Independent: Ανοίγει ο ελληνικός ορθόδοξος ναός στο World Trade Center

Independent: Ανοίγει ο ελληνικός ορθόδοξος ναός στο World Trade Center

Ο ρόλος του ναού και η ιστορική του αξία για τους Έλληνες της Διασποράς

naos-nea-yorki-56
Δημοσίευμα του Independent αναφέρεται στον ελληνικό ορθόδοξο ναό που λειτουργεί και πάλι, μετά από την καταστροφή του που προκλήθηκε από την κατάρρευση του World Trade Center. Πέρασαν ήδη δύο δεκαετίες από την ημέρα της κατάρρευσης και τώρα ο ναός είναι και πάλι στη διάθεση των πιστών, με θέα στην πλατεία μνήμης του αναδομημένου κέντρου.

agios_nikolaos_didimoi_pirgoi_xr


Η πρώτη λειτουργία του ναού πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νικολάου και είναι έτοιμη να υποδεχθεί πιστούς κάθε θρησκευτικής πεποίθησης που επιθυμούν να μνημονεύσουν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης 11ης Σεπτεμβρίου.

ekklisia1


Κλείσιμο
Ο Μιχάλης Ψαρός πρόεδρος του Οργανισμού “Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου”, ο οποίος είχε αναλάβει το fundraising για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας δήλωσε: «Καλούμε όλη την Αμερική να έρθει και να μας επισκεπτεί, να έρθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στην μνήμη 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου».

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά από μια προσωρινή παύση, οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του ναού επανεκκίνησαν το 2020 και στόχος ήταν να ολοκληρωθούν εγκαίρως για την 20η επέτειο της επίθεσης. Αν και δεν ήταν εφικτή η λειτουργία του στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, για συμβολικούς λόγους φωτίστηκε για την επέτειο.

ekklisia2


Στην εκκλησία αυτή μαζεύονταν Έλληνες της Διασποράς πριν από μισό αιώνα. «Το να βλέπουμε και πάλι έτσι αυτόν τον ναό, και να τον βλέπουμε τόσο κοντά στο Άγαλμα της Ελευθερίας, που αντιπροσωπεύει όλους τους μετανάστες - που βοήθησαν στην ανέγερση της εκκλησίας - είναι πραγματικά συγκινητικό» είπε με δάκρυα στα μάτια μια πιστή.

Η νέα εκκλησία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Santiago Calatrava ο οποίος έκανε και σχετική ανάρτηση γράφοντας: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ιστορική επαναλειτουργία της νέας Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ναού, μιας δομής που είναι εμβληματική του ιστορικού μέλλοντος και του καθοριστικού παρελθόντος του Κάτω Μανχάταν.» 



Ειδήσεις σήμερα:

Σέρρες: «Την έχω μπροστά μου την εικόνα, ο Βασίλης ήταν παιδί όλων μας» - Συγκλονίζει ο δάσκαλος αυτόπτης μάρτυρας

Ο Κλέων Γρηγοριάδης γδύθηκε εν μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή - Δείτε βίντεο

Καλάθι του νοικοκυριού: Με μειωμένες τιμές βασιλόπιτες, σοκολάτες, τσουρέκια - «Έξω» τα μελομακάρονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης