Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν παραδέχεται για πρώτη φορά πως έχει στείλει drones στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν παραδέχεται για πρώτη φορά πως έχει στείλει drones στη Ρωσία

Επίσημη παραδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν - Δεν διευκρινίζει αν τα drones μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά - Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να εξετάσειστοιχεία που θα στείλει το Κίεβο για τη χρήση των drones

drone_iran
Η κυβέρνηση της Τεχεράνης αναγνώρισε για πρώτη φορά σήμερα ότι έχει στείλει περιορισμένο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ωστόσο αυτό το έκανε τους μήνες πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν έρχεται μετά από προηγούμενες διαψεύσεις της Τεχεράνης ότι είχε προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν το έχει κάνει και δεν θα το κάνει». Ο Ιρανός υπουργός δεν ξεκαθάρισε αν τα drones που παραδόθηκαν στη Μόσχα ήταν τέτοιου τύπου, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά.



«Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι βοηθά τη Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέχοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Το μέρος που αφορά τους πυραύλους είναι εντελώς λάθος. Το μέρος σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σωστό, όντως προμηθεύσαμε περιορισμένο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία τους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν στους δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι ικανά να κάνουν κύκλους για αρκετή ώρα σε μια περιοχή που προσδιορίζεται ως πιθανός στόχος και να χτυπούν όταν εντοπιστεί ένα εχθρικό στοιχείο.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, πλήττοντας ζωτικής σημασίας πολιτικές υποδομές και σπέρνοντας τον τρόμο σε ουκρανικές πόλεις, μακριά από τα μέτωπα του πολέμου. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν καταρρίψει περισσότερα από 300 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κλείσιμο
Αξιωματούχοι δυτικής χώρας που παρακολουθεί στενά το οπλικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσαν στο CNN ότι το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει περισσότερα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εδάφους-εδάφους, στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η τελευταία αποστολή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία περιλάμβανε περίπου 450 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν αξιωματούχοι, τα οποία οι Ρώσοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με θανατηφόρες συνέπειες στην Ουκρανία.

Ο Αμιραμπντολαχιάν ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Τεχεράνη είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για την εξέταση των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο.

«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να μας παράσχει κάθε έγγραφο που έχει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι μια ιρανική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη για να συζητήσουν το θέμα, αλλά η συνάντηση ακυρώθηκε με πρωτοβουλία του Κιέβου.

«Είχαμε ραντεβού πριν από δύο εβδομάδες σε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια στρατιωτική και πολιτική αντιπροσωπεία πήγε σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δυστυχώς την τελευταία στιγμή η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν συμμετείχε λόγω της πίεσης των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμα ότι μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα και συμφώνησαν να αφήσουν το Ιράν να εξετάσει τα όποια στοιχεία έχει η Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

«Φυσικά, αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δεν θα αδιαφορήσουμε...», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

«Η θέση μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι να σταματήσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν τα μέρη σε διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στα σπίτια τους», συνέχισε.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέτωπο καταιγίδων 900 χλμ. πλησιάζει τη δυτική Ελλάδα - Δείτε χάρτες

Έρχονται δύο ακόμη εντάλματα για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό

Τραγωδία στο Σουφλί: Νεκροί ηλικιωμένοι μετά από φωτιά σε μονοκατοικία - Κατέρρευσε η στέγη και εγκλωβίστηκαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης