Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αποκρούει καταγγελίες για διαφθορά

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αποκρούει καταγγελίες για διαφθορά

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Zn.Ua περί αγοράς τροφίμων σε υπέρογκες τιμές από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προκάλεσε σάλο στη χώρα

Collage_Maker-24-Jan-2023-03_49-AM
Ο Oυκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ απέρριψε κατηγορηματικά χθες τις καταγγελίες περί διαφθοράς σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για την επιμελητεία του στρατού της χώρας, συγκεκριμένα περί αγοράς τροφίμων σε υπέρογκες τιμές.

«Ο πιο προφανής στόχος (σ.σ. των καταγγελιών αυτών) μοιάζει να είναι (...) η υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο Άμυνας αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο», ανέφερε ο κ. Ρέζνικοφ μέσω Facebook χθες Δευτέρα.

Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, επέμεινε ο υπουργός, υποσχόμενος ταυτόχρονα πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που ανέφερε ότι διενεργείται.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών», συνέχισε ο κ. Ρέζνικοφ, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά.

Αντί για τιμή μονάδας, οι πληρωμές γίνονται ανά 100 γραμμάρια. Έτσι εξηγείται ότι το τίμημα που καταβάλλεται από τις ένοπλες δυνάμεις είναι τριπλάσιο από την τιμή λιανικής στο Κίεβο.

Τα κόστη μεταφοράς, ιδίως οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις παραδόσεις κοντά στα μέτωπα, είναι επίσης παράγοντας που αυξάνει τις τιμές, σύμφωνα με τον υπουργό Ρέζνικοφ.

Κλείσιμο
Για κάθε ουκρανό στρατιώτη, το κόστος για τρόφιμα σε ημερήσια βάση ισούται με λίγα λιγότερα από 3,7 δολάρια. Η αύξηση του κόστους από πέρυσι έχει φθάσει το 21,5%, πάντα κατά τον Ολεξίι Ρέζνικοφ, με άλλα λόγια είναι χαμηλότερη από τον επίσημο πληθωρισμό (26,6%).

Πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Zn.Ua για τις τιμές στις οποίες προμηθεύονται τρόφιμα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προκάλεσε σάλο στη χώρα, που θεωρείται από τις πιο διεφθαρμένες στην Ευρώπη.

Οι αρχές κατόπιν ανακοίνωσαν πως διενεργούν ήδη έρευνες για αγορές αξίας περίπου 326 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας εισέβαλε ο ρωσικός στρατός πριν από 11 μήνες, χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές δαπάνες της σε μεγάλο βαθμό χάρη στην οικονομική βοήθεια κρατών της Δύσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Τουρκία - Ο Ερντογάν χάνει απ' όλους τους πιθανους αντιπάλους του στις δημοσκοπήσεις

«Πυραμίδα» με 70 θύματα - Με το «αεροπλανάκι της Γλυφάδας»... έκαναν φτερά 16 εκατ. ευρώ

«The Crown» αλά ελληνικά: Ο «διάδοχος Παύλος» έχει προίκα 2,5 δισ. δολάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης