Σουηδία: Σχέδιο για περικοπές στη διεθνή βοήθεια ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον

Σουηδία: Σχέδιο για περικοπές στη διεθνή βοήθεια ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον

Η νέα δεξιά κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει μειώσεις σχεδόν 10 δισ. κορωνών για το 2023 και το 2024

w_57013670
Η Σουηδία, μία από τις κύριες χώρες παγκοσμίως που συνεισφέρουν στην αρωγή για την ανάπτυξη, θα πραγματοποιήσει δραστικές περικοπές στις πιστώσεις που παρέχει για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της δεξιάς.

Για τον προϋπολογισμό της για το 2023, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον προβλέπει να μειώσει τη σουηδική διεθνή αρωγή κατά 7,3 δισ. κορώνες (περίπου 670 εκατ. ευρώ) τον ερχόμενο χρόνο και κατά 2,2 δισ. επιπλέον το 2024, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε.

Με τη μείωση της αρωγής κατά περίπου 15% σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν, το βασίλειο θα εγκαταλείψει επίσης το στόχο του να αφιερώνει στη διεθνή βοήθεια το 1% του ΑΕΠ του.

Κυρίως θα μειωθούν οι πιστώσεις για την αρωγή προς τους πρόσφυγες, στις οποίες επιβάλλεται ως ανώτατο όριο το 8% του συνολικού ύψους των πιστώσεων.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Donor Tracker, η Σουηδία ήταν πέρυσι σε απόλυτες τιμές η όγδοη χώρα στον κόσμο που προσέφερε τη μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια και η τρίτη σε σύγκριση με την οικονομία της, καθώς προσέφερε το 0,92% του ΑΕΠ της, πίσω από το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.

Η μείωση της διεθνούς βοήθειας περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης της δεξιάς, η οποία βασίζεται για πρώτη φορά στην στήριξή της στο κοινοβούλιο από το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD).

Κλείσιμο
Από το 1975, η Σουηδία υπερβαίνει τη σύσταση του ΟΗΕ προς τις χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 0,7% του εθνικού πλούτου τους σε διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια.

Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη, καθώς για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% και ανάπτυξη 2% για το 2024, ο προϋπολογισμός του 2023, που παρουσιάσθηκε σήμερα, προβλέπει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Με επιπλέον δαπάνες συνολικού ύψους 40 δισ. κορωνών, προβλέπει κυρίως σημαντικές δαπάνες για να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα και να αυξηθούν οι αμυντικές πιστώσεις, καθώς και για να διατηρηθούν τα επιδόματα ανεργίας στα σημερινά επίπεδά τους, όπως απαιτούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας.

Η χρηματοδότηση της αστυνομίας, καθώς και οι πιστώσεις για την προετοιμασία για νέους πυρηνικούς σταθμούς βρίσκονται επίσης σε άνοδο.

Καρπός μιας συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της πλειοψηφίας (Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και SD), το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στο κοινοβούλιο για να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης

Σαουδική Αραβία: Πόλεμος στη βασιλική οικογένεια για δύο υπερπολυτελείς επαύλεις στο Μπέβερλι Χιλς

Ο Τραμπ προαναγγέλλει «μεγάλη ανακοίνωση» στις 15 Νοεμβρίου - Πάει ξανά για πρόεδρος;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης