Πεντάγωνο: Δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική

Πεντάγωνο: Δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική

«Ατύχημα» η είσοδος «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, λέει το Πεκίνο

ryder_pentagon
Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Κίνα: «Ατύχημα» που αποδίδεται σε λόγους «ανωτέρας βίας» η είσοδος του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συμβούλεψε τον Μπάιντεν να μην το καταρρίψουν

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρχικά έτεινε να διατάξει το αερόστατο παρακολούθησης να εκτιναχθεί στον ουρανό και ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προετοιμάσει μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-22, για να το καταρρίψουν εάν διαταχθεί.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο στρατηγός Μάρκ Μάιλι, πρόεδρος του Joint Chiefs of General, συμβούλεψαν τον Μπάιντεν να μην καταρρίψει το αερόστατο, προειδοποιώντας ότι το μέγεθός του είναι τόσο μεγάλο - όπως τρία σχολικά λεωφορεία — και το σημαντικό βάρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πεδίο συντριμμιών αρκετά μεγάλο ώστε να θέσει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στο έδαφος.





Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πολικό ψύχος από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη - Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για το πλαφόν - $100 στο ρωσικό diesel και $45 στο μαζούτ ανα βαρέλι

Υπουργείο Πολιτισμού: Τι αλλάζει για τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης