Νάνσι Πελόζι: Τέλος εποχής - Πήρε την απόφαση μετά την επίθεση στον σύζυγό της στο σπίτι τους

Νάνσι Πελόζι: Τέλος εποχής - Πήρε την απόφαση μετά την επίθεση στον σύζυγό της στο σπίτι τους

Έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής - Η πολιτική της σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από μια εξαιρετική ικανότητα να ξεπερνά τις πολιτικές αλλαγές - Το φαβορί για τη θέση της

pelosi34
Η 82χρονη Νάνσι Πελόζι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βούλη των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2003, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της.

«Δεν θα επιδιώξω να επανεκλεγώ στην ηγεσία των Δημοκρατικών στο επόμενο Κογκρέσο», είπε η Πελόζι στην αίθουσα της Βουλής. «Για μένα, έχει έρθει η ώρα για μια νέα γενιά να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών την οποία σέβομαι τόσο βαθιά και είμαι ευγνώμων που τόσοι πολλοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επωμιστούν αυτή την τρομερή ευθύνη».

Δείτε βίντεο:

Speaker Nancy Pelosi announces she won't seek new term as House Democratic leader | full video

Χαρακτηρίζοντας «ιερό έδαφος» τη βουλή, η Πελόζι θυμήθηκε πως επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Καπιτώλιο στα παιδικά της χρόνια, όταν ο πατέρας της ορκίστηκε βουλευτής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τρεις προέδρους των ΗΠΑ - τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους τον νεότερο και τους Δημοκρατικούς Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν - «παραλείποντας» τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές. Υπενθύμισε όμως ότι υποστηρικτές του Τραμπ εξαπέλυσαν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο.

«Η αμερικανική δημοκρατία είναι μεγαλειώδης, αλλά είναι εύθραυστη. Πολλοί από εμάς διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι πόσο εύθραυστη είναι, κατά τρόπο τραγικό, σε αυτήν την αίθουσα. Επομένως η δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται πάντοτε από τις δυνάμεις που θέλουν το κακό της», τόνισε.

Η Πελόζι είχε πει ότι η επίθεση στον σύζυγό της Πολ θα επηρέαζε την απόφασή της για το αν θα παρέμενε στην ηγεσία της Βουλής μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Την Πέμπτη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ευχαριστήσει και να επαινέσει τον σύζυγό της ως «τον αγαπημένο μου σύντροφο στη ζωή και τον πυλώνα υποστήριξής μου».

«Μια νέα μέρα ξημερώνει στον ορίζοντα», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε μια εκτενή δήλωση αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, εξιστορώντας την καριέρα της Πελόζι επαινώντας την για την «αξιοπρέπειά» της.

«Λόγω της Νάνσι Πελόζι, οι ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών είναι καλύτερες», είπε ο Μπάιντεν, «ακόμα και σε περιοχές που εκπροσωπούνται από Ρεπουμπλικάνους που καταψήφισαν τα νομοσχέδιά της και πολύ συχνά την δυσφημούν».

«Η ιστορία θα σημειώσει ότι είναι η πιο σημαντική Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. 
Η Πελόζι «έχει γράψει ιστορία» ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, ενώ πιο πρόσφατα έγινε θέμα διεθνώς λόγω της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον Χακίμ Τζέφρις να θεωρείται επικρατέστερος. Εάν τελικά διαδεχθεί την Πελόζι, ο Τζέφρις θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός σε αυτήν τη θέση.

Η πολιτική της σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από μια εξαιρετική ικανότητα να κατανοεί και να ξεπερνά τις πολιτικές αλλαγές.

Οι νομοθετικές της νίκες στην εποχή του Μπάιντεν εδραίωσαν τη φήμη της ως μία από τις πιο επιτυχημένες ηγέτες κομμάτων στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, η Πελόζι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση του νομοσχεδίου τεράστιας οικονομικής τόνωσης και του νόμου για την προσιτή περίθαλψη του 2010, ο οποίος παρέχει κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σε πάνω από 35 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Στην εκλογική της περιφέρεια του Σαν Φρανσίσκο, η Νάνσι Πελόζι θεωρείται μετριοπαθής. Υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μητέρα πέντε παιδιών, παιδί ιταλο-αμερικανικής οικογένειας, η Πελόζι γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1940 στην Βαλτιμόρη. Ο πατέρας της και ο αδελφός της υπήρξαν δήμαρχοι της γενέτειράς της.

Απόφοιτος του Trinity College της Ουάσινγκτον, εγκαθίσταται με τον σύζυγό της Φρανκ Πελόζι στο Σαν Φρανσίσκο.

Ανεβαίνει στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος και στα 47 της χρόνια εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 2003, αναλαμβάνει την ηγεσία της δημοκρατικής μειοψηφίας.

«Για να επιτύχεις στον αμερικανικό πολιτικό κόσμο, πρέπει να ξέρεις να δέχεσαι χτυπήματα», έχει πει.

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης

Δεκάδες παιδιά «εισαγγελικής εντολής» έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για κακοποιήσεις, μαρτυρία για ασέλγεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης