής να προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση και τους διασώστες να εξακολουθούν να δίνουν τιτάνια μάχη στα ερείπια με την ελπίδα ανέγερσης ζωντανών, οι περισσότερες χώρες δηλώνουν την έμπρακτη στήριξή τους στην Τουρκία.


Αυτήν τη στιγμή, οι νεκροί από τα 7,8 Ρίχτερ και τη μετασεισμική ακολουθία ξεπερνούν συνολικά σε Τουρκία και Συρία τους 5.000.

Κλείσιμο

Ανάμεσα στους νεκρούς και χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, με τον εκπρόσωπό της Τζέιμς Έλντερ να εκφράζει τον φόβο για τρομακτικά πολλούς θανάτους ανηλίκων.

«Οι καταστροφές σχολείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων θα έχουν επιφέρει σημαντικά πολλούς θανάτους παιδιών», έγραψε από τη μεριά του το πρακτορείο Reuters.

Ανάμεσα στους ευάλωτους από το πιο ισχυρό - όπως τον χαρακτηρίζουν οι ειδικοί - σεισμό του τελευταίου αιώνα οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. Έφυγαν από τον εμφύλιο που μαίνεται για πάνω από μια δεκαετία στη χώρα τους και συνάντησαν έναν άλλον πόλεμο.



Τουλάχιστον 1.712 είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες στη Συρία από τις φονικές δονήσεις και τους μετασεισμούς που είχαν επίκεντρο στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.

Αγωνία επικρατεί ακόμη για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί νωρίτερα για σημαντική άνοδο τις επόμενες ώρες που θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει τους 20.000 νεκρούς.

Σεισμός αντίστοιχης έντασης στην περιοχή είχε σκοτώσει, το 1999, τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters περί τα 13,5 εκατ. κόσμου έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό.


«Καταστραφήκαμε, σώστε μας» - Η επαρχία όπου δεν έχουν σταλεί διασώστες

«Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.

«Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», λέει ο Ντενίζ.

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.


Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.



Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4» μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί του» - Ξεσπούν μητέρα και αδερφή Τσιάρτα για την υποψηφιότητα με Τζήμερο-Κρανιδιώτη

Χαμός στο Twitter με το «πρόεδρε έλα με φόρα» της Τσαπανίδου προς τον Τσίπρα

«Σταμάτα, δείξε πιο φιλικός»: Η Λόπεζ «έκραξε» τον Άφλεκ στα Grammy για τη βαρεμάρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης