Μετά την κατάρριψη οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν πληροφορίες από το κινεζικό μπαλόνι

Μετά την κατάρριψη οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν πληροφορίες από το κινεζικό μπαλόνι

Το Πεντάγωνο επιχειρεί να συλλέξει δεδομένα που θα «αποκρυπτογραφήσουν» την φύση του ιπτάμενου αντικειμένου - Δείτε βίντεο από την στιγμή της κατάρριψης

china_spy_balloon_xr_2
Τις απαραίτητες εργασίες για να ανακτήσει το περιεχόμενο του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που καταρρίφθηκε το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από ένα μαχητικό αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού, πραγματοποιεί το Πεντάγωνο και αναμένει να αποκτήσει «πολύτιμες πληροφορίες» από τα ευρήματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Στο πλαίσιο της αποστολής ανάκτησης, πολλά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ δημιούργησαν μια περίμετρο ασφαλείας γύρω από την περιοχή στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου έξι μίλια από την ακτή όπου το αερόστατο συνετρίβη μετά την κατάρριψή του, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας. Τα σκάφη αναζητούν και συλλέγουν τυχόν συντρίμμια που σχετίζονται με το αερόστατο.



Επειδή το αερόστατο έπεσε σε μια σχετικά ρηχή περιοχή, η οποία έχει εκτιμώμενο βάθος 14 μέτρα, η αποστολή ανάκτησης αναμένεται να είναι «αρκετά εύκολη», δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εκτίμηση για τη διάρκεια της αποστολής.

Κλείσιμο


Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου πρόσθεσαν ότι η ανάκτηση του αερόστατου θα δώσει στους στρατιωτικούς ερευνητές «τη σπάνια ευκαιρία να εξετάσουν ευαίσθητο κινεζικό εξοπλισμό παρακολούθησης». Σημείωσαν επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει μέτρα για να συλλέξουν δεδομένα από το αερόστατο ενώ αυτό πραγματοποιούσε την πτήση του σε όλη τη χώρα.



«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι ενώ λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών από το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης, η υπέρπτηση του αερόστατου επιτήρησης πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ είχε για εμάς αξία πληροφοριών», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά μπορέσαμε να μελετήσουμε και να εξετάσουμε το αερόστατο και τον εξοπλισμό του, κάτι που ήταν πολύτιμο».

Συγχαρητήρια Μπάιντεν στους πιλότους που κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν «επιτυχώς» το κινεζικό μπαλόνι το οποίο πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.

Δείτε βίντεο:

VIDEO | President Joe Biden comments on Chinese Balloon flying over the US


Σφοδρή αντίδραση Κίνας για την κατάρριψη του μπαλονιού - «Οι ΗΠΑ παραβίασαν τη διεθνή πρακτική»

Η Κίνα εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία» της για την κατάρριψη του μπαλονιού της από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «αντιδρά υπερβολικά» και «παραβιάζει σοβαρά τη διεθνή πρακτική», σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της για τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ ενάντια σε μη επανδρωμένο πολιτικό αεροσκάφος. Η κινεζική πλευρά έχει επανειλημμένα ενημερώσει την αμερικανική πλευρά μετά από επαλήθευση ότι το αερόστατο είναι για πολιτική χρήση και εισήλθε στις ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας - ήταν ένα ατύχημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα.

«Η Κίνα ζήτησε σαφώς από τις ΗΠΑ να το χειριστούν σωστά με ήρεμο, επαγγελματικό και συγκρατημένο τρόπο. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι το αερόστατο δεν θα αποτελέσει στρατιωτική ή προσωπική απειλή για τους πολίτες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των σχετικών εταιρειών (κατοχής και διαχείρισης του αερόστατου), ενώ επιφυλάσσεται να προβεί σε περαιτέρω απαραίτητες αντιδράσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Στο μεταξύ, ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι το αερόστατο δεν αποτελεί «στρατιωτική ή φυσική» απειλή για τις ΗΠΑ, αρνήθηκαν επίσης κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Κίνας ότι το αερόστατο εξυπηρετούσε έναν πολιτικό ερευνητικό σκοπό. Οι στρατιωτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι ήταν βέβαιοι ότι το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι - Δείτε βίντεο

Kακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά από τη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

Παπαθανάσης: Πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα επιβληθεί σε σούπερ-μάρκετ για αισχροκέρδεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης