ΗΠΑ: Ρωσικά πλοία προετοιμάζονται για πιθανή δοκιμή πυρηνικής τορπίλης

ΗΠΑ: Ρωσικά πλοία προετοιμάζονται για πιθανή δοκιμή πυρηνικής τορπίλης

Την κινητικότητα των ρωσικών πλοίων, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN - Ανησυχία για τη πιθανή δοκιμή της υπερτορπίλης «Poseidon»

ypovrixio_torpili
Νέες ανησυχίες για τις ορέξεις της Ρωσίας στο «μέτωπο» της Ουκρανίας, προκαλούν οι αποκαλύψεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στο CNN, ο οποίος τόνισε πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έχουν παρατηρήσει ρωσικά ναυτικά σκάφη να προετοιμάζονται της τελευταίες εβδομάδες για μια πιθανή δοκιμή μιας νέας πυρηνικής τορπίλης.

Μεταξύ των σκαφών που έλαβαν μέρος στις προετοιμασίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν το «Belgorod», ένα υποβρύχιο πυραύλων κρουζ που έχει τροποποιηθεί για ειδικές επιχειρήσεις και είναι σε θέση να εκτοξεύει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερτορπίλης «Poseidon».

Την περασμένη εβδομάδα, τα ρωσικά σκάφη παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και να επιστρέφουν σε ρωσικό λιμάνι χωρίς να πραγματοποιήσουν δοκιμή. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι Ρώσοι μπορεί να αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες και να μην υλοποίησαν τη δοκιμή.

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, που στέλνει κακώς εκπαιδευμένα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN. «Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την υπερτορπίλη, αλλά σημειώνουν ότι τα νερά στην περιοχή δοκιμών θα αρχίσουν σύντομα να παγώνουν, περιορίζοντας τις δυνατότητες για επιχειρήσεις.

Η - πιθανή - δοκιμή τορπίλης θα «φουντώσει» ακόμη περισσότερο τις εντάσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Η τορπίλη «Poseidon» είναι ένα πυρηνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά. Το πυρηνικό σύστημα πρόωσής της, δίνει στην Poseidon πρακτικά απεριόριστο βεληνεκές.

Κλείσιμο
Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι οποιαδήποτε δοκιμή θα περιελάμβανε την πυροδότηση πυρηνικής συσκευής. Οποιοσδήποτε κίνδυνος θα προερχόταν από μια δυσλειτουργία του συστήματος πυρηνικής πρόωσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους από την έκλυση ραδιενέργειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Λεηλάτησαν το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου


Ένοχος για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών δάσκαλος στο σχολείο του Τζορτζ και της Σάρλοτ

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 28χρονου «δράκου της Νίκαιας» που επιτέθηκε σε 20χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης