Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην παράδοση Leopard» λέει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην παράδοση Leopard» λέει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας

H γερμανική αντιπολίτευση πιέζει τον Όλαφ Σολτς να λάβει γρήγορα απόφαση για τα Leopard - H Πολωνία ζήτησε σήμερα από το Βερολίνο την έγκριση για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

pistorius_stoltenberg1
Να ξεκινήσουν την εκπαίδευση Ουκρανών για τον χειρισμό αρμάτων μάχης «Leopards» με στόχο να βοηθήσουν την εμπόλεμη χώρα κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα έχοντας στο πλευρό του τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πιστόριους ενθάρρυνε τους συμμάχους να ξεκινήσουν την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία «δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό».



Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός τόνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα λάβει σύντομα απόφαση σχετικά με την παράδοση των Leopards στην Ουκρανία,

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην παράδοση Leopard στην Ουκρανία», διαμηνύει ο Μπόρις Πιστόριους, ενώ αρνείται ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη σε ότι αφορά την προσφορά της στον ουκρανικό πόλεμο».

«Πριν έντεκα μήνες, ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα πράγμα εξακολουθεί να ισχύει σήμερα: το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συμβάλει στον πόλεμο αυτό. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει ήδη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση απομονωμένη, υπάρχουν απλώς άλλες διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε άλλα έθνη».

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, η διαθεσιμότητα των αρμάτων μάχης Leopard 2 θα ελεγχθεί σύντομα.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του κρατικού δικτύου ZDF «Morgenmagazin», ο Γερμανός υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η προϋπόθεση για «ότι εάν θα πούμε «ναι» στην παράδοσή τους, που μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες, να είμαστε επίσης σε θέση να δράσουμε γρήγορα, να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς στρατιώτες».

Ο Πιστόριους τόνισε και πάλι ότι η απόφαση για τις παραδόσεις των αρμάτων μάχης είναι ξεκάθαρα θέμα της Καγκελαρίας. Επεσήμανε ακόμη ότι η Γερμανία, ως «έθνος που κατασκευάζει Leopard» έχει ιδιαίτερη ευθύνη και ρόλο.

Οι δηλώσεις του Πιστόριους έρχονται την ώρα που ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δέχεται πυρά από την διεθνή κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της απροθυμίας του να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία. Υπήρξε μάλιστα και έντονη δυσαρέσκεια από τους κυβερνητικούς εταίρους του γι' αυτό τον δισταγμό του.

«Η κυβέρνηση δικαιολογεί τη δράση της σταθμίζοντας τους κινδύνους κλιμάκωσης και την ανάγκη για διεθνή συντονισμό. Η Ουκρανία ζητά παραδόσεις αρμάτων μάχης εδώ και μήνες για να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση», ήταν η επίσημη αντίδραση του Βερολίνου.

Χθες, αρκετές χώρες της ΕΕ επέκριναν δριμύτατα την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν - εταίρου στον συνασπισμό -τάσσεται υπέρ της παράδοσης των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία από δυτικές χώρες.

Ο Τριτίν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής «Bundestag» εκτιμά ότι η Ουκρανία μπορεί να αναμένει την παράδοση Leopard από δυτικούς συμμάχους.

«Φοβάμαι ότι υπάρχει μια κλιμάκωση στην Ουκρανία και ότι χρειάζονται τανκς για αυτό, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Είμαι επίσης σίγουρος ότι θα λάβουν αυτά τα τανκς», τόνισε ο Πράσινος πολιτικός στην εκπομπή «Frühstart» των δικτύων RTL-ntv.

Ωστόσο, ο Τριτίν συμφώνησε ότι ο αριθμός των γερμανικών αρμάτων μάχης που θα παραδοθούν και από ποιον θα προέρχονταν, θα πρέπει να αποφασιστεί σε «κοινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard από τρίτες χώρες, όπως από την Πολωνία, ο Τριτίν είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Ουκρανούς: «Θα πάρετε Leopard εάν η Πολωνία υποβάλλει αίτημα στη Γερμανία».

H γερμανική αντιπολίτευση πιέζει τον Σολτς να λάβει γρήγορα απόφαση

Οι Χριστιανοδημοκράτες CDU και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προτρέπουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμφωνήσει γρήγορα στην παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

«Ως CDU/CSU, θα ήμασταν πρόθυμοι να υποστηρίξουμε μια απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Ίσως αυτό μπορεί να βοηθήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει την υποστήριξή μας», επισημαίνει ο επικεφαλής της περιφερειακής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, Aλεξάντερ Ντόμπριντ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Τόρστερν Φράι, τάσσεται υπέρ μιας πολύ γρήγορης απόφασης υπέρ της παράδοσης των Leopard καθώς, όπως λέει, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και δύσκολα μπορούν να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις.

H Πολωνία ζήτησε σήμερα από το Βερολίνο την έγκριση για την παράδοση των Leopard στην Ουκρανία

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Βαρσοβίας στις θέσεις του Βερολίνου ζητώντας σήμερα από τη Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των Leopard στην Ουκρανία.

«Καλώ επίσης τη γερμανική πλευρά να συμμετάσχει στον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2», έγραψε σήμερα στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μάριουστζ Μπαλστζάγκ. «Πρόκειται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, το πολωνικό αίτημα ήταν ήδη από χθες διαθέσιμο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, το γαλλικό πρακτορείο «ΑFP» σχολιάζει ότι η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί πως οι δυτικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση Ουκρανών για τα άρματα μάχης. Αυτό υποδηλώνει ότι η Γερμανία θα εγκρίνει τις παραδόσεις των Leopard, όπως προσθέτει.


Ειδήσεις σήμερα:

Λουκέτο ακόμα και την ίδια μέρα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Διάρρηξη με τη μέθοδο του «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο στη Θεσσαλονίκη - Δείτε φωτογραφίες

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά να εκτελούνται όσοι βλέπουν πορνό στη Βόρεια Κορέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης