Βρετανία: Αναβιώνει ο «χειμώνας δυσαρέσκειας» - Γιατί βρίσκεται στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων

Βρετανία: Αναβιώνει ο «χειμώνας δυσαρέσκειας» - Γιατί βρίσκεται στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων

Νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, υπάλληλοι ταχυδρομείων ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας αύξηση μισθών - Εάν πάθει κάποιος εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, θα πρέπει να πάει με ταξί στο νοσοκομείο

26609266
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), σε σιδηροδρόμους, υπάλληλοι ταχυδρομείων, οδηγοί λεωφορείων και δημόσιοι υπάλληλοι είτε έχουν ξεχυθεί στους δρόμους ή ετοιμάζονται να διαδηλώσουν με βασικό στόχο την αύξηση των μισθών τους.

Αυτή την εβδομάδα, οι νοσοκόμες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία στην 106η ιστορία της Ένωσής τους. Σήμερα απεργούν εργαζόμενοι σε παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως οδηγοί ασθενοφόρων, με τους Βρετανούς πολίτες να συνειδητοποιούν ότι, εάν πάθουν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, είναι αναγκασμένοι να πάρουν ταξί ή Ι.Χ. για να φθάσουν στο νοσοκομείο.



Κλείσιμο
Η επικεφαλής των συνδικάτων νοσηλευτών ήταν ξεκάθαρη: «Θα είναι λάθος της κυβέρνησης, εάν θρηνήσουμε θύματα».

Οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους θεωρώντας ότι κάτι δεν πάει καλά στο βρετανικό σύστημα υγείας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αμοιβές τους, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να παράσχουν βασικές υπηρεσίες.



Πώς η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό και ποιοι απεργούν;

Η σημερινή απεργία των εργαζομένων στα ασθενοφόρα, που απαιτούν αύξηση μισθών με βάση τον πληθωρισμό έρχεται μετά τις κινητοποιήσεις χιλιάδων νοσηλευτών στις 15 και 20 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι με τις κινητοποιήσεις δεν επηρεάζονται μόνο οι υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης. Αλλά και σχεδόν όλα τα μέσα μεταφοράς. Επιπλέον, θα υπάρξουν διαδηλώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες που θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τους δικηγόρους.

Οι απεργίες των σιδηροδρόμων μαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες και συχνά κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
Το συνδικάτο «RMT», το οποίο εκπροσωπεί ως επί το πλείστον τους φύλακες, τους εισπράκτορες εισιτηρίων και το προσωπικό συντήρησης, ανακοίνωσε ότι θα κατέβει σε απεργία, και μάλιστα και την εορταστική περίοδο.



Το συνδικάτο «ASLEF», που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, έχει επίσης προγραμματίσει διαδηλώσεις με την έλευση του Νέου Έτους.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους ζητούν καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι της Royal Mail, η οποία είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία, κατεβαίνουν στους δρόμους ενόψει των Χριστουγέννων, επηρεάζοντας τις παραδόσεις πακέτων, κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης εορταστικής περιόδου.



Οι εργαζόμενοι στο Σωματείο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (ΣΥΕ) θα απεργήσουν επί οκτώ ημέρες κατά την περίοδο των εορτών. Οι απεργίες αυτές θα επηρεάσουν τα αεροδρόμια Χίθροου του Λονδίνου, καθώς και κόμβους στο Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ και την Γλασκώβη. Οι χειριστές αποσκευών έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα ξεχυθούν στους δρόμους διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην στην άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς.

Αρκετά σωματεία εκπαιδευτικών συμβουλεύονται τα μέλη τους να συμμετέχουν στην απεργία των καθηγητών και δασκάλων που έχει προγραμματιστεί στη Σκωτία τον επόμενο μήνα.

Γιατί οι απεργίες «σαρώνουν» τη Βρετανία;

Κάθε σωματείο έχει παράπονα, ειδικά για τους κλάδους που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες. Αλλά το κύμα των απεργιών πρέπει επίσης να εξεταστεί υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας της χώρας. Το ασφυκτικό κόστος ζωής και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν φέρει τους Βρετανούς φέτος σε αρκετά δύσκολη θέση.

Με βάση τον πληθωρισμό, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση από το 2001, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των αρχείων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).



Οι μετακινήσεις στους δρόμους της χώρας θα είναι δύσκολες αυτές τις ημέρες στη Βρετανία. Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει σε μια μαύρη ταξιδιωτική τρύπα.  Και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η μέση αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 6,9% στα μέσα του 2022, σε σύγκριση με 2,7% για τον δημόσιο τομέα.

Το συνδικάτο (ONSE) υποστηρίζει ότι αυτό το χάσμα αντανακλά τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που έχουμε δει».

Από τότε που το πρόγραμμα λιτότητας του πρώην πρωθυπουργού της γηραιάς αλιβιώνας, Ντέιβιντ Κάμερον, περιόρισε τους προϋπολογισμούς για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι άρχισαν τα παράπονα για τη μείωση σε πολλούς από τους τοπικούς φορείς της Βρετανίας και τα θεσμικά δίχτυα ασφαλείας.

'It's for the NHS': nurses strike across England, Wales and Northern Ireland in pay dispute


Η χρηματοδότηση για τα τοπικά συμβούλια και τα σχολεία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Επρόκειτο για μια δεκαετία παρακμής με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι έχει κρατήσει πίσω τη Βρετανία, αφήνοντας ένα σοβαρό κενό στις υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται καθημερινά γονείς, παιδιά και πολίτες.

Οι μετασεισμοί του Brexit και της πανδημίας του Covid-19 έσφιξαν περισσότερο το ζωνάρι και περιέπλεξαν τα πράγματα για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Πρόσφατα, η πολιτική αστάθεια στην «καρδιά» της κυβέρνησης –η Βρετανία άλλαξε για πέμπτη φορά πρωθυπουργό μέσα σε έξι χρόνια– κι ένα καταστροφικό οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η «Θάτσερ της Βρετανίας», πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, προκάλεσαν απογοήτευση σε πολλούς Βρετανούς που πίστεψαν ότι ο δημόσιος τομέας θα λάβει ώθηση στο εγγύς μέλλον.

Πόσο απελπισμένο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας;

Οι απεργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -πυλώνας της εθνικής ταυτότητας της Βρετανίας και ένα από τα πιο αξιόλογα κυβερνητικά προγράμματα στον κόσμο- είναι σπάνιες, σχολιάζει το CNN.

Μέχρι αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε κάνει ουδέποτε απεργία στα 106 χρόνια της ιστορίας του. Αλλά και η σημερινή απεργία των οδηγών σε ασθενοφόρα είναι η πρώτη τέτοια από το 1990.

British ambulance workers join nurses in wage strike | DW News


Υπάρχουν πάντως σοβαρές ανησυχίες για το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών κατά τη διάρκεια της απεργίας. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται στα νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να καλύψουν το κενό των νοσηλευτών με τον υπουργό Υγείας, Γουίλ Κουίνς, να προτείνει στους πολίτες μέσω του ραδιοφώνου του BBC να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής ή άλλες «επικίνδυνες δραστηριότητες» όσο διαρκούν οι απεργίες των εργαζομένων στα ασθενοφόρα.

Οι Βρετανοί νοσηλευτές ξεκίνησαν μία ιστορική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές περικοπές γεγονός που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και μεγάλες λίστες αναμονής που αφήνουν τα νοσοκομεία και τους θαλάμους γεμάτους με το προσωπικό εξαντλημένο.

Οι Βρετανοί θα πρέπει σήμερα να πάρουν ΙΧ ή ένα ταξί, εάν πάθουν καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό, εφόσον απεργούν οι οδηγοί ασθενοφόρων.  Εάν δεν απεργούν θα πρέπει να περιμένουν κατά μέσο όρο μία ώρα για ένα ασθενοφόρο, αν και ο στόχος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είναι τα 18 λεπτά. Οι συνθήκες δεν βελτιώνονται πάντα όταν ένας ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο, όπου οι χρόνοι αναμονής είναι απίστευτοι.

Στην περιοχή West Midlands της Αγγλίας, ένα άτομο άφησε την τελευταία του πνοή το 2020, αφότου καθυστέρησε να φθάσει το ασθενοφόρο.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα ύψη -ανήλθε στους 37- σύμφωνα με το πρόγραμμα Newsnight του BBC.

UK ambulance workers take to the picket line in London as pay disputes escalate | AFP


«Η πραγματικότητα είναι ότι, κάθε μέρα νοσηλευτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνουν σε νοσοκομεία που έχουν έλλειψη προσωπικού», υποστήριξε στο CNN η Άντρεα Μακέι, η οποία εργάζεται ως νοσοκόμα επί επτά χρόνια σε κλινική στη νοτιοδυτική Αγγλία.

«Κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες βάρδιές μου ήμουν η μόνη νοσοκόμα με 28 άρρωστα παιδιά», πρόσθεσε η Τζέσι Κόλινς, νοσοκόμα παιδιατρικού νοσοκομείου. Δεν είναι ασφαλές και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τη φροντίδα που χρειάζονται αυτά τα παιδιά κατά καιρούς», πρόσθεσε.

Έχει ξαναγίνει αυτό στη Βρετανία;

Αυτό το τσουνάμι απεργιών είναι το μεγαλύτερο που έπληξε τη Βρετανία την τελευταία δεκαετία και ο τεράστιος αριθμός των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν, μπορεί να συγκριθεί με τον λεγόμενο «χειμώνα δυσαρέσκειας» μεταξύ των ετών 1978 και 1979. Αυτή η περίοδος είχε σοβαρές μισθολογικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Μετά τη νίκη της στις εκλογές το 1979, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ βρέθηκε αντιμέτωπη με τα περισσότερα συνδικάτα της Βρετανίας, μειώνοντας σοβαρά τη δύναμή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός απεργιών του μηνός Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2011, και σχεδόν όλες οι μισθολογικές διαφορές που αφορούν τον δημόσιο τομέα δεν έχουν επιλυθεί, ενισχύοντας έτσι τους φόβους  ότι το 2023 πιθανό να είναι μια χρονιά μαζικής αναστάτωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο μηχανή που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας στη Rolex

Η μυστική συνάντηση Τζιόρτζι-Παντσέρι με τους Καταριανούς και ο «χοντρός χαρτοφύλακας»

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο – Εκτίμηση ότι περιέχει 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης