Σολτς: Στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τη δήλωσή του για την παράδοση τανκς στην Ουκρανία

Σολτς: Στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τη δήλωσή του για την παράδοση τανκς στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος  δέχτηκε και τα πυρά του Πολωνού πρωθυπουργού γιατί δεν του έδωσε το πράσινο φως να στείλει άρματα μάχης -γερμανικής κατασκευής- στην Ουκρανία -  «Η Πολωνία θα στείλει και χωρίς τη συγκατάθεση των Γερμανών «Leopard», διαμηνύει ο Ματέους Μοραβιέτσκι

solts_2
Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, διαμηνύοντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Ελβετία, ότι η χώρα του θα στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία αφού όμως προηγηθούν οι ΗΠΑ. «Πρώτα οι ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Όλαφ Σολτς, σχολιάζει με καυστικό τρόπο η γερμανική εφημερίδα «Βild» αναπαράγοντας το «μότο» του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσι , ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο για να παραστεί σε ειδική τελετή προς τιμήν του βαρόνου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, (CDU), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμπλήρωσε μισό αιώνα στην ομοσπονδιακή βουλή «Bundestag», τόνισε :

«Όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε στο Νταβός για την παράδοση τανκς στην Ουκρανία, απέφυγε την ερώτηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εκφράζοντας την οργή του στα πολωνικά ΜΜΕ. «Η Πολωνία», όπως είπε, «θα «κάνει το σωστό» και θα παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία ακόμη και χωρίς να λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο. Είτε θα λάβει άδεια να μεταφέρει τανκς γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία «ή θα κάνουμε το σωστό μόνοι μας», υποστήριξε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οποιαδήποτε μεταφορά των αρμάτων μάχης «Leopard 2» απαιτεί συνήθως άδεια από το Βερολίνο, καθώς κατασκευάζονται στη Γερμανία. Όταν ρωτήθηκε για την καθυστέρηση της Γερμανίας να δώσει την άδεια για τη μεταφορά τανς, ο Μοραβιέτσκι είπε. «Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και άλλοι θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες για τανκς... Μεταξύ αυτών των άλλων, εκείνοι που έλαβαν τα λιγότερα προληπτικά μέτρα είναι μέχρι στιγμής οι Γερμανοί», δήλωσε ακόμη κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης κατά την επιστροφή του από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Πολωνία θέλει να παραδώσει δώδεκα άρματα μάχης Leopard 2, αλλά χρειάζεται άδεια από το Βερολίνο επειδή τα τανκς είναι γερμανικής κατασκευής. «Η συναίνεση είναι δευτερεύουσας σημασίας στο σημείο αυτό», υπογράμμισε ο Μοραβιέτσι στο πολωνικό δίκτυο «Polsat News» και πρόσθεσε πως «είτε θα λάβουμε άμεσα τη συγκατάθεση του Βερολίνου ή θα το κάνουμε μόνοι μας».

Η απόφαση των τανκς είναι πολύ σημαντική, ακόμη και «καθοριστική» για την Ουκρανία, αφού, σύμφωνα με διάφορες απόψεις ειδικών, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει το CNN, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν την Τρίτη θέτοντας ως όρο να στείλουν πρώτα οι ΗΠΑ τανκς στην Ουκρανία και μετά η Γερμανία.

Κλείσιμο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν τα «έβαλε» μόνο με τον Σολτς αλλά και με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους. «Αυτό που ξέρω με τρομάζει. Είναι στενός συνεργάτης του συμβόλου της ντροπής, του Γκέρχαρντ Σρέντερ – κάποιου που συνομιλεί με τον Πούτιν όλη την ώρα, κουβεντιάζοντας σαν να μην συνέβη τίποτα», υποστήριξε.

Παράλληλα, ο Ματέους Μοραβιέτσι τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερόταν ο Πιστόριους «ενόψει συγκεκριμένων ενεργειών και αναγκών». «Ας του δώσουμε λίγες μέρες για να δούμε ποια θα είναι τα πρώτα του βήματα», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο «Bloomberg» από το Νταβός, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Πολωνία προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να στείλουν έως και 100 άρματα μάχης. Η χώρα μου θέλει να στείλει τουλάχιστον 14 από αυτά». Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση να στείλει τανκς στους Ουκρανούς.

«Έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια» στην Ευρώπη «με την πολιτική της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο» και «θα πρέπει τώρα να αισθάνεται πιο υπεύθυνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας», εξηγεί σε συνέντευξή του.

Νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε έμμεσα, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τη στάση του αναφορικά με την παράδοση τανκς μάχης, δίχως όμως να τον κατονομάσει. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ώρες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Μπόρις Πιστόριους.

«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό των συμμάχων της παρέχοντας την υποστήριξή της στην Ουκρανία», δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας. «Μαζί με τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία, εδαφική ανεξαρτησία και κυριαρχία», είπε ο διάδοχος της Κριστίν Λάμπρεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο , πριν από τις σημερινές συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

«Όπως πολύ συχνά στην ιστορία – αλλά ειδικά σε καιρούς σαν αυτούς – η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα δίπλα », τόνισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Πιστόριους θα κληθεί να αποφασίσει αν θα στείλει σύγχρονα άρματα μάχης, όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στην Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ζητήσει από το Βερολίνο να παράσχει τα τανκς «Leopard 2», για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ευχαρίστησε τη Γερμανία για την «ισχυρή υποστήριξή» της στην «αυξημένη παρουσία» των Ηνωμένων Πολιτειών και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης στρατιωτών και εξοπλισμού «προς και μέσω της Γερμανίας για την ενίσχυση των συμμάχων μας στην ανατολική πλευρά».

Υπενθυμίζεται ότι, αύριο θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της Ομάδας Επαφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στην αεροπορική βάση Ramstein των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Αμερικανό υπουργό Όστιν και βασικό θέμα την μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.




Ειδήσεις σήμερα:

Πού στρέφονται οι έρευνες για την 44χρονη μητέρα που εξαφανίστηκε στη Ρόδο, η δραματική έκκληση του συζύγου της

Καταγγελία για εισβολή αγνώστων με μαχαίρια στο Κολλέγιο Αθηνών - Λήξη συναγερμού λέει η ΕΛΑΣ

Διάσημος Βρετανός ηθοποιός εξαφανίστηκε ενώ έκανε πεζοπορία σε βουνό της Καλιφόρνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης