Κακοκαιρία - ΗΠΑ: «Αδιάβατες» πόλεις από τον φονικό χιονιά - «Στείλαμε διασώστες να σώσουν διασώστες»

Κακοκαιρία - ΗΠΑ: «Αδιάβατες» πόλεις από τον φονικό χιονιά - «Στείλαμε διασώστες να σώσουν διασώστες»

Τουλάχιστον 57 οι νεκροί από τον «κυκλώνα βόμβα» - Σκηνές αποκάλυψης και φόβοι για περισσότερες απώλειες - Δείτε βίντεο

usa_blizzard_new_xr
Τη στιγμή που η Ευρώπη βιώνει καλοκαιρινά Χριστούγεννα, η Αμερική συνεχίζει να παγώνει. Η κλιματική αλλαγή, έχει φέρει τα πάνω κάτω με τις δύο Ηπείρους να αντιμετωπίζουν τελείως αντίθετες καιρικές συνθήκες. Μέσα σε μία μέρα, οι δύο Ήπειροι, είχαν 72 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου, διαφορά. Από τη μία πλευρά Καναδάς, ΗΠΑ και Μεξικό έχουν πολικές θερμοκρασίες, ενώ από την άλλη, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα έχουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.



Η χειμερινή καταιγίδα με παγωμένους ανέμους, που σαρώνει εδώ και ημέρες τις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να θερίζει ζωές, αφήνοντας επίσης δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρικό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μονάχα στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εθνικό επίπεδο στους 57, σύμφωνα με το NBC.



Κλείσιμο
Η χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ είναι σπάνιας σφοδρότητας σύμφωνα με ειδικούς και οι εικόνες θυμίζουν σκηνές “αποκάλυψης”. «Σε ορισμένες περιοχές, το να είσαι σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) σε ένα δελτίο. Η υπηρεσία συμβούλεψε οποιονδήποτε ταξιδεύει ή βγαίνει έξω να «προετοιμαστεί για υπερβολικό κρύο ντυμένος με πολλές στρώσεις, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος και να συσκευάσει χειμερινά κιτ ασφαλείας στα οχήματά σας».



Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχουν φόβοι για ακόμα περισσότερους νεκρούς, όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 12 πολιτείες: Κολοράντο, Ιλινόι, Κάνσας, Κεντάκι, Μίτσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Γουισκόνσιν.

Οι περισσότεροι είναι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μπορεί το ισχυρότερο κύμα της να έχει περάσει, ωστόσο οι αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν προειδοποιήσεις προς τους πολίτες.

Winter storm delivers power outages, snarled travel and frigid temperatures on Christmas Day


Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε πως από την κακοκαιρία έχει επηρεαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πααραμένουν χωρίς ρεύμα, με τις θερμοκρασίες να είναι «πολικές».



«Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που θέλαμε», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί στην κομητεία του. Βίντεο έχουν αναρτηθεί και δείχνουν αυτοκίνητα να γλυστράνε στον πάγο, μη μπορώντας να σταματήσουν. Πολλοί οδηγοί επίσης είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, εδώ και μέρες. Οι διασώστες πήγαιναν χθες Δευτέρα από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο για να δουν «αν υπήρχαν μέσα πτώματα», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς μιλώντας στο CNN. Αν και η απαγόρευση οδήγησης έχει αρθεί σε ορισμένες κοινότητες, τα Μέσα περιγράφουν πως πολλές πόλεις είναι «αδιάβατες στις περισσότερες περιοχές», με εγκαταλελειμμένα οχήματα διάσπαρτα παντού. Ακόμη και οχήματα της πυροσβεστικής που στάλθηκαν για να βοηθήσουν έχουν κολλήσει στο χιόνι καθώς συνεργεία διάσωσης και εκατοντάδες οδηγοί εκχιονιστικών κλήθηκαν να συνδράμουν τα Χριστούγεννα και την επόμενη ημέρα. «Χρειάστηκε να στείλουμε διασώστες να σώσουν τους διασώστες» επιβεβαίωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής στη Νεα Υόρκη.

«Είναι μια μεγάλη κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά. «Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη». Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο σύντομα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι. Από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμη μέχρι τη νύκτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).




«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες»,
είναι «τρελό», περιέγραφε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια. Περισσότερα από 48.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι χωρίς ηλεκτρικό στην ανατολική ακτή, όπου η κακοκαιρία είχε αρχικά προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 150.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us. Σε όλη τη χώρα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Είχε αναφερθεί πως 1,7 εκατ. νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα. Οι εικόνες από τη λίμνη Έρι είναι χαρακτηριστικές, με το νερό να έχει παγώσει σε φυτά στην ακτή της. Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS. Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή, το ίδιο και τη Δευτέρα. Προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightware.Com Σχεδόν παντού, σε όλες τις αμερικανικες πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας. Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον. Εντούτοις, ορισμένοι επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών Αρχών, πρόσθεσε.



Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cpbxg6adiett)



Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cpbsklsy5s5t)



Η καταιγίδα έπληξε και τον Καναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις Αρχές. Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία με το λεωφορείο στο Βουκουρέστι - Τι υποστήριξε ο οδηγός

Νέα «θερμή εισβολή» τις επόμενες ημέρες - Ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10 λεπτά το λιτρο και... «βλέπουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης