Η Κίνα θα προμηθεύεται LNG από το Κατάρ για τα επόμενα 27 χρόνια - Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Κίνα θα προμηθεύεται LNG από το Κατάρ για τα επόμενα 27 χρόνια - Τι προβλέπει η συμφωνία

Πρόκειται για τη «συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της βιομηχανίας του LNG» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Qatar Energy

lng
Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κίνα για 27 χρόνια, λέγοντας πως πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διάρκεια» που έχει ποτέ καταγραφεί στη βιομηχανία αυτή, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Τη συμφωνία συνήψαν η Qatar Energy του Κατάρ και η κινεζική ενεργειακή Sinopec, καθώς ο ενεργειακός γίγαντας με έδρα το Πεκίνο θα προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Εμιράτο για τα επόμενα 27 χρόνια. Μιλώντας στο Reuters ο επικεφαλής της Qatar Energy, Saad al-Kaabi, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο», καθώς η συμφωνία αφορά 4 εκατομμύρια τόνους LNG

Η ανακοίνωση γίνεται ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη επιδιώκουν να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με το πλούσιο σε αέριο εμιράτο του Κόλπου.

Η δημόσια εταιρία Qatar Energy θα εξάγει κάθε χρόνο τέσσερα εκατομμύρια τόνους LNG που θα προέρχεται από το νέο της πρότζεκτ Βόρειο Πεδίο (North Field) στη Sinopec (China Petroleum and Chemical Corporation), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.

Πρόκειται για τη «συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της βιομηχανίας του LNG» ανέφερε ο αξιωματούχος, που είναι επίσης γενικός διευθυντής της Qatar Energy.

Το Βόρειο Πεδίο είναι στο κέντρο της στρατηγικής του Κατάρ για αύξηση της παραγωγής LNG κατά 60% και πλέον, προκειμένου να φθάσει τα 126 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2027.

Κλείσιμο
Η Ασία, με επικεφαλής την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αποτελεί την κυριότερη αγορά για το αέριο του Κατάρ, το οποίο καλοβλέπουν όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ήταν δύσκολες, με τη Γερμανία και άλλες χώρες να αρνούνται να υπογράψουν το είδος των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που έχει συνάψει το Κατάρ με τις ασιατικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου

H σύζυγος του πατέρα Αντωνίου που μίλησε για συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες για την «Κιβωτό»

Είχα δεχθεί πόλεμο για τον νόμο που επιτρέπει αλλαγή διοικήσεων σε δομές, είπε Μιχαηλίδου για την «Κιβωτό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης