Σύνοδος G20: Χαμηλές προσδοκίες πριν την κατ'ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν-Σι - Τα καυτά θέματα που θα συζητηθούν

Σύνοδος G20: Χαμηλές προσδοκίες πριν την κατ'ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν-Σι - Τα καυτά θέματα που θα συζητηθούν

Πόλεμος στην Ουκρανία και Ταϊβάν, δύο θέματα που έχουν οξύνει το κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο

biden-xi-jinping
Εν μέσω τεταμένων αμερικανοσινικών σχέσεων, την πρώτη τους τετ-α-τετ συνάντηση θα έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Πριν από λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών, στις 14 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της G20, στο Μπαλί, και αμέσως μπήκαν στο τραπέζι τα καυτά θέματα που θα μονοπωλήσουν τις συνομιλίες.

Πόλεμος στην Ουκρανία και Ταϊβάν, δύο θέματα που έχουν οξύνει το κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο, με τον Σι Τζιπίνγκ να έχει με τη στάση του προκαλέσει σχόλια καταδίκης από τη Δύση.

Στη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη, ο Μπάιντεν - όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ - θα επιχειρήσει να αναδείξει τις «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ όσον αφορά στην Ταϊβάν.

Ο Σι Τζιπίνγκ θα κάνει, από την άλλη πλευρά, το δεύτερο μεγάλο του ταξίδι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ θα έχει κατ'ιδίαν συνομιλίες και με τον Γάλλο πρόεδρο.

Κλείσιμο
Για τον Λευκό Οίκο, όπως έχουν διαμηνύσει αξιωματούχοι, τέσσερα είναι τα βασικά θέματα στις συζητήσεις με την Κίνα. Οι κινήσεις προκλητικότητας στην Ταϊβάν και η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Το περιβάλλον του Μπάιντεν εστιάζει στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος για συνομιλίες με την Κίνα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη G20, όμως αναμένεται κάποιου είδους παρέμβαση ψηφιακού τύπου.

Τις κατ'ιδίαν συνομιλίες Μπάιντεν-Σι θα παρακολουθήσουν στενά οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία.

Οι προσδοκίες, όμως, του Λευκού Οίκου κινούνται σε μετριοπαθή επίπεδα. Εκτιμάται, ειδικότερα, ότι δεν θα ξεπεραστούν οι διαφορές στα μεγάλα θέματα που δημιουργούν τις τριβές.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων δεκαετιών επικρατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν να έχει δυναμιτίσει για τα καλά το κλίμα.

Η απάντηση του Πεκίνου έγινε εμφανής μέσα από στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί ενώ το επιτελείο του Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις. Η κινεζική πλευρά πάγωσε, στη συνέχεια, τις συνομιλίες για καίρια ζητήματα.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν ενώ ο Σι έχει εξασφαλίσει τρίτη θητεία, με τον βαθμό αυταρχισμού του Πεκίνου να μην περνά στα ψιλά μετά την καταναγαστική απομάκρυνση του πρώην προέδρου Χου Τζιντάο από το Συνέδριο του ΚΚΚ και τις τέσσερις καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη, προσέρχεται στη Σύνοδο στην Ινδονησία έχοντας εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με πτήσεις της Emirates: Τούρκος υπήκοος ο ύποπτος που αναζητούσε η CIA

Πώς βγαίνουν τα διαζύγια των τσιγγάνων στην Ελλάδα μέσω... TikTok και τα νυφοπάζαρα ανηλίκων

Η κρυφή ζωή της «βασίλισσας του πορνό» της Τάιμς Σκουέρ που γεννήθηκε στη... Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης