Μακρόν: Δύσκολο να «σωθεί» η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν χωρίς ένα «νέο πλαίσιο»

Μακρόν: Δύσκολο να «σωθεί» η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν χωρίς ένα «νέο πλαίσιο»

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν στο εγγύς μέλλον τυχόν νέες προτάσεις 

macron
Τα παιδιά της ιρανικής επανάστασης πραγματοποιούν τη δική τους επανάσταση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική ραδιοφωνία, καθώς το Ιράν εξακολουθεί να κρατάει επτά Γάλλους πολίτες την ώρα που επιδεινώνονται οι διμερείς σχέσεις των χωρών.

Στις 6 Οκτωβρίου το Παρίσι κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί "δικτατορικές πρακτικές" και ότι κρατάει ομήρους Γάλλους πολίτες έπειτα από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένα ζευγάρι Γάλλων να ομολογεί ότι κατασκόπευε ύστερα από εβδομάδες ταραχών, τις οποίες η Τεχεράνη έχει συνδέσει με ξένους εχθρούς.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν στο εγγύς μέλλον τυχόν νέες προτάσεις και πρόσθεσε ότι πιθανόν να χρειαστεί ένα "νέο πλαίσιο" για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ερωτηθείς από τον σταθμό France Inter αν είναι εφικτή η αναβίωση των συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις διεθνείς δυνάμεις έπειτα από τις πρόσφατες αποτυχίες ο Μακρόν απάντησε: "Παραμένω πολύ επιφυλακτικός. Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν νέες προτάσεις που μπορούν να διατυπωθούν αυτή τη στιγμή (για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία)".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρούσα πολιτική κατάσταση στο Ιράν, όπου έχουν ξεσπάσει αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άλλαξε "πολύ" την κατάσταση και "κατέστησε εύθραυστη" την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας με τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, δυτικές δυνάμεις είπαν ότι είναι "επείγον και απαραίτητο" το Ιράν να δώσει εξηγήσεις για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις τοποθεσίες στη χώρα.

Κλείσιμο
Το Ιράν έχει συμφωνήσει σε μια επίσκεψη από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας αυτό τον μήνα για να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα.

Το ζήτημα έχει καταστεί εμπόδιο στις ευρύτερες συνομιλίες με τις διεθνείς δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 από τότε που η Τεχεράνη ζήτησε να κλείσει η έρευνα του IAEΑ σε αυτές τις συνομιλίες.

Ο Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου μια διεθνής συνάντηση περιφερειακών δυνάμεων, περιλαμβανομένου του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τζεφ Μπέζος: «Δώρισε» στην Ντόλι Πάρτον 100 εκατομμύρια δολάρια

Κωνσταντινοπούλου: «Διαγνώστηκα με μυελώδες καρκίνωμα 4 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού μου»

Χατζηδάκης: Έκτακτο επίδομα 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης