Λίβανος: «Πεινάμε» φωνάζουν διαδηλωτές έξω από την Κεντρική Τράπεζα μετά τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος

Λίβανος: «Πεινάμε» φωνάζουν διαδηλωτές έξω από την Κεντρική Τράπεζα μετά τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος

Υποχώρησε στις 56.000 η λίρα έναντι του δολαρίου - Πολίτες πετούν πέτρες κατά της τράπεζας  - Δείτε βίντεο από τις ταραχές

λιβανος7382
Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα σήμερα στην είσοδο της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου στη Βηρυτό και κρατώντας χούφτες με χαρτονομίσματα εξέφρασαν την οργή τους για την ραγδαία υποτίμηση της λίρας.

Η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου, που ξεκίνησε το 2019, έχει κοστίσει στη λίρα περίπου το 97% της αξίας της. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα απότομη τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 42.000 λιρών Λιβάνου ανά δολάριο στο νέο χαμηλό των 56.000 αυτή την εβδομάδα.



Αυτό έχει προκαλέσει διαδηλώσεις και μικρής διάρκειας αποκλεισμούς δρόμων στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, ενώ μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την Κεντρική Τράπεζα.

Κλείσιμο


«Προηγουμένως, χρησιμοποιούσα αυτές τις 16.000 λιβανέζικες λίρες για να αγοράσω ένα κιλό κρέας για μένα και τα παιδιά μου. Τώρα τα 250 γραμμάρια κοστίζουν 100.000. Τα παιδιά μας πεινάνε, εμείς πεινάμε», δήλωσε ο Αμπού Άλι, ένας μεγαλύτερης ηλικίας άνδρας που κρατούσε στο χέρι του μια χούφτα χαρτονομίσματα.

Άλλος έσκισε σε κομμάτια ένα δολάριο την ώρα που διαδηλωτές πετούσαν πέτρες κατά της Κεντρικής Τράπεζας.

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν περιορίσει δραστικά τις αναλήψεις σε δολάρια και λίρες Λιβάνου - μέτρα που ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν με νόμο αλλά εφαρμόστηκαν με βάση εγκυκλίους της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου.

«Μπορεί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας να νιώθει κάποια συμπόνια και να σταματήσει αυτές τις εγκυκλίους αδαών σε βάρος των καταθετών –που είναι κεκαλυμμένο ‘κούρεμα’ και παράλληλα συστημική κλοπή των κεφαλαίων των καταθετών», δήλωσε ο Σαΐντ Σουγουεΐχι, μέλος της οργάνωσης Depositors' Outcry, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία.

Οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν επίσης άλμα σήμερα σε πάνω από 1 εκατομμύριο λιβανέζικες λίρες για ένα ντεπόζιτο 20 λίτρων, κάτι που είναι οικονομικά ασύμφορο για πολλούς που πληρώνονται με το τοπικό νόμισμα.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Σε γυναικείες φυλακές τρανς κρατούμενη που βίασε δύο κοπέλες πριν αλλάξει φύλο


Τα λένε στο Μιλάνο για το Qatargate Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς - Στο τραπέζι οι λογαριασμοί Παντσέρι και Τζόρτζι

Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του 47χρονου στην Καλαμάτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης