Περού: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει την απόφαση ο πρώην πρόεδρος να παραμείνει προφυλακισμένος για 18 μήνες
Ο Πέδρο Καστίγιο συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου, μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε απόπειρα πραξικοπήματος από τους πολιτικούς αντιπάλους του
Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου του Περού επικύρωσε χθες Πέμπτη την απόφαση να παραμείνει προφυλακισμένος για δεκαοκτώ μήνες ο πρώην πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγιο, σε βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα για «στάση» και «συνωμοσία» από εισαγγελικούς λειτουργούς.
Ο 53χρονος πρώην αρχηγός του κράτους, άλλοτε εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής ηγέτης της επαρχίας, παύθηκε από το Κογκρέσο και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου, μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε απόπειρα πραξικοπήματος από τους πολιτικούς αντιπάλους του και την πρώην αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία τον διαδέχθηκε στο αξίωμα την ίδια ημέρα.
Η παύση του και η σύλληψή του πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές, με τη νέα κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βγάζει τον στρατό στους δρόμους. Επισήμως, οι αρχές κάνουν λόγο για 22 νεκρούς· διαδηλωτές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες πηγές μιλούν για πάνω από 30 θανάτους, ιδίως από σφαίρες, και εκατοντάδες τραυματισμούς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, την 1 Οκτωβρίου, αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο: τη δυσθρεψία και τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν πριν ακόμη γίνει αντιληπτή.
Μεγαλώνοντας, συνηθίζουμε να μετράμε τις επιτυχίες. Τον πρώτο καλό βαθμό. Το πρώτο μετάλλιο. Το πρώτο γκολ. Την πρώτη φορά που ένα παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Με απινιδωτές σε εμβληματικά κτήρια, όπως το ΜΙΝΙΟΝ και ο Πύργος Πειραιά, και εκπαίδευση εργαζομένων στην ΚΑΡΠΑ, η DIMAND επενδύει στην πρόληψη και την ετοιμότητα απέναντι σε ένα επείγον περιστατικό.