Qatargate - Politico: Βρετανοί βουλευτές έλαβαν πολυτελή δώρα από το Κατάρ πριν το Μουντιάλ

Qatargate - Politico: Βρετανοί βουλευτές έλαβαν πολυτελή δώρα από το Κατάρ πριν το Μουντιάλ

Πάνω από 260.000 λίρες σε δώρα, φιλοξενία και ταξίδια έστειλε το Κατάρ στους Βρετανούς βουλευτές από τον περασμένο Οκτώβριο - Τα ταξίδια δηλώθηκαν μεν, ωστόσο ακτιβιστές τα αμφισβητούν

britain_politics
Κι όμως... Βρετανοί βουλευτές παραδέχονται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δωροδοκήθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ πριν την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως γράφει ο ιστότοπος «Politico».

Οι Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν ότι πράγματι έλαβαν «πολυτελή» δώρα από το Κατάρ πριν την διεξαγωγή του Μουντιάλ κι ότι τα δωρεάν ταξίδια που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση της Ντόχα, ήταν μία καλή ευκαιρία για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του Κόλπου.

Η κυβέρνηση του Κατάρ δαπάνησε συνολικά πάνω από 260.000 λίρες σε δώρα, φιλοξενία και ταξίδια που πρόσφερε σε Βρετανούς βουλευτές από τον περασμένο Οκτώβριο, επισημαίνει το «Politico».

Όλα τα ταξίδια των βουλευτών δηλώθηκαν σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, αλλά οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητά τους.

Κλείσιμο
Η Σάσα Ντέσμουκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Κανένας πολιτικός δεν πρέπει να λαμβάνει χρήματα ή να απολαμβάνει δωρεάν πολυτελή ταξίδια πληρωμένα από το Κατάρ. Αντιθέτως, οι βουλευτές θα πρέπει να τάσσονται ενάντια στις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Κατάρ».

Από την πλευρά της, η Ρόουζ Γουίφεν, ερευνήτρια της οργάνωσης «Transparency International U.K.» (Διεθνή διαφάνεια στη Βρετανία), έσπευσε να επισημαίνει: «Οι βουλευτές θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί οι κυβερνήσεις με βεβαρημένο ιστορικό σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα τους προσφέρουν δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό, προτού αποφασίσουν αν είναι σωστό να τα δεχτούν».

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκίες σε βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένοι βουλευτές που έλαβαν κάποια προνόμια από το κράτος του Κόλπου και φέτος είναι η οικοδέσποινα χώρα του Μουντιάλ, έχουν επικριθεί για τις ομιλίες τους στη βουλή των Κοινοτήτων, όπου επαινούσαν τις αρχές του Κατάρ.

Ο Άλαν Κερνς, πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Λονδίνου και πρόεδρος της πολυκομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Κατάρ (APPG), εκφώνησε μία ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κατάρ τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία χαιρέτισε την πρόοδό της σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα ότι «ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» και μίλησε για «τη σημασία της συνάντησης πολιτισμών για καλύτερη κατανόηση, επιρροή και πρόοδο», ώστε «κάθε έθνος να σέβεται, να βλέπει και να υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το σχετικό άρθρο υπογραμμίζει ότι, η ανάλυση του Politico ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για την πολυκομματική κοινοβουλευτική ομάδας του Κατάρ (APPG), έδειξε ότι ο Άλαν Κερνς επισκέφτηκε το Κατάρ δύο φορές το 2022, πραγματοποιώντας ταξίδια συνολικής αξίας 9.323 λιρών, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, της διαμονής και των γευμάτων.

Η Λίζα Κάμερον, βουλευτής του σκωτσέζικου κόμματος «SNP» και μία εκ των αντιπροέδρων της επιτροπής «APPG του Κατάρ», υποστήριξε στη Βουλή των κοινοτήτων ότι «η κατανόηση των θεμάτων ψυχικής υγείας- αναφερόμενη στο θέμα που πήρε διαστάσεις σχετικά ε την ομοφυλοφιλία που θεωρείται παράνομη στη οικοδέσποινα χώρα του Μουντιάλ, προχωρά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Κατάρ».

Η ίδια επισκέφθηκε φέτος το Κατάρ και το ταξίδι που της πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση της Ντόχα, κόστισε πάνω από 3.865 λίρες.

Όπως γράφει το Politico, συνολικά, 36 Βρετανοί βουλευτές έχουν αποδεχτεί τη φιλοξενία της κυβέρνησης του Κατάρ από τον περασμένο Οκτώβριο, με τρεις εκ των οποίων να λαμβάνουν δώρα αξίας άνω των 13.000 λιρών έκαστος. Κάθε ταξίδι τους κόστισε σχεδόν έξι χιλιάδες λίρες.

Ο αναπληρωτής ομιλητής του βρετανικού κοινοβουλίου, Νάιτζελ Έβανς, έλαβε το μεγαλύτερο ποσό από τους Καταριανούς, παρά το γεγονός ότι, από την θέση του, δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή να κάνει ερωτήσεις.

Αυτοί οι Βρετανοί βουλευτές, σχολιάζει το Politico, σπάνια εξέφρασαν κριτική για την πολιτική του Κατάρ, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.


Ειδήσεις σήμερα:

Με πομπή η σορός του 16χρονου Ρομά στον οικισμό «Αγία Σοφία» - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η απάντηση Μετσόλα στους ισχυρισμούς της πλευράς Καϊλή περί «εντολών»

Υποχώρησε κατά 12,47% η μέση τιμή στο «Καλάθι του νοικοκυριού» από την πρώτη εβδομάδα του μέτρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης