ΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ μετά το βέτο της Άγκυρας για τη Σουηδία: Σημαντική η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης

ΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ μετά το βέτο της Άγκυρας για τη Σουηδία: Σημαντική η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης

Η Άγκυρα είχε ζητήσει να παγώσουν οι συνομιλίες για ένταξη - Η Στοκχόλμη ωστόσο είχε εκφράσει την πρόθεσή της να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Άγκυρα

stoltenberg
Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης στην Ουκρανία «για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».

«Αναφερθήκαμε επίσης στη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» τόνισε στην ανάρτησή του στο Twitter ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Άμεση ήταν, νωρίτερα, η απάντηση της Στοκχόλμης μετά το αίτημα της Άγκυρας να παγώσουν οι συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ζήτησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες. 

Θυμίζεται ότι είχε μεταδοθεί από το το RIA Novosti ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ' αόριστον κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

Κλείσιμο
«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ' αόριστον», είχε δηλώσει η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι. Η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψε η Σουηδία για την αποτροπή της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την οργή του για τη διαδήλωση.

Θυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK και να εκδώσουν ακτιβιστές που θεωρούνται στην Τουρκία ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατία. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων δεν θα υπάρξει πρόοδος στην εισδοχή των βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία αρχίζουν να σκέφτονται στο Ελσίνκι

Στο μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του, ανέφερε για πρώτη φορά πως η Φινλανδία ίσως θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

«Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε, όμως, στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει "η πρώτη επιλογή", αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

«Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα» είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες», εκτίμησε.

Ο Χααβίστο είπε ότι είχε χθες, Δευτέρα, συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Σαφώς αισθάνονται την πίεση από τις επικείμενες εκλογές στα μέσα Μαΐου και εξαιτίας αυτού ο διάλογος έχει εύλογα γίνει έντονος με πολλούς τρόπους στην Τουρκία».


Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ανατολικά της Ρόδου - Αισθητός έως την Κρήτη


Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και πλαστογραφία διώκεται ο «Σαράφης» της Novartis

Eκτακτο δελτίο με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια - 112 σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης