Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν «επέτρεψε» την καταδίκη Ιμάμογλου λίγο πριν τις εκλογές

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν «επέτρεψε» την καταδίκη Ιμάμογλου λίγο πριν τις εκλογές

Καζάνι που βράζει η Τουρκία - Φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει καταδικαστική απόφαση και για τον δήμαρχο της Άγκυρας που επίσης κερδίζει τον Ερντογάν στα γκάλοπ για τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας

Imamoglou_Exof
Την ώρα που η Τουρκία μοιάζει με καζάνι που βράζει, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης στην καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών για εξύβριξη του Εκλογικού Συμβουλίου το 2019, όλο και περισσότεροι μιλούν για «λάθος» του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που επιδιώκει να «φιμώσει» πιθανούς δυνατούς αντιπάλους τους, στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και τα έξι κόμματα που αποτελούν τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να κινητοποιούν μαζικά τον κόσμο με τον «επικοινωνιακό» Ιμάμογλου να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν πως «φυλακίζει τον δήμαρχο» που η πλειοψηφία εξέλεξε.

Αναλυτές θεωρούν ωστόσο πως η απόφαση καταδίκης, ενισχύει ουσιαστικά το ηγετικό προφίλ του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, φαντάζοντας πλέον ιδανικός υποψήφιος απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, αν βέβαια η καταδικαστική απόφαση δεν επιβεβαιωθεί και κατά την εκδίκαση στο εφετείο.

Κλείσιμο

Όπως έγινε γνωστό ο εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν, δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση επειδή θεωρεί «λίγη» την ποινή που επιβλήθηκε στον Ιμάμογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο». Ωστόσο η κίνηση αυτή, και εφόσον επιβεβαιωθεί, ερμηνεύεται ως μία ακόμη παρέμβαση της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη, κάτι που δείχνει την πρόθεση του Τούρκου προέδρου να τραβήξει επιπλέον το σχοινί απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και την αντιπολίτευση, εντείνοντας την πολιτική κρίση.

Δείτε τη στιγμή που ο Εκρέμ Ιμάμογλου ενημερώνεται για την καταδίκη του



Οργή της αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν που τηρεί… σιγή ιχθύος
Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο ηγέτης του του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μίλησε ευθέως για «πλήγμα της δικαιοσύνης στο έθνος», δίνοντας την υπόσχεση πως «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό».



Στο ίδιο μήκος και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ η οποία δήλωσε, έχοντας δίπλα της τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, «Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», ενώ στο μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα σχολίασε: «Είμαστε στο πλευρό σας και κατά της τυραννίας».

Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλώνουν πάντως πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και πως θα λάβουν σχετικές αποφάσεις άμεσα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για την καταδικαστική απόφαση, όσο και για τις μαζικές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο ο στενός σύμμαχός του, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε από όλους: «Να σεβαστούν την απόφαση της δικαιοσύνης, είτε συμφωνούν είτε όχι». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος ζήτησε «να γίνει σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι όχι μόνο εάν ο Ερντογάν καταφέρει να οριστικοποιήσει την καταδικαστική απόφαση κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, μη επιτρέποντας τελικά την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2023, αλλά εάν επιχειρήσει ανάλογη κίνηση και κατά του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος της αντιπολίτευσης απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο που επιδιώκει- για ευνόητους λόγους- ως βασικό του αντίπαλο τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τον μόνο που φαίνεται να κερδίζει εύκολα στις δημοσκοπήσεις.

Ανησυχία και προβληματισμός από Η.Π.Α. και Ε.Ε.
Την ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, εξέφρασαν Ε.Ε. και Η.Π.Α. «Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο, επισημαίνοντας πως η καταδικαστική απόφαση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης είναι «δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία».

Αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου Βεντάντ Πατέλ, να δηλώνει σε αυστηρό ύφος -μεταξύ άλλων- πως η απόφαση: «Δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό των βασικών ελευθεριών ή το κράτος δικαίου» στην Τουρκία.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος πάντως, που δεν φαίνεται να ενοχλείται για την ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφέρει πως οι ΗΠΑ βλέπουν με «συμπάθεια» τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ως βασικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου στις εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο όλα θα κριθούν από το Εφετείο, πότε αυτό θα γίνει, και βέβαια την τελική ετυμηγορία.

Ειδήσεις σήμερα

Εύα Καϊλή: Πώς έγινε η «ληστεία αλά ιταλικά» με το 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών η ομιλία του για τον προϋπολογισμό

Η Χάρις Αλεξίου αποχαιρετά το Maestro
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης