Ιράν: Η αστυνομία άνοιξε πυρ ακόμη και μέσα σε σταθμό του μετρό

Ιράν: Η αστυνομία άνοιξε πυρ ακόμη και μέσα σε σταθμό του μετρό

Μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί πολλές γυναίκες εμφανίζονται δημόσια χωρίς χιτζάμπ και με λυτά μαλλιά, κατά παράβαση των νόμων.

teheran-metro
Ακόμη και μέσα σε σταθμό του μετρό, στην Τεχεράνη, άνοιξαν πυρ αστυνομικοί στο Ιράν, οι οποίοι ξυλοκόπησαν και γυναίκες που ήταν σε δημόσιο χώρο και δεν φορούσαν χιτζάμπ.

Βίντεο που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το πλήθος να τρέχει προς τις εξόδους, ενώ πολλοί έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο. Εν τω μεταξύ, άλλοι αστυνομικοί -ένστολοι και άλλοι με πολιτικά- έτρεχαν μέσα σε βαγόνια αναζητώντας γυναίκες με ακάλυπτο το κεφάλι τους.


Μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, στα μέσα Σεπτεμβρίου, πολλές γυναίκες εμφανίζονται δημόσια χωρίς χιτζάμπ και με λυτά μαλλιά, κατά παράβαση των νόμων.

Το μετρό και γενικά τα μέσα μεταφοράς επιτηρούνται συχνά από την αστυνομία ηθών για όσες δεν φορούν σωστά τα χιτζάμπ. Η κυβέρνηση μάλιστα είχε εκφράσει την πρόθεσή της να εγκαταστήσει και λογισμικό αναγνώρισης προσώπων στις κάμερες ασφαλείας

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη στις διαδηλώσεις που μπαίνουν πλέον στον τρίτο μήνα. Οι νεκροί είναι σχεδόν 350 και οι συλληφθέντες φτάνουν τις 15.000.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να χορεύουν γύρω από φωτιές ή να καίνε χιτζάμπ.

Εν τω μεταξύ, πέρασε νόμος που επιτρέπει ακόμη και την επιβολή θανατικής ποινής για τους συλληφθέντες. Ήδη πέντε άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, έπειτα από δίκες που ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι δεν ήταν δίκαιες.



Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα έψαχνε Γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει το Nordic Monitor

Αυξήσεις στις συντάξεις, μόνιμες οι μειώσεις στις εισφορές - Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πετρελαιοφόρο ισραηλινών συμφερόντων χτυπήθηκε από drone με εκρηκτικά ανοιχτά του Ομάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης