«Ηθική υποχρέωση» να θέσουμε όρια στην οπλοκατοχή, λέει ο Μπάιντεν

«Ηθική υποχρέωση» να θέσουμε όρια στην οπλοκατοχή, λέει ο Μπάιντεν

Στην επέτειο της σφαγής στο Σάντι Χουκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι θέλει να απαγορεύσει τα επιθετικά τυφέκια και τους γεμιστήρες – Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί

biden_ekloges_xr
Δέκα χρόνια μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Αμερική έχει «ηθική υποχρέωση» να θέσει όρια στην οπλοκατοχή και ότι θα έπρεπε «να αισθάνεται ένοχη» επειδή δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

«Είμαι αποφασισμένος να απαγορεύσω τα επιθετικά τυφέκια και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας» επανέλαβε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος, ένα μέτρο που απορρίπτεται προς το παρόν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

«Πρέπει να εξαλείψουμε αυτά τα όπλα που δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης παρά να σκοτώνουν μεγάλο αριθμό» συνέχισε ο Μπάιντεν. «Μπορούμε να το κάνουμε, όχι μόνο για τις αθώες ζωές που χάθηκαν, αλλά και για τους επιζώντες που διατηρούν τις ελπίδες τους», συνέχισε.

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε ενοχή επειδή καθυστερήσαμε υπερβολικά να ρυθμίσουμε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ηθική υποχρέωση να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε νόμους που μπορούν να εμποδίσουν τέτοια πράγματα να ξανασυμβούν», εκτίμησε ο Μπάιντεν, που διαβεβαιώνει ότι δεν έχει μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Υπενθύμισε έτσι ότι ψηφίστηκε ένας νόμος που έχει ως στόχο να εμποδιστούν οι δυνητικά επικίνδυνοι άνθρωποι να αποκτούν όπλα και εξέδωσε διατάγματα για τα «όπλα-φαντάσματα», τα οποία μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας στο σπίτι του χρησιμοποιώντας μηχανήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών και έξι ενήλικοι δολοφονήθηκαν από πάνοπλο νεαρό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

Κλείσιμο
Η τραγωδία συγκλόνισε την Αμερική – ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε κάνει δηλώσεις δακρυσμένος. Ωστόσο η θλίψη για την τραγωδία, όπως και για όσες ακολούθησαν, δεν έφερε και μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής σε μια χώρα όπου ο αριθμός των όπλων σε κυκλοφορία ξεπερνά εκείνον των κατοίκων και οι επιθέσεις με πυροβολισμούς αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Ο Μπάιντεν έχει προτείνει εδώ και καιρό να απαγορευτούν τα επιθετικά τυφέκια, το είδος του όπλου που χρησιμοποίησε ο δράστης της σφαγής στο Σάντι Χουκ και πολλοί από όσους πραγματοποίησαν πολύνεκρες επιθέσεις τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι και το πανίσχυρο λόμπι των όπλων (NRA) δεν θέλουν να επιβληθεί και πάλι η απαγόρευση που ίσχυε μεταξύ 1994-2004, θεωρώντας το μέτρο αντισυνταγματικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

To μετέωρο βήμα του Ράμα για τη συμφωνία της Ελληνοαλβανικής ΑΟΖ

«Μου ξέφυγε», λέει ο ιδιοκτήτης του Ντόγκο Αρτζεντίνο που κατασπάραξε το σκυλάκι

Μουντιάλ 2022: Οι ομοιότητες του Μαραντόνα του 1986 με τον Μέσι του 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης