Bloomberg: Διπλωματικό παιχνίδι Τουρκίας-ΗΠΑ με τα F-16 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Bloomberg: Διπλωματικό παιχνίδι Τουρκίας-ΗΠΑ με τα F-16 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αρχικά συμφώνησε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα θέτει νέες απαιτήσεις 

blinken_cavusoglou
Στο παζάρι της Άγκυρας, για να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg που γράφει για τη συνάντηση, στη Ουάσινγκτον, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, με την πώληση των μαχητικών F-16 να βρίσκεται ψηλά στο μενού της συζήτησης.  

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άσκησε νέα πίεση στη Σουηδία να κάνει παραχωρήσεις ενόσω ταξίδευε στις ΗΠΑ για συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, κάτι που μπορεί να εξαρτηθεί από την επικύρωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η Τουρκία αρχικά συμφώνησε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η επέκταση της Συμμαχίας έχει σταματήσει, καθώς η Άγκυρα επιμένει να μην επικυρώνει τις αιτήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στα σκανδιναβικά έθνη, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν και την πιθανή πώληση F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως δέλεαρ για να «πείσουν» την Άγκυρα, επισημαίνει το Bloomberg.

Η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Μπλίνκεν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, αφού οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα.

Σουηδός εισαγγελέας αρνήθηκε να ερευνήσει το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας του. Η απόφαση να μην ληφθούν νομικά μέτρα είναι «παράλογη», σχολίασε ο Τσαβούσογλου την Τρίτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Κλείσιμο
Η Άγκυρα παραμένει ανικανοποίητη και θέλει η Σουηδία να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπόπτων, για να αλλάξει τη θέση της.

Ειδήσεις σήμερα:

Μοσχάτο: Τρεις άγριους ξυλοδαρμούς σε 15 μέρες είχε υποστεί ο 50χρονος ασφαλιστής

Τραγωδία στα Φάρσαλα: Αγοράκι 3,5 ετών βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του

Μητσοτάκης: Η συζήτηση με περιπατητή και ο «χρησμός» για το ραντεβού με τις κάλπες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης