ΗΠΑ: Ο «κυκλώνας-βόμβα» φέρνει χάος - Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

ΗΠΑ: Ο «κυκλώνας-βόμβα» φέρνει χάος - Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Αναμένονται τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών - Ορισμένες πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

hioni-ipa
Ο «κυκλώνας-βόμβα», η  μεγάλη χειμωνιάτικη καταιγίδα που σαρώνει τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, μπορεί να φέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως λένε οι μετεωρολόγοι.

Η ψυχρή καταιγίδα η οποία ξεκίνησε από τον βορειοδυτικό Ειρηνικό την Τρίτη, προτού κινηθεί ανατολικά, θα μετατραπεί σε «κυκλώνα-βόμβα» μέχρι την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το BBC. Μάλιστα, πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε 37 πολιτείες. Περίπου το 80% της χώρας πρόκειται να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που βρίσκονται τόσο νότια όσο το Τέξας.

Η χειμερινή αυτή καταιγίδα αναμένεται να προσφέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα στις μεσοδυτικές πολιτείες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τις προβλέψεις που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και η Φλόριντα, η Πολιτεία της Ηλιοφάνειας, αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου που «παγώνουν τα κόκκαλα» είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Ο παγωμένος άνεμος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, αν δεν ληφθούν προφυλάξεις, ενώ η υποθερμία και ο θάνατος είναι επίσης πιθανά από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε η Υπηρεσία.



Η NWS έκανε λόγο για ένα χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά ανά γενιά», ειδικά καθώς η καταιγίδα φτάνει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου η πίεσή της αναμένεται να φτάσει το επίπεδο ενός τυφώνα κατηγορίας 3. Οι κυβερνήτες του Κεντάκι και της Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι χιονισμένες συνθήκες και το πάγωμα των δρόμων αναμένεται να προκαλέσουν χάος στις μετακινήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. «Είχαμε μια υπέροχη εβδομάδα για την Ημέρα των Ευχαριστιών με ελάχιστη αναστάτωση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπάτιγκιγκ στο καλωδιακό κανάλι MSNBC την Τετάρτη. «Δυστυχώς, δεν πρόκειται να είναι έτσι ενόψει των Χριστουγέννων».

Η καταιγίδα έρχεται την ώρα που η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι αναμένει ο όγκος των ταξιδιών στις γιορτές να είναι κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η Southwest Airlines ακύρωσε περίπου 500 από τις 4.000 προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Επίσης, εκατοντάδες πτήσεις από το Ντένβερ και το Σικάγο έχουν ήδη ακυρωθεί. Σημειώνεται πως το Ντένβερ προβλέπεται να αντιμετωπίσει το κύριο βάρος του ψύχους. Το Σικάγο έχει προειδοποιηθεί να προετοιμαστεί για πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από ριπές που θα ξεπερνούν τα 80 χλμ/ώρα.

Τι είναι ο «κυκλώνας-βόμβα»

Κυκλώνας-βόμβα είναι ένας όρος που δίνεται σε μια καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα. Η ισχύς του είναι εκρηκτική και προκαλείται από την ταχεία πτώση της πίεσης. Τέτοιες καταιγίδες φέρνουν καιρικά φαινόμενα, από χιονοθύελλες έως ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις.

Οι κυκλώνες-βόμβες είναι πιο συνηθισμένοι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου η δροσερή ξηρά και το θερμό ρεύμα του ρεύματος του Κόλπου παρέχουν βέλτιστες συνθήκες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Στη Δερβιτσάνη με τον Έντι Ράμα - «Είμαστε κοντά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών»

Έκθεση ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, αυξήθηκαν της γρίπης - Τα στοιχεία

«Πόρτα» στον Salt Bae από τον τελικό Kυπέλλου των ΗΠΑ μετά τα όσα έκανε στο Μουντιάλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης