Σόφια: Συμφωνία Βουλγαρίας - Τουρκίας για το φυσικό αέριο

Σόφια: Συμφωνία Βουλγαρίας - Τουρκίας για το φυσικό αέριο

Η βουλγαρική εταιρεία «Bulgargaz» θα συνεργαστεί με την κρατική τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου «Botas»

000_Par566659
Τα χέρια έδωσαν σήμερα Τούρκοι και Βούλγαροι αξιωματούχοι με την κυβέρνηση της Σόφιας να διασφαλίζει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο πάνω από μία δεκαετία. Η Βουλγαρία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», συνήψε συμφωνία με την κρατική τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου «Botas».

Μέσω της συμφωνίας αυτής, ο βουλγαρικός κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου «Bulgargaz» αποκτά πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς «LNG» και το δίκτυο φυσικού αερίου «Botas», σχολιάζει το Reuters.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στη Σόφια , όπως αναφέρει το πρακτορείο Ασοσιέιτετ, με τους επικεφαλής της «Botas» και της «Bulgargaz» να ποζάρουν στο φακό, παρουσία των υπουργών Ενέργειας των δύο γειτονικών χωρών, του Τούρκου Φατίχ Ντονμέζ και του Βούλγαρου Ρόσεν Χριστόφ.

«Με βάση αυτή τη συμφωνία , θα διασφαλίσουμε τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από όλους τους παραγωγούς παγκοσμίως και εκφόρτωσής του από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Χρίστοφ, εξηγεί δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «BTA», που εδρεύει στη Σόφια.

Ο ίδιος είχε δηλώσει λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 πως περίμενε ότι, μετά τη συμφωνία με την τουρκική «Botas», η χωρητικότητα που προορίζεται για τη Βουλγαρία στους τερματικούς σταθμούς LNG θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η συμφωνία που συνήψαν σήμερα οι δύο χώρες, θα έχει διάρκεια 13 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη διακοπή των άμεσων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2022, η Βουλγαρία συνέδεσε το δίκτυο φυσικού αερίου της με το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «ΤΑΡ» (Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου).

Κλείσιμο
Πριν την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ εξαρτιόταν σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.



Ειδήσεις σήμερα:

Βέροια: «Δεν σκότωσα το παιδί μου, μπουσούλησε και έπεσε στο νερό», ισχυρίστηκε η 29χρονη μητέρα

«Μόνος μου γονάτισα, η φωτιά ήταν καλαμπούρι», λέει ο 35χρονος Ρομά από την Πάτρα

Κίνα: Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σι παραδέχεται ότι ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων Covid είναι τεράστιος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης