Τουρκία: Δημοσκόπηση-κόλαφος με πτώση 10 μονάδων για το κόμμα του Ερντογάν

Τουρκία: Δημοσκόπηση-κόλαφος με πτώση 10 μονάδων για το κόμμα του Ερντογάν

Πώς επηρέασαν την κοινή γνώμη οι εξελίξεις με την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

erodgan-tagip

Όλο και μεγαλύτερο έδαφος φαίνεται να χάνει το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να εμφανίζει νέα μείωση στην πρόθεση ψήφου των πολιτών κατά 10 μονάδες μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η κόντρα των τελευταίων ημέρων που ξέσπασε ανάμεσά τους συσπείρωσε ένα μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, οι οποίοι καταδικάζουν τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου και στέκονται στο πλευρό του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Έτσι, στοιχεία της τελευταίας έρευνας που έγινε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ORC της Τουρκίας, με συμμετέχοντες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης δείχνουν απότομη πτώση της πρόθεσης ψήφου των πολιτών στο κόμμα του Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, το κόμμα του Ερντογάν (AK PARTİ) εμφανίζει νέα πτώση 10 μονάδων, όπως επίσης μεγάλη πτώση εμφανίζει και το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται άνοδος στο κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και της Ακσενέρ. Σημαντική πτώση φαίνεται να παρουσιάζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

11τουρκια



Στη Σμύρνη, πρώτο έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τεράστια διαφορά μονάδων, ενώ το κυβερνόν κόμμα παρουσιάζει σημαντικές απώλειες όπως και το κόμμα του Μπαχτσελί σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018.

22τουρκια

«Θόρυβο» προκάλεσε στη γειτονική χώρα η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την κινητοποίηση της τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνή κατακραυγή, αφού η Ουάσινγκτον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» για την απόφαση, το Βερολίνο έκανε λόγο για «σκληρό πλήγμα στην δημοκρατία», η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να ανατρέψει επειγόντως τις αρνητικές τάσεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επέκρινε μία «δυσανάλογη» καταδικαστική απόφαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε αναπάντητες αυτές τις δηλώσεις κατηγορώντας τη Δύση για ανάμειξη στις υποθέσεις της χώρας του: «Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν πολιτική μηχανική μέσω μίας ετυμηγορίας που δεν έχει τελεσιδικήσει. Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση (…) για να κατευθύνουν την πολιτική της χώρας μας», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε έναν χρόνο

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει μια «κρίσιμη περίοδο», λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την «ταχεία μείωση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα» ανακοινώνοντας για τρίτη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους», δεσμεύτηκε και ανακοίνωσε την αύξηση. Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση, θα αυξηθεί εκ νέου την 1η Ιανουαρίου και θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (περίπου 455 δολάρια) σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους, να κρατήσει τους υπάρχοντες, αλλά και να μην χάσει πολλούς ακόμη.

Ειδήσεις σήμερα

Ηλιούπολη: Αναστολή στον αστυνομικό για το κύκλωμα trafficking - Θα βρεθεί εκτός φυλακής

Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσε τμήμα εστιατορίου στο Μπεμπέκ - Άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα

Ρουμανία: Στο Google Μaps ρίχνει την ευθύνη για το δυστύχημα ο οδηγός του πούλμαν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης