Ούλφ Κρίστερσον: Η πόρτα για το ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει παρά τη διαμάχη με την Τουρκία

Ούλφ Κρίστερσον: Η πόρτα για το ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει παρά τη διαμάχη με την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας του για ένταξη στη Συμμαχία, μετά το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη

nato_sweden
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Τουρκία.

«Υπάρχει πιθανότητα, αδιαμφισβήτητα», δήλωσε ο Κρίστερσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα. Αν και δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα σε αυτό, είπε ότι ελπίζει ότι «θα συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας του για ένταξη στη Συμμαχία, μετά το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν είπε ποτέ ρητά ότι η πόρτα έχει κλείσει τελείως για τη Σουηδία, είπε ο Κρίστερσον στο ΤΤ. Αυτή ήταν και η εντύπωση που δίνουν οι γύροι συνομιλιών με την Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι, είπε.

«Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πού βρισκόμαστε στη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τον τελικό στόχο της διαδικασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κρίστερσον επεσήμανε επίσης την πίεση που θα ασκηθεί στην Τουρκία από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ. «Αλλά είναι η Τουρκία που παίρνει την τουρκική απόφαση και κανείς άλλος».

Κλείσιμο
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

«Αυτό θα ήταν πολύ κακό για την ασφάλεια της Σουηδίας αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον απολύτως αναγκαίο», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι τώρα το θέμα είναι να αποκλιμακωθεί η «τεταμένη κατάσταση» και ότι είναι «έτοιμος να μιλήσει με τον Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, έδωσε έναν απαισιόδοξο τόνο νωρίτερα σήμερα. Οι τριμερείς συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία «δεν θα έχουν κανένα νόημα σε αυτό το κλίμα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Σουηδία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου χωρίς να διευκρινίσει πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν ομάδες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές και ζητά να εκδώσει ορισμένους υπόπτους, μεταξύ άλλων αιτημάτων.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Άλκη: «Τι με κοιτάς ρε; Κοίτα κάτω!» - Ο κολλητός του απέναντι στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του

Ελεύθερος ο Ρώσος blogger για τις φάρσες σε «Ελ. Βενιζέλος» και έξι νοσοκομεία - «Έπεσα θύμα σκευωρίας»

ΕΟΔΥ: 168 θάνατοι από κορωνοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης